Amiért nem lehet nagykoalíció Magyarországon

2006. 01. 26. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régi, szinte tudományos érvényű igazság, hogy a politikában sohasem szabad nemet mondani. Ennek ellenére nyugodtan kijelenthető, hogy a nagykoalíció esélye és veszélye a mai Magyarországon az általunk átlátható időszakon belül a nullával egyenlő. Mivel a politikai közbeszédben és a suttogó propagandában általában az őszi németországi választásokra hivatkoznak, ezért érdemes röviden bemutatni, mi vezetett a szövetségi köztársaság történetének második nagykoalíciós kormányához.
A németországi kampányban az ottani szabad demokraták (FDP) próbálkoztak nagykoalíció-ellenes jelszavakkal, a frusztrált kereszténydemokrata szavazók begyűjtésével. Kampányuk azonban csak azért hozhatott némi eredményt, mert kezdettől fogva világossá tették, hogy csak a CDU/CSU-val kívánnak együtt kormányozni. Ráadásul a voksolás eredményének ismeretében a kampányban szavaiknak hitelt adó és átszavazó kereszténydemokrata választók túlnyomó többsége is belátta, rosszul döntöttek, hiszen voksaikkal képtelenek voltak a nagykoalíciót megakadályozni. Viszont elérték, hogy a CDU/CSU gyenge választási szereplése miatt igen sok engedményre kényszerüljön a hatalomra jutása érdekében.
Sikeres volt a baloldal negatív kampánya
Első pillantásra még néhány hasonlóság is kínálkozik a tavaly nyári német választási kampány és a jelenlegi magyarországi politikai állapotok között. Hiszen a berlini vörös–zöld koalíció katasztrofális teljesítménye ellenére sem volt esélytelen a győzelemre – igaz, ehhez a CDU/CSU-n belüli hatalmi harcok és a részben ebből eredeztethető ordító kampányhibák is jelentősen hozzájárultak. Ráadásul Németországban is kiderült – minden zsurnaliszta fogadkozás ellenére –, hogy leginkább a negatív kampány hozott szavazókat a baloldalnak, illetve tudta az urnáktól távol tartani a jobboldali érzelmű németeket. (Csak a délnémet tartományokban közel egymillió, 2002-ben a kereszténydemokratákat támogató választó maradt otthon 2005 őszén.) Az SPD és a zöldek eredményesen démonizálták a heidelbergi jogászprofesszort, az Angela Merkel által a pénzügyminiszter posztra kijelölt Paul Kirchhofot. Anélkül, hogy érdemben vitába szálltak volna a tekintélyes pénzügyi szakember adó- és költségvetési téziseivel, sikerült a médiában jóléti államra leselkedő legnagyobb veszélyként tálalni a halk szavú, jámbor jogászt. Tették ezt annak ellenére, hogy Kirchhof alkotmánybíróként számos, a családoknak jelentős könynyebbséget hozó határozat megfogalmazásában vett részt.
A kampányban a vidéki szövetkezeti boltban dolgozó kislányra is lebontották, mennyivel járna rosszabbul, ha úgy valósulnának meg az adó- és járulékcsökkentési tervek, ahogyan azt Paul Kirchhof javasolta. (Abban ugyanis ott nincs vita, hogy e nélkül nem lehet komoly gazdasági növekedésre számítani. Sőt, csak a jelenlegi válsághelyzet további elmélyülése prognosztizálható.) Ezzel a piszkos trükkel az olyan valóban tehetséges populisták, mint Schröder vagy Fischer, szinte ellenzékiként kampányolhattak, azt állítva magukról: csak ők képesek megállítani a jóléti állam sírját megásni szándékozó heidelbergi professzort.
Balra tolódó kereszténydemokraták
A CDU/CSU gyenge szereplésének és a nagykoalíció létrejöttének a kampányhibákon túl meghatározó oka volt, hogy a kereszténydemokraták az elmúlt évtizedekben szép csendben megszabadultak nemzeti és konzervatív profiljuktól. Helmut Kohl 1983-ban még a szellemi és erkölcsi megújulás ígéretével nyerte meg a választásokat. Majd mint azt később a kancellár egyik legközelebbi munkatársa, Wolfgang Schäuble is elismerte, ezen ígéretük beváltását a baloldali támadásoktól való félelmükben elsumákolták. A szétesett német társadalom válságtüneteit, a demográfiai katasztrófát említeni sem merték a tizenhat éves Kohl-korszakban. A párt olyan mértékben elveszítette profilját, hogy a kölni érsek, Meisner bíboros azt vetette fel: ideje lenne az uniópártok nevéből a kereszténységre utaló C betűt törölni. De a baloldali–liberális értelmiség szellemi zászlóshajója, a hamburgi Die Zeit is a CDU balra tolódásáról írt a 2005-ös kampányban. Azt írta, hogy miközben a CDU arra törekszik, hogy a nagyvárosi török bevándorlók számára is választható legyen, megfeledkezik hagyományos szavazótáboráról. (Ezt jelezte a bajor és baden-württembergi választók tüntető otthon maradása.) Nem véletlenül fogalmazott így a CDU legtekintélyesebb gazdasági szakértője, az elnök asszony által a vezetésből eltávolított Friedrich Merz pártja választás utáni pálfordulását látva: ennyire szociáldemokrata programjuk még sohasem volt.
