Mélyreható átalakulás előtt az unió mezőgazdasága

Ukrajnában élelmiszer-ipari kolosszus jöhet létre.

Torba Tamás
2016. 04. 24. 5:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A címben jelzett változás legfőbb jele az EU és Ukrajna között megkötött szabad kereskedelmi egyezmény. Ennek értelmében a nem EU-tag Ukrajnában megtermelt árucikkek vámok, díjak és egyéb többletterhek felszámítása nélkül, az EU-ban érvényes szabályozók, munkabéreket meghatározó terhek, adók nélkül juthatnak el az európai piacokra egy olyan országból, amely a világ legjobb földterületeinek (csernozjom) harmadával rendelkezik. 2016. január elsejétől Ukrajnában földet bárki korlátozás nélkül vásárolhat. Szinte minden multinacionális mezőgazdasági és élelmiszer-ipari óriáscég jelen van. Cargill, Pioneer, Monsanto, ADM, Bunge – ismerősek ezek a nevek? A nagyüzemi termelés minden feltétele szinte álomszerűen adott: kiváló, hatalmas mennyiségű – 40 millió hektár – termőföld, nagyon olcsó munkaerő és energia, s még sorolhatnánk. Nem véletlen a befektetési kedv, amelyet olyan pénzügyi intézmények finanszíroznak a nagy kereskedelmi bankok mellett, mint a Bank of China vagy az EBRD.

Az üzlet másik oldalán az adósságban fuldokló ukrán állam áll. Az államadósság törlesztésének egyetlen valóságos útja az export radikális növelése, ennek révén a külkereskedelmi mérleg javítása. Miután az ukrán ipar működő része nem termel exportképes cikkeket, energiahordozókban és nyersanyagokban pedig nem bővelkedik az ország, a kiút a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. Külföldi tőke van. Működéséhez a feltételeket a kormány igény szerint fogja biztosítani: adókedvezmények, alacsony járulékos terhek és adók, a rend fenntartásához pedig akár privát fegyveres biztonsági erőket is igénybe vehet a tulajdonáért aggódó befektető. Egyesek ezt akár gyarmatosításnak is hívhatják. De ez senkit sem fog zavarni. Akiket igen, azokat egyszerűen „kilóra” megveszik. Mindenki jól jár. Kivéve például Magyarországot, a magyar élelmiszeripart, a termelőket.

Az üzlet végeredménye egy mezőgazdasági és élelmiszer-ipari kolosszus létrejötte, amelyet a világ legtőkeerősebb multinacionális vállalatai, vállalkozói, továbbá kínai és közel-keleti tulajdonosai üzemeltetnek olyan hatékonysággal, amely a világon egyedülálló lesz. Jórészt erről szól az egész ukrán konfliktus, a Majdannal, a Krím elszakadásával, a donecki és luhanszki területeken zajló hibrid háborúval együtt. Kit érdekel, hogy ki Ukrajna miniszterelnöke? Elfogadja-e a „projektet”, vagy nem – ez itt a kérdés.

És miért jó ez az Európai Unió egyes meghatározó tagjainak?

Vegyük példának a holland gazdát, aki hazájában nem tud földet venni, nem tudja gazdaságát bővíteni. Ha sertést tart, a hatékonyságot rontó állatjóléti szabályokat kell betartania, a keletkező hígtrágya kezelése drága, környezetvédelmi kiadásai magasak, állatvédők „abajgatják”. A holland sertésállomány meghaladja a tízmilliót, a dánok évente húszmillió feletti mennyiséget vágnak. Most képzeljük el azt a helyzetet, amikor a dán és holland tenyésztőknek felajánlják, hogy áttelepülhetnek Ukrajnába! A beruházásokat kedvezményes hitelekkel támogatják, a hazai telepek felszámolásáért komoly kompenzációt kaphatnak. Olcsó, kiváló minőségű takarmány van helyben, ráadásul minden vonatkozó szabály és előírás sokkal megengedőbb. Az otthoni környezet- és állatvédők megkönnyebbülnek, a felszabaduló földterületek ingatlanfejlesztésre, rekreációs célokra és egyebekre használhatók. Megszűnik a bűz és az egyéb kellemetlenségek. Tetszetős projekt, ugye? Ukrajnában egyébként az állattenyésztés úgyis le van maradva – egyelőre. Kivétel a baromfi, ebben az ágazatban a világ nyolcadik legnagyobb exportőre.

A példát más ágazatokra kiterjesztve az eredmény az európai nagyüzemi mezőgazdaság nagy részének Ukrajnába való áttelepítése. Drang nach Osten (keleti terjeszkedés). Csak azok a márkák maradnak otthon, amelyek helyi védettséget élveznek, és az adott tájegységet szimbolizálják, vagy nem mozgathatók (például szőlészet). És amelyeket a helyi termelők hosszú évtizedek áldozatos munkájával fejlesztettek, és akiknek áruját mind a helyiek, mind a turisták keresik. De ők nem a nagyüzemi mezőgazdaság részei. Ők olyan szereplők, akikhez hasonló Magyarországon még mutatóba sem nagyon található – tisztelet a kivételnek. Nézzék meg, hogy egy hazai sajt- vagy sonkaszaküzletben hányfajta magyar és hányfajta külföldi készítmény kapható! Mindjárt kiderül a magyar minősítési rendszer, a „hungarikum” meg a „kiváló magyar áru” valódi tartalma.

