Keserű csokitojások

Vadkapitalizmus a javából: a gyengét kihasználják, de jól meg is alázzák.

Lukács Csaba
2016. 11. 27. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagykárolyban és más partiumi településeken jártak a The Sun újságírói, riportot készítve arról, hogy családoknál, gyerekek bevonásával rakják össze az olasz Ferrero-gyár közismert termékébe, a meglepetés-csokitojásba az apró játékokat. A riport szerint a Kinder-figurák összeszerelését kiszervezték az alvállalkozók alvállalkozói, ezért a lánc végén éhbérért dolgoznak a szegény sorsú családok, köztük kiskorú gyerekek. Ezer elké­szített tojásért húsz lejt, ezernégyszáz forintnál is kisebb összeget kaptak kézhez.

A lap feltárta a céges láncolatot is: a Ferreróval a romániai Romexa szerződött a tojások készítésére, ám utóbbi egy Prolegis nevű céget bízott meg a pepecs munkával. A Romexának négymillió, a Prolegisnek hatszázezer eurós nyeresége volt tavaly. A gyerekmunkával felturbózott hír bombaként robbant, de utána rögtön érkezett egy cáfolat: a riportban szereplő családanya utólag azt állította, hogy a brit újságírók átverték őt, megrendezve a jelenetet (azt elismerte, hogy ő otthon rakja össze a tojásokat, de a gyerekek közreműködését tagadta). Pár óra múlva a cáfolat cáfolata is napvilágot látott, a brit kollégáknak tolmácsoló román újságíró szerint nem volt semmi sem megrendezve, az angolok a tényfeltárás szabályainak megfelelően jártak el.

Túl sokat láttam a szegénység különböző fokozataiból ahhoz, hogy ne higgyek a mesékben. Lehet, az angol kollégák kicsit túltolták a bulvárt azzal, hogy a gyerekek 12-13 órát dolgoznak naponta, de a bemutatott történet teljesen életszerű. Még az utóélete is: a riportban szereplő édesanyát nagy valószínűséggel felhívták a botrány kirobbanása után a láncban szereplő valamely cég jogászai (fogadni mernék, ők nem húsz lejt kapnak ezer megoldott ügy után), és megfenyegették, hogy megütheti a bokáját, ha nem próbálja meg valahogy elsikálni a dolgot. Nem állítom, hogy a gyerekek hajnaltól vakulásig dolgoztak volna a figurákkal, de az cseppet sem elképzelhetetlen, hogy egy ilyen reménytelen élethelyzetben élve a szülők ne vették volna igénybe a dolgos gyermekkezeket.

És sajnos ez csak a jéghegy csúcsa. Nemcsak Romániában, de egész Észak- és Kelet-Magyarországon hasonló történetek százait tudnák elmesélni a reménytelen élethelyzetben lévő emberek. Varrógép mellett eltöltött hetek fillérekért, soha ki nem fizetett csigabegyűjtés, és akkor még nem is beszéltünk a hangzatos multilevelmarketing- és piramisjáték-csapdákról. Néha még a környezet is sérül: nem is olyan régen külföldi gyógyszergyár képviselője érkezett Székelyföldre egy ritka, csak magas hegyek szikláin megtalálható gyógynövényt keresve. Boldog-boldogtalan járta a Bucsin-tető körüli hegyeket, hogy ottani szemmel nézve szép pénzt, nyugat-európai optikával nevetséges összeget keressen a szárított gyógynövénnyel, amelyet rövid idő alatt sikerült gyakorlatilag kiirtani a régióban.

Egyébként a kindertojásos történetre is érvényes, hogy minden mindennel összefügg: a Romexa cég neve nem véletlenül lehet ismerős a magyar olvasónak. Az egyik leggazdagabb romániai magyar üzletember, a két évvel ezelőtt elhunyt Mudura Sándor és fia tulajdona. Medgyessy Péter magyar miniszterelnök 2002-ben náluk vendégeskedett, hogy aztán – minden bizonnyal véletlenül – az Eximbank 2,6 milliárd forintos hitelt adjon nekik a magyar adófizetők pénzéből egy nagyváradi pláza megépítésére.

Számomra az egész a kiszolgáltatottságról és a reménytelenségről szól. Amikor nincs más, az ember elvállal bármit, csak kenyeret tudjon adni a gyerekeinek, és ezzel a reménytelen helyzettel sokan vissza is élnek. Vadkapitalizmus a javából: a gyengét kihasználják, de jól meg is alázzák közben. És mindehhez sokszor asszisztál az állam és a helyi önkormányzat: díszpolgári címet ad a munkát hozó gyár tulajdonosának, költségvetési milliárdokat szór a multinak, mert az méltóztatja kizsákmányolni a polgárainkat.

Most olvasom: a kecskeméti Mercedes-gyárban a szakszervezeti tisztségviselőket nem engedték be a munkásokhoz, azokat a dolgozókat pedig, akik a sikertelen bértárgyalás után nem vették fel a munkát, kizavarták az éjszakai hidegbe. A német befektetőt korábban körbeajnározta a politika, amiért kegyeskedett nálunk gyárat építeni – egyedi kormánydöntéssel például 29,7 milliárd adóforintot kapott támogatásként. Arról már keveset lehetett a sajtóban olvasni, hogy a vadonatúj gyárba máshonnan leszerelt technikát hoztak, és a kopott gépekkel nem lehetett stabil minőséget produkálni. A gyár vezetése ezekre a minőségi kifogásokra is hivatkozva tartotta alacsonyan a béreket, amelyek egyébként össze sem hasonlíthatók egy német gyári munkás fizetésével.

Hiába reméltük, hogy egyszer jobb lesz: ebben a régióban a nyomor és a kiszolgáltatottság tartós vendég. Örüljünk, ha „összeszerelhetjük” a csokitojásokat, amelyeket mások gyerekei esznek meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.