A fenti tényezőkön túl Németországban az SPD pragmatizálódása megágyazott a nagykoalíciónak. Nem véletlen, hogy a tavaly nyári kampányban már alig lehetett különbséget találni a két nagy párt között. Ráadásul az őszintébb – általában idős és pártfunkcióval már nem rendelkező – szociáldemokraták azt is elismerik, a közelmúltban 140. születésnapját ünneplő pártra ráférne egy programvita, többek között annak a tisztázása, mit jelent ma a gyakran emlegetett modern baloldaliság. Németországban tehát az egykori jobboldal, a konfrontációtól félve és együtt dübörögve a korszellemmel, a gyakorlatban már feladta a nemzetet. Szakemberek szerint az ország a Merkel-kabinet kétségbeesett próbálkozásai ellenére demográfiai értelemben már elérte azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés. Ahol már gazdasági, társadalmi, népesedési értelemben nem a hanyatlás ténye, legfeljebb annak sebessége a kérdés.
Világos törésvonalak a magyar politikában
Míg Németországban tehát a nagy pártok közeledése volt megfigyelhető a kampányban, addig Magyarországon továbbra is fennállnak a világos ideológiai választóvonalak. A két nagy párt éppen nemzetfelfogásában kínál egymástól világosan elválasztható, sőt, a gyakorlati politika szintjén összeegyeztethetetlen alternatívát. Hiszen a jelenlegi – ha retorikájában nem is – gyakorlatában egyértelműen neoliberális kormányzat a működésképtelenség szélére juttatta a magyar államot; azt legfeljebb a haverok kifizetőhelyeként tartja még fenntartandónak.
Nem állja ki a vizsgálat próbáját az az időnként elhangzó vád sem, miszerint a Szövetséggé alakult Fidesz úgymond balra mozdult vagy nyitott volna. Politikatörténeti tény, hogy a hatalma megerősítésében mindig is rendkívül ügyes MSZP eredményesen számolta fel az 1989-et követő években a kizárólagos hatalmára akárcsak potenciális veszélyt jelentő szociáldemokrata pártkezdeményezéseket. Részben sikeresen bomlasztotta fel azokat, részben maga is gründolt ilyeneket; lásd a Kapolyi László nevével fémjelzett alakulatot. Ebben a politikai térben a Fidesznek képviselnie kell az MSZP által magára hagyott hagyományos baloldali választókat, valahogy úgy, ahogyan azt évtizedek óta sikerrel teszi meg Bajorországban a CSU.
Hasonlóan alaptalanok azok a felvetések, amelyek szerint a gazdaság, különösen a multinacionális cégek kényszerítenének ki egy nagykoalíciós kormányt. Ez a forgatókönyv annál is valószínűtlenebb, mert ez a főként a teljes privatizációban érdekelt társaság a jelenlegi kormánynál ideálisabb szövetségest ebben keresve sem találhatna. Döntően ez az érdekazonosság magyarázza a jelenlegi kormányzat teljesítményét messze meghaladóan kedvező nemzetközi sajtóját. Bár tény, hogy mostanság már némi távolságtartás érzékelhető a külhoni lapokban, hiszen a pénzügyi válság immár eltagadhatatlan tényének ismeretében aligha lehetne a tavalyi év közepéig még jellemző, ájult tisztelettől csöpögő interjúkat készíteni.
Ilyen körülmények közepette nyugodtan kijelenthető: csak az fél a nagykoalíciótól, aki vagy teljesen tájékozatlan a magyar politika realitásait illetően, vagy éppen ellenkezőleg: egy jól átgondolt forgatókönyvön dolgozik, amelynek egyetlen célja a Fidesz győzelmi esélyeinek gyengítése.

A szerző történész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.