Nyílt levél Solymosi Frigyes akadémikus-professzor úrnak

Fodor András
2006. 01. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztelt Professzor Úr!

Megdöbbenve láttuk, hogy ön, aki valamikor a polgári kormány tekintélyes szakmai tanácsadója volt, aki a Professzorok Batthyány Körének egyik vezetőjeként aktívan bekapcsolódott a polgári jövőnket megalapozni kívánó Szent István-terv kidolgozásába, részt vett a volt állampárt (mai nevén: MSZP) kihelyezett ülésén, és a mézeshetek gyönyörét kifejező, boldog egyetértésben mutatkozott a sajtó nyilvánossága előtt Szekeres Imrével. Véleményem szerint, aki a gyilkos Papp elvtárs volt veszprémi párttitkár Szekeres Imre nevű, első számú kedvenc tanítványával és hajdanvolt készséges segédjével épít politikai kapcsolatokat, és mutatkozik a média nyilvánossága előtt az MSZP kihelyezett ülésén, az Brusznyai Árpád mártír tanár emlékét gyalázza meg. Az ilyen embernek ezért nincs tehát többé erkölcsi joga arra, hogy igényt tartson a polgári oldal tiszteletére és szeretetére.
Tisztelettel kérem, hogy a jövőben ön se tartson igényt az ön egyik mesterének, Fodor Gábor kétszeres Kossuth-díjas szerves kémikus akadémikus fiának a tiszteletére, barátságára és szeretetére sem. Amit ön tett, azt a polgári erők egyetlen tisztességes, jó szándékú kritikusa – említsem példaként közös igaz barátunkat, Jeszenszky Gézát – soha, de soha nem követett s nem követne el. Amit ön most tett, az mindazon embereknek az elárulása és megcsúfolása, akik önben hittek, akik önt szerették, akik azt gondolták, hogy az ön polgári erőknek címzett kritikái konstruktív szándékokkal fogalmazódtak meg. Tévedtünk. Ön vélt vagy valós személyes sérelmeitől vezérelve elárulta a Professzorok Batthyány Körét, elárulta a polgári erőket, elárulta Orbán Viktort, elárult valamennyiünket. Erre semmiféle mentsége, magyarázata nem lehet. Nem mondhatja, hogy az alteregója vett részt a kihelyezett ülésen, vagy azt, hogy összetévesztette Szekeres Imrét Lendvai Ildikóval. A vélt vagy valós személyes sérelmek vezérelte politikai cselekedet nem egy nemzetközi hírű tudós, akadémikus, hanem egy négy elemit és pártiskolát végzett, kisstílű balkáni politikus mentalitását idézi. Véleményem szerint Orbán Viktor miniszterelnök úrnak igaza volt – igaza van –: utólag csak tisztelni lehet őt éleslátásáért, amit korábban tévedéseként értékeltünk, hogy nem tart igényt sem önre, sem az ön „jó tanácsaira”. Összenőtt, ami összetartozik – az élet azt bizonyította, hogy önnek ott a helye Brusznyai Árpád gyilkosainak és szellemi örököseiknek épületes társaságában, az MSZP kihelyezett ülésén. Érezze hát magát otthon közöttük! De semmiképpen sem Orbán Viktor mellett vagy a Professzorok Batthyány Körében. Ha önben maradt tisztesség, akkor ezek után nyomban lemond a Professzorok Batthyány Körében viselt valamennyi tisztségéről és tagságáról, mert méltatlanná vált arra.
Ha gondolja, pereljen be ezért a levelemért, ezen szavaimat akkor is, mindenütt, mindenki előtt vállalom.
Tisztelettel: Fodor András

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.