A baloldal leépülése

Egy szociáldemokrata párt a végsőkig harcolna a munkavállalók jogaiért.

Majláth Ronald
2015. 09. 02. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gőgös Zoltán, a párt alelnöke az ATV reggeli műsorában azt nyilatkozta, hogy „ha van egy baloldali politikus, akinek másfél millió rajongója van, azt nem kérdés, hogy támogatni kell-e vagy sem”. Mondta mindezt arra az újságírói kérdésre, hogy elfogadható lenne-e az MSZP számára, hogy 2018-ban Gyurcsány Ferenc legyen a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Ez a válasz nem csak azért sokatmondó, mert a párt alelnökének szájából hangzott el: az a politikus beszélt, aki egy hónapja még „korszakzáró és korszaknyitó” kongresszust ígért a párt életében.

Gőgös mondata a legpontosabban jellemzi azt a helyzetet, amely napjainkra az MSZP-ben kialakult: a párt szellemi tevékenysége ma már kizárólag a politikai helyezkedésre korlátozódik. De még ez a mozgás is esetlen, hiszen a szocialisták úgy állnának be baloldali riválisuk mögé, hogy annak még a választási programját sem ismerik. A szocialisták tehát jól láthatóan letettek arról, hogy cselekvőképesnek mutassák magukat. Így nem csoda, hogy ma már – politikai hovatartozástól függetlenül – valamennyi politológus egyetért abban, hogy az MSZP ebben a formában biztosan nem nyeri meg a következő országgyűlési választásokat.

Az MSZP szellemi leépülése nem ma kezdődött. Még Gyurcsány Ferenc pártelnöksége idején sem vált krónikussá. Jól jelezték ezt a párt akkori csillagának szösszenetei a Népszabadságban, amelyek a Giddens- és Blair-féle harmadik út másolatai voltak ugyan, de legalább szellemi tevékenységre utaltak. Gyurcsány távozása után a baloldali médiában is megfigyelhető volt egyfajta útkeresés. Ami azonban ezután következett, az már csak a visszafordíthatatlan demencia jeleként értékelhető. A Szanyi-féle faviccek és a Tóbiás-féle semmitmondó lózungok bolhacirkuszává vált a párt, amelyet ma már a saját szavazói is lenéznek.

Ma az MSZP-ben nincs helye a politikai gondolkodásnak, vagy ha van is, azt igen jól titkolják. Pedig egy párt nívóját, népszerűségét alapvetően befolyásolja, hogy a szavazói mennyiben látnak benne olyan erőt, amely képes lenne egy országot vezetni. Amennyiben ez az erő hiányzik, nincs az a hatalmi technika, amivel kormányra lehetne emelni egy olyan politikai formációt, amelynek a megmaradt szavazótábora messze intelligensebb a vezetőinél.

Sokszor elhangzik, hogy addig jó a polgári oldalnak, amíg a baloldal ebben az állapotban van. Azonban ez a gondolat több ponton is sántít: egy demokráciában minden szavazó érdeke, hogy a kegyeiért minél jobb programokkal versengjenek a pártok. Ahogy a piacgazdaságban a verseny minden riválist fejlődésre késztet, úgy történik ez a politikában is: a monopóliumok világában az egyeduralkodók elkényelmesednek – ezt láthatjuk ma a kormánypárt esetében is. Ugyancsak érdeke a jobboldali szavazótábornak, hogy olyan baloldalunk legyen, amely egy esetleges kormányváltás esetén sem vezetné a tönk szélére az országot. Így egy új, potens baloldal ma már valahol az egész ország érdeke.

Azonban szemmel látható, hogy az ennek felépítéséhez nélkülözhetetlen szellemi muníció hiányzik az MSZP-ből. Az elmúlt években nyilvánvalóvá vált, hogy a szocialista szürkeállomány maradékának maradéka képtelen regenerálódni, így külső beavatkozásra, importált tudásra lesz szükség. A pártban évek óta éppen a hagyományos baloldali értékek tabusítása révén valójában szellemi leépítés folyik.

