Ígéretek és valóság

Rendezett médiaviszonyok, a közmédia normatív finanszírozásának megoldása, kiegyensúlyozottság – csak néhány azok közül, amit a honi tömegtájékoztatással kapcsolatban megígért a jelenlegi kormánykoalíció; igaz, négy éve hangzottak el ezek a vállalások. Az azóta eltelt időszak világossá tette, hogy a nagy szavak mögött valami egészen más bújt meg. Az ígéretekből jószerével egyetlen dolog valósult meg: a tömegmédiát – is – fogyasztó társadalom mentesült a köztelevízió és a Magyar Rádió működését jelentős részben biztosítani hivatott előfizetési díj alól, mondván, ezt majd átvállalja a költségvetés. Két legyet egy csapásra: a lakosság hálából behúzta az ikszet a balliberálisoknak fenntartott rovátkába, ezután pedig a közmédia végre teljesen kormányzati kézi vezérlés alá kerülhetett.

Bodacz Balázs
2006. 04. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közmédiumok normatív finanszírozását nem valósította meg a kormánykoalíció. Ennek eredményeképpen a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és a Duna Televízió minden évben tökéletesen ki van szolgáltatva az aktuális költségvetési helyzetnek. Az anyagi kiszolgáltatottság következménye, hogy a kormányzati befolyásszerzésre minden eddiginél nagyobb lehetőség adódik. Az MTV évről évre a totális csőddel néz szembe, nincsenek megfelelő eszközök a műsorgyártáshoz, és – noha évek óta mindenki szerint elodázhatatlan – egy kapavágás sem történt az új székház felépítésének érdekében; sőt, még pályázat sincs kiírva rá. Mindemellett a kormánytöbbség elfogadott egy olyan koncepciót, hogy a televízió új gyártóbázisa magántőkéből épülne majd, amelyet az adófizetők pénzéből bérelne vissza az állam. A liberálisok és a szocialisták által a Kánaán eljövetelét biztosító, a magán- és a közszféra összefogását jelentő PPP-konstrukció mintegy két-háromszorosára növelné a beruházás költségeit, ráadásul évtizedekre elhúzva a kiadásokat. Amellett, hogy a televízió ez évre 10 milliárdos deficittel számol, hogy sehol az Európai Unióban lakosságarányosan nem költenek olyan keveset a közmédiára, mint hazánkban, vannak kifizetődő vállalkozások is az MTV háza táján. A Gyárfás Tamás nevével fémjelzett Nap-kelte például rögtön a kormányváltás után visszakerült a nemzeti főadóra, lényegében állampénzen működő magántelevízióként funkcionálva. A műsor tematikájába, a műsorvezetők személyébe nincs beleszólása a köztévének. A Nap-kelte főszerkesztője, Lakat T. Károly ugyanakkor a televíziótól kapta fizetését. Folyamatos jelenség, hogy a televízió közműsor-szolgáltatási szabályzatával ellentétben összeférhetetlenek a műsorvezetők, de az is jellemző, hogy a magyar elektronikus médiapiacon egyetlen más műsor sem részesült annyi ORTT panaszbizottsági elmarasztalásban, mint Gyárfás produkciója. A köztévé kuratóriuma a közelmúltban mindezek ellenére újabb öt évre szerződést kötött Gyárfással.
A Magyar Rádió helyzete Kondor Katalin leköszönése után ugyancsak katasztrofális. Először hónapokig húzódott az ügyvezetés kérdésének megoldása, amelynek során a rádió kuratóriumának szocialista elnöke, Gellért Kis Gábor odáig merészkedett, hogy megfenyegette a rádió vezetését: ha nem az ő szándéka érvényesül az ideiglenes vezető kijelölése ügyében, viszszatartja a rádió működését biztosító öszszegeket. A rádióban jelenleg mintegy egymilliárd forintos összeg hiányzik a biztonságos működéshez, de – talán annak is köszönhetően, hogy a Krónika című műsor egyelőre ellen tud állni a direkt kormányzati befolyásolási kísérleteknek – a pénzügyi kormányzatnak esze ágában nem volt biztosítani ezt az összeget. Többek közt ezért, valamint a mesterséges hisztériakeltésnek is köszönhetően figyelmeztető sztrájkot tartottak a dolgozók.
A kormány médiapolitikáját jól jellemző módon az országos kereskedelmi televíziók szerződésének lejárta előtt szűk évvel az Országos Rádió és Televízió Testület kormánypárti többsége úgy döntött, hogy a kontraktusokat változatlan feltételekkel újabb öt évvel meghosszabbítja. A tavaly nyári tárgyalások során kiderült: nyíltan politikai okai vannak a kapkodva meghozott döntésnek. A hosszabbítás ugyanis most tavasszal lehetne csak esedékes, de Kovács György, az ORTT MSZP által jelölt elnöke fél éve kifejtette: a szerződéshosszabbítást azért kellett előre hozni, mert „2006 tavaszán már választási kampány van”. Talán még emlékszünk: az RTL Klub például a 2002-es kampány utolsó két hetében egyáltalán nem adott hírt Orbán Viktor kampányszerepléseiről, de a TV2 is minden eszközzel az MSZP-s miniszterelnök-jelölt, Medgyessy Péter megjelenéseit részesítette előnyben (lásd: ORTT-jelentés a választási kampány politikusi médiaszerepléseiről). A sebtében öszszehozott szerződéshosszabbítással tehát a két csatorna elnyerte jutalmát a balliberális kormányzattól. A tényekhez hozzátartozik, hogy a két televízió ellen az elmúl négy év során száznál is több alkalommal született jogerős, elmarasztaló bírósági ítélet; a szerződéshosszabbításokat azóta az ügyészség is vizsgálja.
A kormány a kezdetektől fogva mindent megtett a kiegyensúlyozatlan, féloldalas tömegtájékoztatás fenntartásáért. Elég csak a Gál J. Zoltán exszóvivő által a baloldali sajtónak és médiának tartott, titkos sajtótájékoztatókra, háttérbeszélgetésekre gondolni. Az ORTT felmérése szerint ez sikerült is: az elektronikus tömegmédiában mindenhol nyomasztó a koalíció megjelenésének a túlsúlya. Gyurcsány Ferenc egymaga többet szerepelhet a médiában, mint a parlamenti pártok miniszterelnök-jelöltjei együttvéve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.