A liberális romapolitika csődje

Csite András
2005. 12. 05. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi cigányok és a határon túl, a magyarokkal együtt vagy azoktól elkülönülve élő cigányok a magyar nemzet részei. Felelősek vagyunk értük, sorsuk jobbra fordulása, sikeres nemzeti integrációjuk mai feszítő sorskérdéseink egyike. A cigányok is felelősek értünk, nemzettársaikért, s az érdekegyesítés politikájának alapja csak ez a közös, egymás iránti felelősségvállalás lehet. Ezért is volt számomra és minden bizonnyal sok olvasó számára üzenetértékű és rokonszenvet ébresztő az egy évvel ezelőtti népszavazás előestéjén Farkas Flórián Lungo Drom-vezető kiállása, aki a magyar cigányok támogatását kérte és biztosította a kettős állampolgárság ügyében. Fontos és méltánylandó gesztus volt ez, ami a konzervatív-polgári cigánypolitika továbbformálásához és bővítéséhez is új lökést adott. A munkát, a tanulást és a hazaszeretetet középpontba állító konzervatív-polgári cigánypolitikára ma azért is különösen szüksége van Magyarországnak, mert mára világosan látjuk a szómágiában és látszatintézkedésekben kimerülő liberális cigánypolitika kudarcát. Annak a liberális politikának, amelynek alapvető eszközei a cigányokkal szembeni ellenérzéseket táplálók megbélyegzése és kirekesztése, az agresszív és csak indulatokat korbácsoló kampányolás, néhány díszcigány kormányzati feladathoz juttatása és magukra hagyása. A liberális cigánypolitika sem a cigányok munkavállalásában, sem a szegény és középkori körülmények között élő cigány gyerekek oktatása és iskolai integrációja területén, sem pedig a cigány középosztály erősítésében nem tudott érdemi eredményeket fölmutatni. Amit fölmutat, az nem egyéb négy elvesztegetett évnél, a cigányok jelentős részének kampánycélokra történő kihasználásán. A liberális cigánypolitika (szocialista nincs, ne legyen félreértés) a választások elmúltával még a gulyáságyút is elhúzta a romló állagú cigánytelepek közepéről.
Átgondolt és építő kezdeményezések helyett kaptunk Győzikét és Mónika-
show-t is, amivel az igénytelenségben és böszmeségben sárfürdőző kereskedelmi média nem egyebet üzen, mint hogy lám, itt vannak ezek a veretes meg tizenöt perces cigány sztárok, akik képtelenek üvöltözés nélkül vitáikat rendezni, akik képtelenek a civilizált polgári élet szabályainak elsajátítására. A szörnyű az a dologban, hogy a kereskedelmi média irányítói abban a hitben élnek, hogy fene nagy liberálisként sokat tesznek a cigányok fölemelkedéséért. Pedig dehogy. Hisz pont azokat a cigány vállalkozókat, értelmiségieket nem mutatják meg, akik élve a rendszerváltozás utáni Magyarország lehetőségeivel, sikerrel teremtettek maguknak középosztálybeli egzisztenciát, és kiérdemelték mind a cigányok, mind a magyarok elismerését. Mert mindnyájan tudjuk, hogy nagyobb elismerést érdemel az, aki ellenszélben alkotott érdemeset, s ha valamit a társadalmi felelősségben osztozó médiának tennie kellene, akkor ez épp ezeknek a sikertörténeteknek a bemutatása.
