Döbrögi harmadszor

Sebeők János
2006. 05. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Himnuszunk volt a legfájdalmasabb. Igen, a Himnusz. Az MSZP győzelmi banzájának végén felcsendülő Himnusz. Nem a Magyar Szocialista Munkáspárt, hanem a megújult, jogutód Magyar Szocialista Párt is pár esztendeje még az Internacionáléval zárta magát. A Himnusz ehhez képest félreérthetetlen szellemi hadüzenet volt. Gyurcsány Ferenc jelezte: bizony ennek a fele se tréfa. Mostantól kezdve az MSZP egész pályás letámadásra – copyright Orbán Viktor – törekszik, a lelkek teljes érvényű megszerzésére. Szem nem maradhat szárazon, s az út sem lehet fél, nem állhatnak meg félúton. Könny kicsordul.
A multinacionális nagyvállalatoktól kezdve az egyházakig, a karitatív egyesületektől kezdve a pártokig mindenki a lelkedet akarja, mindenki a lelkedért küzd, olykor nemes, máskor önző célok által vezéreltetve, néha meg a kettő nehezen kibogozható elegyétől hajtva. Lélekmérgezés, avagy világméretű és mérvű lélekhalászat folyik. Legyetek lélekhalászok? Háló az egész világ, eladó és vevő az egész világ és hovatovább a világháló egy nagy agy. A spirituális világhálón, világpiacon eddig, ha valaki nemzeti érzést kívánt „beszerezni”, mondom idézőjelben, akkor csak a jobboldalhoz fordulhatott, hisz ilyen portékát a baloldal nem árult. Ami szoci-val kezdődött, azt a baloldal árulta – legalábbis az előítéleteink szerint, hisz baloldali és jobboldali szociális érzékenység egyaránt létezik – ami pedig naci-val, azt a jobboldal. Miért kell a vásárlónak, a fogyasztónak a szomszédba menni némi magyarságért? – gondolhatta Gyurcsány Ferenc. Ha a forgalomból már kivont Tocsik-koktél mellett Himnusz-csomag is kapható lesz az MSZP-ABC-ben, akkor miért mennének magyarságért a polgárok a Fidesz-diszkontba? Ez úgy is kifejezhető, hogy az MSZP a nemzetet is ki akarja énekelni a jobboldal szájából. Namármost azért szögezzük le: a nemzet egy. A magyarság nem a biblikus Izrael, hogy különféle törzsei volnának. Elvileg tehát akár örülhetnénk is, ímé, megszületett a nemzeti baloldal, a nemzet baloldala. Végre. Ha rosszmájú akarnék lenni, úgy is kifejezhetném magam, hogy végre megszületett a magyar nemzeti szocializmus, de az effajta verbális barbatrükkök nem vezetnek sehová. Deutsch-Für Tamás például a kampány alatt megpróbálta belelátni az „Egy birodalom, egy nemzet, egy vezér” jelszót az MSZP egyik félresikerült szlogenjébe. Másnap Hitler-bajusza nőtt a Gyurcsány-plakátoknak, csak épp a Fidesz amúgy elvesztette a választásokat. Gyurcsány nem Hitler, de azért fűződik a nevéhez egy virtuális holokauszt: 2004. december 5-e. Miért is ne lehetnének a baloldali gondolkodású, csavarodású, érzelmű magyarok magyarok? Ez a lehető legtermészetesebb. Legalább annyira természetes, mint az, hogy a történelem által a határon kívülre teleportált magyarok is magyarok, a testvéreink. A kongresszusi díszvendégként meghívott Himnusz ezért csengett számomra hamisan. Azok, akik másfél éve húszmillió románról beszéltek, baloldali létükre a legócskább jobboldali xenofóbia Le Pen-i hárfahúrjait a magyarság ellen „kipengetve”, azok, akik nem engedték meg, hogy Rúzsa Magdolna magyar-szerb kettős állampolgárként nyerhesse meg a Megasztárt, most Himnusszal zárják soraikat még szorosabbra.
Gyurcsány Ferenc nem ismerte fel, hogy a kettős állampolgárság igenlése nem csak a Trianon által röghöz kötött exodusba kényszerült határon túli magyaroknak jelenthetett volna vigaszt és elégtételt. A kettős állampolgárság baloldali támogatása egyedüli lehetőség volt a baloldal reintegrációjára. Miképp Nagy Imre is egy adott felkent pillanatban megszabadult kommunista előéletétől, úgy a kínálkozó lehetőséggel élve az MSZP is megszabadulhatott volna utódpárti előéletétől. Az ország lerakhatta volna a nemzethez vezető autópálya null-kilométerkövét, lehetett volna közös kiindulópont, közös nevező, s legalábbis a nagyobb frontokon, véget érhetett volna a szellemi polgárháború. Nem így történt, a baloldal kirekesztette a magyarságérzetből a nemzet közel egyharmadát, az országról viszont kiderült, hogy messze nem olyan, mint amilyennek jobb napjaiban a nemzet képzelte. A trianoni hegykoszorúzottságú jobboldali szív – Kárpát-szív-koszorúerek – szerint az ország egy kényszerhelyzet és a nemzet a realitás, míg a baloldal szerint az ország a realitás a maga kilencvenháromezer négyzetkilométerével, a nemzet pedig egy szép illúzió. És lőn így. Ez bejött nekik. Aztán belehúztak, és megcsinálták.
Gyurcsány Ferenc eljövendő országlása, igen, igen. A legfájdalmasabb benne az, hogy felhatalmazással teszi. A dolgozó nép nevében. Gyurcsány Ferenc, népi ülnök. Népsport és Nemzeti Sport. Bizony-bizony a legfájdalmasabb: a legitimitás. Az, hogy a nemzet ellenében valakit-valamit, egy erőt önhatalmúlag emelhet maga fölé a nép. Istenemre mondom, mondta a Hősök terének háttal állva, nagy tömeg előtt Gyurcsány Ferenc. A legfájdalmasabb az, hogy a nemzetkirekesztő politika visszamenőlegesen is népi jóváhagyást kapott. Helyzet van, s ha nincs helyzetfelismerés, akkor a jobboldal esélyei hosszú távra elveszhetnek. Mikola Istvánból akár még afféle anti-Cassandra is lehet, jóslata beválhat, csak épp nem úgy, ahogy ő gondolta. Miért választja konokul és visszatérőleg saját főnökének Lúdas Matyi Döbrögit? Lúdas Matyi önként és dalolva harmadszor is megválasztotta urának Döbrögit. Minimum négy esztendőnk van, hogy megfejtsük, miért.

