A magántőke nem ismer szolidaritást

Balavány György
2006. 01. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavalyi plakátkampányában a Szabad Demokraták Szövetsége felvázolta, milyen lenne az ő országa. Elmondták nagybecsű véleményüket arról, mi a teendő a droggal, a homoszexualitással és a kutyaürülékkel kapcsolatban; idei programjukban ezekről már nincs szó. Ahogy nincs szó a mezőgazdaságról, a családok helyzetéről, a szegénységről, a hazai vállalkozásokról, a vidékfejlesztésről, a természet- és környezetvédelemről, az igazságszolgáltatásról, a jogrendről és közbiztonságról sem. Az SZDSZ országában ilyen piszlicsáré dolgok nem számítanak. A közoktatáson szerintük csupán annyit kell javítani, hogy ne lehessen alsó tagozatban osztályt ismételni. A százkilencven oldalas program egyetlen apró utalás erejéig sem foglalkozik a határon túli magyarokkal. Az SZDSZ semmit nem mond mindarról, ami otthonná, hazává tesz egy országot.
Ugyanakkor a liberálisok számos területen válságjeleket észleltek. Mint írják, a kórházak, rendelők rossz állapotba kerültek. Az önkormányzatok képtelenek finanszírozni gyógyintézményeiket. Az egészségügyi rendszer korszerűtlen, pazarló, bürokratikus és szegény. Az adórendszer igazságtalan. Rossz a tömegközlekedés, túl nagy a bürokrácia, túl sokan dolgoznak az államapparátusban. A politika pedig giccses, züllött, populista.
Az SZDSZ próbál civilnek látszani, így akar hatni a politikától megcsömörlött kisember érzéseire. Aggódik és nyafog, mint valami szubkultúrába kényszerített kisebbségi csoport. Ennél visszataszítóbbat már nehéz elképzelni – tekintve, hogy kormányzó pártról van szó, amely három minisztert működtet, s épp most enyelegte át második ciklusát a posztkommunista garnitúrával. Programjukban egyenesen arra hívják fel a figyelmet: ők csinálták a rendszerváltást. Ami azért erős túlzás. Sőt, talán végbemehetett volna a tényleges rendszerváltozás, ha a SZDSZ, ez a Nagy Degeneráció, a hatalom érdekében nem teszi szalonképessé a posztkommunizmust.
A liberálisok eredetileg a szabadság, egyenlőség, testvériség hármas jelszavát, a francia forradalmi lózungokat hangoztatták. Az SZDSZ-program már a „szabadság, verseny, szolidaritás” elveit hirdeti. Ám szabadság alatt csak az ő szabadságukat kell érteni; verseny alatt azt, hogy a multinacionális tőke legyalogolja a helyi vállalkozókat; szolidaritást pedig nem vállalnak mással, csak a gazdagokkal és a hatalmasokkal. (Ha egyébként Kóka miniszter annyira szolidáris, adhatna egy helikoptert a sajátjai közül a magyar mentőszolgálatoknak.)
A liberális párt – meghökkentő arcátlansággal – azt állítja, az egészségügy rossz helyzetéről a magyar orvosok és ápolók tehetnek, ugyanis többségük „nem fizetésből, hanem a zsebébe csúsztatott borítékból él”. Az ebből adódó válságot szerintük a verseny szüntetheti meg. Azonban az egészségügybe való liberális beavatkozás azt eredményezné, hogy a gazdagoknak magas színvonalú orvosi ellátás jutna, az átlagkeresetűeknek pedig a jelenleginél is rosszabb. Lenne szegény beteg és gazdag beteg, holott a szolidáris állam épp arról a törekvésről ismerszik meg, hogy legalább a műtőasztalon egyenlők legyünk. Az SZDSZ azonban elszántan harcol a gazdagok szabadságáért. Hosszú évek kitartó munkájával szétliberalizálták a magyar gazdaságot, tevékenységük gyümölcseként naponta több mezőgazdaságból élő család megy tönkre, s a pedagógusok éhbérért dolgoznak. A neoliberális politika – amely jóléti intézkedéseket csak kényszeredetten, lassan, kicsiny mértékben és kizárólag kampányidőszakban hajlandó megtenni – kiélezte a társadalmi különbségeket. Tizenöt évvel a rendszerváltás után rohamosan szegényednek a magyar családok. S most a liberálisok a kegyelemdöfésre készülnek.