A fenti folyamat egyébként jórészt lezajlott már az iparban. Ott is vannak „piszkos” iparágak, amelyeket kitelepítettek. Vagy vegyük a textilipart, ahol a kulcs a munkabér. Kik maradtak Nyugat-Európában? A kis szériás design- és luxusmárkák. Ugyanez fog történni a mezőgazdaságban is. A német, francia, holland vagy dán nagygazdálkodó régi álma valósul meg. És gyanítom, hogy miként a lakosság, a kézműves élelmiszergyártók is örülni fognak mindennek.

Viszont a folyamat vesztesei közé fognak tartozni azok a tőkeszegény kelet-európai tömegárut gyártó ágazatok, mint például a magyar tej- és húsipar. Erősen közepes vagy még gyengébb minőségű árujukat a legalább azonos minőségű, ám lényegesen olcsóbb ukrán termékek ágazattól függően maximum egy évtizeden belül kiszorítják még a hazai piacról is. Velük együtt tűnik el egyebek mellett a Fazekas Sándor miniszter úr által vizionált sertésállomány-növekedés. Ki és miért fog nagyüzemben itthon magyar sertést tartani és vágni akkor, ha már most is a spanyol (!) sertés versenyképesebb, mint a hazai? Mi lesz a hollandok, dánok, németek által megtermelt ukrán sertések és magyar fajtársaik árversenyének eredménye? Persze rossz a kérdés. Nem lesznek magyar vágóhidak, jó, ha a készülő, évi egymilliós kapacitású mohácsi vágóhíd megmarad. S ha ez így lenne is, ott sem magyar sertést vágnak majd. Mert nem biztos, hogy sok marad, esetleg csak mutatóba valamennyi.

Az ukrán mezőgazdaság semmilyen EU-szubvencióban nem részesül. Nincs is szüksége rá. Az unió olyan versenytárs előtt nyitotta szélesre kapuit, amelynek termékeivel az EU-s termelők eddig is csak a támogatások és az unión kívüli termékekre kivetett díjak miatt voltak versenyképesek. Ebből a lépésből egyértelműen következik, hogy az EU vissza fogja szorítani a mezőgazdasági támogatásokat. Mi másért kötötte volna meg a szabad kereskedelmi egyezményt? Az EU nagyüzemi termelőinek nem kell támogatás 2020 után. Mert már jórészt nem is fognak Európa nyugati részén termelni. A magyar termelők árui viszont támogatás híján, egy ilyen versenytárs ellenében lépnek piacra. Hogy ki nyer, nem kétséges. Egy, a kereskedelemből vett példával élve: melyik boltos marad nyitva azután, mikor a szomszéd utcában hipermarket nyílik? Az, aki magas minőségű, a hipermarketben nem kapható árut forgalmaz. (Ha valaki szívesen félreértené, józanítsuk ki: példánkban Ukrajna a hipermarket.)

Emlékezzünk: EU-csatlakozásunkkor a magyar mezőgazdaság csak hosszú évek múltával, fokozatosan részesült azokban a támogatásokban, amelyeket az uniós gazdák akkor már jó ideje megkaptak. Versenyképességüket féltették a magyar termékektől. Most más a helyzet, ugyanezeket a magyar gazdákat semmi, de semmi nem védi meg. Mert a magyar kormány csak szavakban a barátjuk, s amúgy teljesen atlantista, nagytőkebarát politikát folytat. Egyetlen nyilatkozatot sem láttunk, ahol a kormány az egyezménnyel kapcsolatban bármilyen kifogást fogalmazott volna meg. Pedig inkább ebben kellene, kellett volna népszavazást kezdeményezni.

A magyar föld külföldieknek nem eladó – immáron nemigen kell féltenünk. Mert nem is kell majd senkinek. A föld árának emelkedéséről szőtt álmok is törvényszerűen szertefoszlanak, ha a fenti vízió megvalósul. A magyar földárak nem az osztrák árakhoz fognak konvergálni. Megjegyzem, hogy azon földterületek kivételével, melyek alternatív hasznosítása realitás, a földárak egész Európában eshetnek a következő évtizedben.

A hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar a fennállása óta a legnagyobb kihívás elé néz. Az esélyek egyenlőtlennek mutatkoznak. De sajnos ezúttal szabadságharcos hagyományaink nem érvényesülhetnek. Ugyanis a várat senki nem akarja majd bevenni. És az élelmiszeripar bezárt ajtaján az alábbi felirat függ majd: „Kereslet hiánya miatt zárva.”

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.