Clinton ufókkal küzd az elnökségért?

Bill Clinton korábbi elnök felesége, Hillary sem fukarkodik a hangzatos kijelentésekkel.

Földi Bence
2016. 05. 22. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az a fránya populizmus nemcsak a republikánus oldalt fertőzte meg az amerikai előválasztási kampány során, hanem a demokratákat is. A versenyt elbukni látszó demokratikus szocialista Bernie Sanders szinte minden mondatára ráillik a populista jelző, de egyre inkább úgy tűnik, hogy Bill Clinton korábbi elnök felesége, Hillary sem fukarkodik a hangzatos kijelentésekkel. Négy százalékkal emelné például a gazdagok – ötmillió dollár feletti jövedelemmel rendelkezők – adókulcsát. Intervencionista hangokat üt meg: továbbra is azzal számol, hogy az Egyesült Államok a világ csendőre. Legújabb ötletébe, a gazdaság fellendítésébe pedig férjét is bevonná. Kentucky államban mondta húsvéthétfőn: „Bill tudja, mit kell csinálni, különösen az olyan vidékeken, ahol szénbányászatból élnek, vagy amelyek kimaradtak a fejlődésből az elmúlt években” – utalva Nyugat-Virginia államra, ahol múlt héten kikapott Sanderstől.

A szegények, a bányászok és a markánsan beavatkozáspárti szavazók mellett egy új, de népes táborra is kivetette hálóját az egykori külügyminiszter. Május közepén a kampányban nem először nyilatkozott az ufókról. Tavaly december végén egy parányi amerikai lapnak, a Conway Daily Sunnak adott interjújában említette először, hogy ha elnökké választják, nyilvánosságra hozza a földönkívüliekről és azonosítatlan repülő tárgyakról készített kormányzati aktákat. A riporter beszámolója szerint mosolyogva nyilatkozott erről, kijelentve: „Lehetséges, hogy már meglátogattak minket. Nem tudjuk biztosan.” Hozzátette, a rejtélyes 51-es körzet ügyét is szeretné kivizsgálni: ez az a Nevada államban fekvő légibázis, ahol állítólag földönkívüli járműveket is őriz a hadsereg. Hillary Clinton – aki már 1995-ben beszélt az ufókról nyilvános eseményen – egyébként kampányfőnöke, John Podesta javaslatára ígérte meg az akták nyilvánosságra hozatalát.

Márciusban aztán Jimmy Kimmel talkshow-jában járt, aki az ufókról kérdezgette. Hillary Clinton azonban kijavította: már nem azonosítatlan repülő tárgyakról, hanem megmagyarázhatatlan repülő jelenségekről (unexplained aerial phenomenon, uap) illik beszélni. Áprilisban egy rádióinterjúban jelentette ki az alábbiakat: „Elég történet van már ahhoz odakint, hogy azt gondoljam, ezeket nem csak konyhában üldögélő emberek találták ki.” Azaz a nagy számok törvényéből következően hisz az ufókban (pardon, uapokban!). És ezzel nincs egyedül. Egy korábbi elnökjelölt-aspiráns, a republikánus Dennis Kucinich maga is észlelt ilyen jelenségeket, ráadásul az amerikai néplélektől egyáltalán nem idegen az ufókba vetett hit. A FiveThirtyEight cikke szerint 1999-ben az amerikaiak 27 százaléka gondolta azt, hogy földönkívüli létformákkal fogunk kapcsolatba lépni a következő ötven évben, 2005-ben pedig a lakosság több mint fele hitt abban, hogy Roswellben 1947-ben már meg is történt a kapcsolatfelvétel. A cikk megemlíti, hogy Clinton számára még vannak kiaknázatlan területek a természetfeletti dolgokban hívők körében, hiszen például a lakosság harmada vélte úgy 2005-ben, hogy a telepátia létező jelenség.

Hillary Clintonnak szüksége is van a hangzatos, populista kijelentésekre, mert ezen a terepen láthatóan sebezhető. Bernie Sanders meglepően sok államot (tizennyolcat) vitt el előle, köztük több stratégiailag fontosat is. Donald Trump pedig még kíméletlenebb ellenfélnek bizonyulhat, aki könyörtelenül támadja majd a gyenge pontjait, amelyekből elég sok van: gondoljunk csak a magánszerveréről küldött e-mailek miatti FBI-vizsgálatra vagy a Clinton Alapítvány költéseire. Clintonnak tehát minden szavazó számít – legyen az ufóhívő vagy bányász.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.