„Egyedül a magántőke lehet a megoldás” – írják programjukban, s ez a mondat a kampányszöveg refrénje, a neoliberális hitvallás. A Kókafilozófia minden problémára a magántőkét ajánlja. S ugyan ki ne szeretne egy kis magántőkét? Úgy tessék elképzelni az SZDSZ országának eljövetelét, hogy az angyalok, ezek a szorgalmas, szárnyas marketingmenedzserek széthúzzák az ég függönyét, és csillogó helikopteren közénk ereszkedik a magántőke. S mit tesz a magántőke ezután? Enni ad a szabolcsi iskolásoknak, felemeli az elesetteket, meglátogatja az özvegyeket és árvákat nyomorúságukban, megreparálja a nemzet foszlott önbecsülését, egyesíti a szétzilált magyarságot, valamint értékrendet és távlatot nyújt a közoktatásnak? Nem, a magántőkének nem az a természete, hogy szétosztja önmagát. A magántőke a magántőkéseknek fial, a Kókáknak meg Gyurcsányoknak, és nem ismer semmiféle szolidaritást.
A sokat emlegetett neoliberális verseny pedig nem tart örökké, és nem is igazi verseny. A magántőke természete, hogy összegyűlik, monopolizál, globalizál. S miután minden kis halat felfaltak, a nagy halak egymást is megeszik – a neoliberális szisztéma felemészti önmagát. Például nem azért akar szabadabb gyógyszerpiacot az SZDSZ, hogy jobban menjen a sarki közértesnek, aki majd gyógyszert is árulhat – hanem azért, hogy a diplomás patikusok tönkremenjenek, s így a gyógyszergyártó világcégek útjából a maradék szakértői kontroll is eltakarodjék. A lokális érdekeket védő, a versenyt korlátok közé szorító, a hazai gazdaságot erősítő, a jóléti intézményeket okosan finanszírozó államnak viszont a gondolatától is iszonyodnak.
Az SZDSZ a MÁV eladását is szorgalmazza, merthogy a magántőke a távolsági közlekedést is meg tudja oldani. Hát meg, de akkor nem azok utaznak majd vonaton, akiknek autóra meg matricára nincs pénzük, hanem akik élvezni akarják a luxuskocsik hangulatát. A liberális Magyarországon egyébiránt ellenőrök fognak uralkodni; ellenőrországot épít az SZDSZ, sokszoros jegy-, gyógyszer-, élelmiszerárakkal. A feketemunkásokra ellenőrosztagokat küldenek – hogy a kisember, aki nem tud megélni a külföldi cégtől kapott rabszolgabérből, hét végén ne vállalhasson fusimunkát. Az adóellenőr-kommandó is készen áll, hogy lecsapjon a kisvállalkozókra. Amerikában a faji megkülönböztetés egyik ismérve volt, hogy a négereknek csak hátul és állva szabadott utazni a buszon. Az SZDSZ a társadalmi rétegek közti diszkriminációt akarja megteremteni: állóhelyei sem lesznek a szegényeknek, s majd leparancsolja, sőt feljelenti őket az ellenőr.
SZDSZ-országban a gazdagoknak kedvez az egykulcsos adórendszer is, hiszen a kis fizetésűeknek semmit, de a nagy fizetésűeknek további hatalmas előnyöket juttat. Kóka és Gyurcsány nem kíván többé negyven százalékot adózni a jövedelme után, elég fáradságos lesz elfittelinázni a húszat is.
Kedves magyar állampolgár! Az SZDSZ természetesen jogokat kíván kiterjeszteni terád is. Ezentúl senki nem foszthat meg a szegénység és a testi-lelki igénytelenség jogától. Jogod lesz kéregetni – csak olyan helyet válassz, ahol nem rontod a városképet. Valósítsd meg önmagad! Lehetsz beteg is, jogod van a nyavalyáidhoz, és jogod van a közösségi élményhez, amikor összezsúfolódsz sorstársaiddal a nehéz levegőjű, fülledt betegvárókban. Ha ez nem tetszik, legyél te is milliomos.
Ezzel szemben a magyar társadalom néhány hónap múlva választhatja a normális, tisztességes, nemzeti önrendelkezésre épülő életvitelt. Amit egyébként demokráciának szoktunk nevezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.