Egy baloldali párt számára mindig is megkerülhetetlen volt az egyenlőségeszméhez való viszony kérdése. Ezt még a legmodernebb szociáldemokrata pártok sem kerülik meg, s ebbe az irányba kormányoznák az országukat. Gazdasági és szociális programjuk ennek folyománya, s ez nem csak a görög Sziriza és a spanyol Podemos esetében van így: a skandináv szociáldemokrata pártoknak is sajátja, melyek sok esetben éppen baloldali programjuknak köszönhették több évtizedes országlásukat. A magyar baloldalnak bőségesen lett volna lehetősége arra, hogy akár az egykulcsos személyi jövedelemadó, akár a minimálbér megadóztatása ellenében határozza meg önmagát. De ez elmaradt, mert a Gyurcsány platformja, majd pártalapítása körüli hatalmi harc elterelte a figyelmet erről a kérdésről. Így az a groteszk helyzet állt elő, hogy a hazai egyetemi kutatóknak kellett érvelniük a médiában Thomas L. Hungerford, Thomas Piketty és más közgazdászok számításaival, melyek kétségbe vonják az egykulcsos jövedelemadó sikereit. A magyar társadalom szociális kettészakadása elleni küzdelem pedig elhalt a csatazajban.

Valamennyi baloldali párt számára kulcskérdés a hátrányos helyzetű vagy kisebbségi társadalmi csoportok jogvédelme. A szocialisták ezt mindig is szelektíven gyakorolták, többnyire etnikai alapon, hiszen a félelemkeltés Magyarországon viszonylag könnyű szavazatszerzési eszköz. Pedig alárendelt helyzetű polgárokból ma is bőven akad, elég csak a munkavállalókra gondolni. Valaha a szociáldemokrata pártok és a szakszervezetek vállvetve harcoltak a munkavállalók megbecsüléséért, de a magyar szocialisták az új munka törvénykönyvét letudták a „cselédtörvény” lózung hangoztatásával. Egy szociáldemokrata párt a végsőkig harcolna a munkavállalók jogaiért, viszont a magyar munkavállaló továbbra is egyedül, magányos farkasként kényszerül érvényesíteni megmaradt jogait.

De ma már nélkülözhetetlen egy párt számára az is, hogy egyértelmű válaszokat adjon arra a kérdésre, amit egyetlen szóval összefoglalhatunk: nemzet. Talán a kádári tradíciók miatt, talán – Török Zsolt egykori pártszóvivő kifejezésével élve – a Nagykörúton belüli „értelmiség” nyomán a szocialisták mindvégig viszolyogtak ettől a kérdéstől. Ma, a globalizáció és az Európai Unió válságának idején nem elég a párt nevében szerepeltetni a magyar jelzőt. A határon túli magyarok jogállásával kapcsolatos kétértelmű megnyilatkozások, a brüsszeli bürokratáknak és az Egyesült Államoknak való kritikátlan megfelelési vágy miatt ma már aligha van olyan szavazó, aki úgy gondolja, hogy a magyar nemzeti célok letéteményese a szocialista párt lenne.

Feladvány tehát akad bőven. Hogy a baloldal képes lesz-e ezeket megválaszolni, erős a kétség. Pedig a szocialista pártok történetében erre is van példa. A Szerb Szocialista Párt Slobodan Milosevic vezetésével három véres háborúba és elnyomorító szegénységbe kormányozta országát. Tizenöt évvel ezelőtt már-már össztársadalmi forradalom söpörte el az egykoron mindenható politikust és sleppjét. Milosevic 2006-ig, vagyis hágai haláláig a párt elnöke maradt, utódja, Ivica Dacic azonban gyors építkezésbe kezdett: lezártak egy korszakot, feladták az addigi retorikájukat, így 2008-ban már koalíciós partnerként vehettek részt a demokrata párti Mirko Cvetkovic kormányában. A magyar szocialisták számára ma éppen ez lenne a feladat: koalíciós partnerek keresése helyett inkább önmagukat kellene koalícióképessé tenni. Ehhez azonban szellemi erőfeszítésekre lenne szükség, s akkor nem állna elő az a helyzet, hogy egy polgári-konzervatív napilapnak kell elemeznie a baloldal sorsát és jövőjét.

A 2010-es választások előtt Medgyessy Péter volt miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a szocialistáknak most lesz nyolc év gondolkodási idejük. A baloldalon tapasztalható szellemi tespedtség alapján az látszik, hogy ez az idő jóval hosszabb lesz. S ha ilyen iramban folyik a leépülés, a „gondolkodási” idő végeztével valóban korszakzárás lehet a baloldalon: az MSZP-korszaké.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.