Clinton kontra Trump

A New York-i ingatlanmogul eddig sorra cáfolta meg a róla szóló politikai előrejelzéseket.

Dobozi István
2016. 05. 15. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eldőlt, hogy a demokrata Hillary Clinton és a republikánus Donald Trump fog ringbe szállni a novemberi elnökválasztáson Amerikában. A közvélemény-kutatásokban ma egyértelműen Clinton a nyerő. Ám a New York-i ingatlanmogul eddig minden róla szóló politikai előrejelzést alaposan és zsinórban megcáfolt. Ezek után mekkora esély van a meglepetésre november 8-án, az elnökválasztás napján?

A május elején Indiana államban kivívott elsöprő előválasztási győzelem után szinte már semmi nem tudja megakadályozni Trumpot abban, hogy a júliusban Clevelandben tartandó elnökjelölő pártkonvención a fejére ne illesszék a koronát. Fő ellenfele, Ted Cruz texasi szenátor már az indianai előválasztás estéjén bedobta a törülközőt, és végleg kiszállt a versenyből, majd követte őt az utolsó talpon maradt aspiráns, John Kasich, Ohio kormányzója is. Ezzel az „Állítsátok meg Trumpot!” mozgalom (amelyet a pártelit vezényelt a háttérben) utolsó reményét is elveszítette arra, hogy a konvención így vagy úgy – beleértve a jelölési szabályok célirányos manipulálását – „kigolyózzák” a New York-i milliárdost. Az uralkodó vélemény szerint vele nem lehet megnyerni a novemberi elnökválasztást. Azt a választást, amely pedig könnyen megnyerhetőnek tűnt a republikánusok számára, kihasználva a 2008-as pénzügyi válság következményeit, beleértve Obama elnök népszerűtlenségét. A 2014-es időközi választásokon a Republikánus Párt tarolt az amerikai politika minden szintjén. A republikánusok ellenőrzik a kongresszus mindkét házát, valamint az állami parlamentek és a kormányzói hivatalok többségét. Csak a fő trófea, a Fehér Ház hiányzott.

Nem hárult el azonban minden veszély Trump feje fölül. A politikus üzletember a Republikánus Pártot története egyik legsúlyosabb válságába sodorta azzal, hogy politikai programja számos kulcsfontosságú területen gyökeresen elüt a hivatalos pártortodoxiától. A párthoz egészen későn, 2012-ben csatlakozó milliárdost sokan nem is tartják valódi republikánusnak. Ezért az őt a párt elnökjelöltjeként elfogadni képtelen befolyásos republikánusok körében fokozódik a vágy egy hiteles, független jelölt indítása iránt. Ez persze csak Clintonnak lenne jó, mivel a republikánus szavazatok megosztásához vezetne. Ráadásul ehhez az opcióhoz vészesen kevés az idő.

A demokrata oldalon már korábban eldőlt, hogy Hillary Clinton lesz az elnökjelölt a detroiti konvención. Ebben csak egy jogi bonyodalom tudná megakadályozni: ha a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) bűncselekménnyel vádolná az otthoni, saját szerverén külügyminiszterként folytatott hivatalos ügyintézés miatt, mondván, ezáltal veszélyeztette a nemzetbiztonságot. Ha a folyamatban lévő vizsgálat netán vádemeléssel zárulna, Clintont azonnal felszólítanák a választási küzdelemből való kilépésre.

Megdöbbentően sok külsődleges hasonlóság van a két elnökjelölt között: hasonló életkor (Clinton: 68, Trump: 70), gazdagság és celebstátus. Ősszel emiatt is soha nem látott médiacirkuszra lehet majd számítani. Mindketten pragmatikusan változtatják a véleményüket, ezért sokan megkérdőjelezik szavahihetőségüket (Clintonét még inkább, mint Trumpét). Mindkettejüknek meglepően magas az elutasítottsága az összes szavazó körében (Trump esetében még a saját pártján belül is).

Mivel Trump nem képviseli a republikánus pártortodoxiát, álláspontja több alapkérdésben majdnem azonos Clinton „középutasnak”, az Obama-elnökség meghosszabbításának tekinthető programjával, vagy igen közel áll ahhoz. Trump például – szemben saját pártja hivatalos vonalával – nem megszüntetni, hanem csak javítgatni kívánja a sokat támadott országos egészségbiztosítási rendszert (Obamacare). A Wall Street minden gazdasági bajok forrásának tekintett nagy bankjait egyikük sem tervezi – Bernie Sanders mintájára – „felrobbantani”, csupán a meglevő adózási kiskapukat szeretnék bezárni. Egyikük sem akar a jelenleginél sokkal magasabb adót kivetni a gazdagokra a politikailag elviselhetetlenül szélesre nyílt jövedelemolló szűkítése végett, amely Obama alatt tovább tágult. Sokan jelentéktelennek tartják Clinton négyszázalékos adóemelési javaslatát az ötmillió dollár fölötti jövedelmekre. Trumpnak a szabad kereskedelmi egyezményeket Amerika számára hátrányosnak tekintő álláspontjához is közelebb került Clinton. Külügyminiszterként még támogatta a csendes-óceáni kereskedelmi partnerséget (TPP), ma már azonban – nyilvánvalóan választási fogásból és Sandershöz igazodva – ellenzi. Persze ez nem akadályozza meg Trumpot abban, hogy elverje a port Clintonon a „katasztrofális” TPP-nél való bábáskodásáért.