A szerző író



Tölgyessy Péter vitaindító cikkéhez (Második megintés, Magyar Nemzet, április 29.) eddig hozzászóltak: Kiszelly Zoltán (Taszítások és vonzások, május 3.); Dobránszky János (Piros lap a választásokon, május 3.); Vaszil György (Újragombolni a mellényt, május 4.); Rockenbauer Antal (A helyzet súlyosabb, mint Bokrosék idején, május 4.); Horváth Béla (A kisgazdák szerepe a választásokon, május 6.); Szabó A. Ferenc (A Fidesz hiányzó társadalomismerete, május 8.); Tóth Gy. László (Politikai csendélet a vereség után, május 10.); Kiss Gy. Csaba (Politikai térképünk újabb alakulásáról, május 11.); Halmos Károly (A választást a költségverseny döntötte el, május 11.); Boros Bánk Levente (A Fidesz és a jobboldal három tennivalója, május 12.); Tőkéczki László (Egy körmönfont elemzés margójára, május 12.); Molnár Tamás (A nemzeti radikálisok válsága, május 15.); Nagy Ferenc József (Bennünk van tizenöt százaléknyi voks, május 16.); Csikós Attila (Ilyen arcátlan a történelem, május 16.); Somogyi János (A kegyelmi pillanat elillant, május 17.); Bonifert Donát (Van lehetőség a táborok közötti átjárásra, május 17.); Czakó Gábor (A csodafegyver, május 19.); Bogár László (Orbán Viktor három választási lehetősége, május 19.); Keresztes Lajos (A körítés fontosabb volt a tartalomnál, május 22.); Körmendy Zsuzsanna (Nyolc év parkolópályán nagyon hosszú idő, május 23.); Achs Károly (Akasztás alulnézetből, május 25.).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.