A Magyar Bálint-féle liberális oktatási rezsim sem büszkélkedhet eredményekkel. Ahelyett, hogy a civilizált életre alkalmatlan körülmények között élő cigány és nem cigány gyerekek különleges oktatási és nevelési igényeihez illeszkedő iskolai megoldásokat támogatott volna, hisztérikus kapkodáskampányba kezdett az iskolai szegregáció ellen. Kapott ebben a vagdalkozásban mindenki: a pedagógus, az önkormányzati vezető, az egyházak, csak azok nem kaptak, akik valóban megérdemelték volna: a liberális oktatáspolitika gurujai. A legújabb áltevékenység a kistérségi körzetesítés, ami azontúl, hogy a kistelepülések szinte egyetlen közösségi intézményét, az iskolát fenyegeti megszüntetéssel, újabb feszültségeket is kelt, hisz miből gondolja bárki is, hogy a földuzzasztott városi és körzeti iskolákban összecsiszolódott lesz majd a különböző helyzetű és különféle településekről jövő diákok és a szülők együttműködése? S a körzetesítés, a centralizáció bűvöletében élő liberális oktatáspolitikusok agyában az föl sem merült, hogy nemcsak a gyerekeket, de a tanárokat és az eszközöket is lehetne utaztatni, s minő csoda, így is el lehetne érni az oktatási színvonal javulását. Egyébként a tanárok utaztatása a művészeti oktatásban már meg is valósult, s működik, ellentmondva Magyar Bálint állításainak.
A Moszkva téri késelés majd a Nyugati aluljárójában történt újabb lincselésszerű eset rávilágított arra, hogy a cigányok nemzeti integrációjának mikéntje milyen mély és sokak által kampánycélokra, az indulatok további fölkorbácsolására kihasználni kívánt érzelmeket vált és válthat ki. Persze ahelyett, hogy a cigánykérdést bunkósbotként használnák a tisztelt hölgyek és urak, elgondolkodhatnának például a liberális rendvédelmi és büntetés-végrehajtási politika csődjén, meg azon, hogy hangzatos ígéretei ellenére miért bukott meg Gergényi Péter főkapitány. Miért nem tudott rendet teremteni a budapesti közterületeken, miért nem tudta fölszámolni az aluljárókat elfoglaló bűnszövetkezetek és drogbandák terrorját? Ha nem volt ehhez eszköze, akkor ki nem adott neki? S milyen támogatást és iránymutatást kapott a Demszky-féle látvány-városvezetéstől a bűnözés elleni küzdelmében? Gyaníthatóan nagyon keveset. Mert a magyar liberális politika pont azokat az állami tevékenységeket ítélte elsorvadásra, amelyekben az államnak igenis komoly szerepe van, és hatékony föllépése nem nélkülözhető: a belső rend, a biztonság és az igazságszolgáltatás garantálásában. Hisztérikus kampányszövegekkel el lehet terelni a figyelmet a problémák valós forrásáról, még szavazatokat is lehet ezekkel szerezni, csak egyet nem lehet elleplezni: a mai magyar állam több területen megmutatkozó csődjét.
Jövőre választások lesznek. Az előttünk álló hónapokban a hisztériakeltés újabb hullámaira számíthatunk, a parlamenti küszöböt elérni kívánó magyar liberálisok nem fognak visszariadni attól, hogy a cigány-magyar együttélés és egymásra találás nehézségeit kihasználva újabb indulatokat gerjesszenek. Ezzel együtt néhány hónap múlva a cigánypolitika kormányrúdját új irányba kell állítani, s a konzervatív-polgári eszmék jegyében vissza kell majd térni a nyugodt építkezés mindennapjaihoz. Van és lesz is mit rendbe tenni, hisz át kell formálni a cigány vállalkozók támogatására és helyzetbe hozására ma alkalmatlan fejlesztési rendszert, meg kell erősíteni az általános iskolák speciális nevelést nyújtó szolgáltatásait, támogatni kell az egyházak cigányokat fölemelő pasztorációs tevékenységét, a cigány kultúra remekeit népszerűsíteni kell, alkotóikat meg kell ismertetni, nyitni kell a Kárpát-medencei cigányság magyarbarát közösségei felé, s a cigányok nemzeti felelősségvállalását erősítő civil és politikai szervezeteket is helyzetbe kell hozni. Meg kell persze erősíteni az ország belbiztonságát fönntartó szervezeteket is, hogy a bűnözők, a drogbandák ne fullasszák kudarcba egyik legnagyobb nemzeti erőfeszítésünket: a cigányok magyar nemzetbe történő integrációját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.