Vannak persze sarkalatos különbségek is köztük, különösen világpolitikai kérdésekben. A gazdasági nacionalizmusát izolacionista katonai politikával megfejelő Trumphoz képest Clinton a Demokrata Párt internacionalista hagyományait képviseli. Elnökként markáns beavatkozási vonalat vinne, jócskán módosítva ezzel Obama konfliktuskerülő visszafogottságát a nemzetközi porondon. Clinton kiáll Amerika globális vezető szerepének megerősítése mellett, szemben Trumppal, aki inkább jól fizető hazai állások létesítésére, valamint a leépülőben lévő infrastruktúra modernizálására és bővítésére fordítaná azokat az összegeket, amelyeket Amerika a „világ csendőreként” elver, és amiért cserébe semmit nem tud felmutatni. „Nincsenek győzelmeink, lúzerek lettünk, engedjük, hogy mindenki kihasználjon bennünket” – mondja Trump. Clinton egyáltalán nem osztja Trumpnak a külpolitikai elitet meghökkentő felfogását a NATO-n belüli amerikai szerep átgondolásáról (visszafogottabb elkötelezettség, egyenlőbb tehermegosztás), a Közel-Keletről (elfogulatlan közvetítés Izrael és a palesztinok között) vagy az európai migrációs válságról, amellyel kapcsolatban Trump Németországot bírálja a kialakult helyzetért.

A mérvadó közvélemény-kutatásokban Clinton jelenleg 10-13 százalékos fölénnyel vezet Trump előtt. Tekinthetjük-e ennek alapján őt az Egyesült Államok következő elnökének? Véleményem szerint ez elhamarkodott lenne, több okból is. Trump az elmúlt egy évben bizonyította, hogy nagymestere a politikai kampányolásnak és a tömegmédiának. Minden előzetes várakozást megcáfolva az előválasztásokon 16 jelöltet süllyesztett el, köztük republikánus nagyágyúkat és a pártelit olyan kedvenceit, mint Jeb Bush vagy Marco Rubio. Így vagy úgy – leginkább azonban „vasvillás” populizmussal, brutális stílussal és jól időzített kiütésekkel – összes ellenfelét a padlóra tudta küldeni. Nagy tapasztalata és politikai rutinja ellenére Clinton igen sebezhető. Sok olyan politikai fogást lehet találni rajta (az iraki háború támogatása, Bengázi, a szerverügy, a Wall Streethez való szoros kötődés, a Clinton Globális Kezdeményezés nevű alapítvány stb.), amelyeket Trump a rá jellemző kíméletlenséggel és erőszakossággal fog kiaknázni. Politikai teher Clinton vállán az is, hogy a politikai establishment egyik legismertebb alakja, miközben a társadalmon establishmentellenes hangulat uralkodott el. Ezért is lett 2016 a politikai kívülállók és az olyan lázadók éve, mint Trump és Sanders.

Ennél is fontosabb azonban, miként alakul majd a két jelölt „választási koalíciója” a novemberi általános választásokig hátralevő fél évben, ami a politikában igen hosszú idő. Clinton gyakorlatilag a 2008-ban és 2012-ben igen sikeres Obama-koalíció továbbvitelére épít, amely főként a kisebbségi (fekete és hispán) rétegekből, nőkből, első szavazó fiatalokból és magas iskolai végzettségűekből tevődik össze. Clintonnak várhatóan sikerül majd fönntartani ezt a koalíciót, bár gondjai lehetnek a fiatalabb szavazói korosztállyal, amely az előválasztásokon – fölöttébb lelkesen – Sanders mögé sorakozott fel. Clinton sebezhetőségét egy populista és karizmatikus ellenféllel szemben mutatja az is, hogy a „demokratikus szocialista” Sanders ellen meglepően sok államot – 41-ből 18-at – elveszített az eddigi előválasztásokon, köztük olyan fontosakat, mint Michigan és Indiana.

A Trump-koalíció fő merítési bázisa a gazdaságilag leszakadt vagy stagnáló, politikailag dühös fehér munkásosztály. Ebben sok „Reagan-demokrata” is van, akik a Demokrata Pártból vagy Obamából kiábrándulva protestszavazóként vándorolnak át Trumphoz. Az előválasztásokon Trumpnak sikerült jelentősen kiszélesítenie a bázisát, több Clinton-felségterületnek számító déli államban is. Biztosan el fogja veszíteni azonban az elnökválasztást, ha az elkövetkező hónapokban nem tudja számottevően növelni támogatói bázisát a kisebbségek és a nők körében, ahol Clinton utcahosszal vezet.

A politikai megfigyelők körében szinte egyöntetű a vélekedés, hogy – a korábbiakhoz hasonlóan – idén is a „rozsdaövezethez” tartozó jelentős közép-nyugati államokban (Michigan, Ohio, Iowa, Pennsylvania stb.) dőlhet majd el az elnökválasztás, amelyek hagyományosan demokrata irányultságúak, és döntő szerepet játszottak Obama sikereiben is. Ezekben a gazdasági és nagyvárosi strukturális válságtól szenvedő ipari államokban Trump célirányos üzenetei következtében – jól fizető munkahelyek teremtése, a szabad kereskedelem korlátozása – komoly kihívója lehet Clintonnak, aki már Sanders ellen is bizonyos fokig sebezhetőnek mutatkozott e kulcsfontosságú térségben.

A szerző a Világbank volt vezető közgazdásza, jelenlegi főtanácsadója

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.