Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A mi kis migránsunk

A menekültválság politikai marketingtermékké süllyesztése máshol is előforduló jelenség.

Kovács Tamás
2017. 08. 27. 13:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felettébb teátrális előadás részese lehetett a világ a minap. A nézők már-már magukat érezhették kínos helyzetben, amikor Aleksandar Vucic szerb elnök a kamerák előtt kezdett győzködni egy 10 éves gyermeket, hogy maradjon Szerbiában. A kis migráns – bizonyos Farhad Nuri – rajztehetségére felfigyelt a média. A krnjacai befogadóközpontban a családjával élő kisfiú műveiből kiállítást is rendeztek, az eladott képekből befolyó pénzt egy beteg szerb gyerek kezelésére ajánlották fel.

Adva volt egy kitűnő sztori, ami a politikai marketingeseknek is megtetszett. A forgatókönyv elkészítése azonban korántsem volt egyszerű: az eredetileg afgán származású, de Iránban felcseperedő kisfiú családja ugyanis egy olyan országból „menekült el”, ahol semmiféle háború nincs. Az ő családja esetében még a gazdasági bevándorló kifejezés is túlzás lenne, legalábbis ha figyelembe vesszük, hogy Iránban magasabb az egy főre jutó bruttó hazai össztermék, mint történetesen Szerbiában. De hogy ennél is nehezebb legyen a helyükre illeszteni a kockákat: a kis Farhad édesapja előre kijelentette, ők bizony nem maradnak Szerbiában, hanem Svájcba akarnak továbbmenni.

A szerb elnök mégsem adta fel, az elnöki palotába csődített sajtó előtt igyekezett rávenni a gyereket, hogy maradjanak az országban. Elmondta a „kis Picassónak” – így nevezte el a média –: Szerbia nem olyan gazdag ország ugyan, mint Svájc, ám Belgrád nagyon szép város, és

ha maradni akarna a család, megkapják az állampolgárságot, a családfő azonnal munkába állhat,

Farhad maga pedig még ösztöndíjban is részesülhet, hogy a tehetségét fejlessze. Mindezek után a kisfiú nem is mondhatott mást (természetesen szerbül): „Én Szerbiában szeretnék élni!” A sikertől megrészegülve Vucic emelte a tétet. Elmondta: még az is lehet, hogy a kis Farhad egy nap Szerbia elnöke lesz – ő maga az ötödik a sorban, a kisfiú lehetne akár a tizedik vagy a tizenegyedik –, hiszen immár minden joga megvan hozzá.

Az előadás sikeres lett, a világsajtó a címlapokon szerepeltette a mesébe illő történetet.

Annak már nem néztek utána, hogyan alakult az elmúlt időszakban a szerbiai migránsok helyzete. Míg a múlt évben a beadott 574 menedékkérelemből csupán 16-ot hagytak jóvá, addig az idén benyújtott 158-ból összesen egyet. Mármint 1-et! Érdekes, hogy a KSH adatai szerint 2017-ben 1979-en adtak be menedékkérelmet Magyarországon, és közülük 46-an megkapták a menekült-, 275-en pedig az oltalmazotti státust.

Vagyis hazánk, amely politikája miatt rendszeresen kap súlyos kritikákat külföldről, jóval több menekültet fogad be napjainkban is, mint Szerbia,

amelyről a világsajtó most éppen hosszasan áradozott. És akkor még nem beszéltünk azokról a migránsokról, akik télen a belgrádi buszpályaudvar mögötti hangárokban hulladékból rakott tüzek mellett vészelték át a hosszan tartó és kőkemény fagyokat. A migránsok, illetve a migrációs válság politikai marketingtermékké süllyesztése nyilván nem kifejezetten szerb jelenség, bőven láttunk rá példát az elmúlt években másutt is. És itt nemcsak a migránsokkal szelfiző nyugati vezetőkre kell gondolnunk, hanem azokra a hazai politikusokra is, akik már több mint két éve migránsozzák tele a sajtót abszurd konteóikkal.

A migráns politikai termék lett Európában, akivel a politikusok a nem túl tájékozott, de kellően elfogult híveiknek nap mind nap demonstrálhatják a humanizmusukat, vagy akár azt is, hogy egyedül ők a kereszténység hiteles védelmezői.

Amikor évek vagy évtizedek múlva a szemlélő visszatekint ezekre a megnyilatkozásokra, már egyáltalán nem politikusokat fog látni, hanem bohócokat egy cirkuszi mutatványban. Olyan embereket, akik teljesen lemondtak arról, hogy problémákat oldjanak meg, inkább a lájkvadászattal vannak elfoglalva.

Pedig teendő akadna bőven. Mindenki tudja, hogy a válságnak egyetlen megoldása van: a béketeremtés a menekültek szülőhazájában. A migránsokkal bohóckodó európai politikusoknak ez már eszébe sem jut, ők kisgyermekként nézik a nagyokat, az Egyesült Államokat, Oroszországot, Törökországot, az Öböl menti államokat, hogy mit művelnek a Közel-Keleten. Pedig a válság az európai országokat is komolyan sújtja. Itt már nemhogy Churchillek nincsenek, a felelősen gondolkodó politikusok eleve hiányoznak.

Ami marad, a kis Farhad támogatása. Egy nap hátha tényleg nagy festő lesz, mint az igazi Pablo Picasso, aki 1937-ben elkészítette a híres Guernicát, emléket állítva az azonos nevű település elleni támadásnak. Ha minden így halad tovább, és az európai politikai elit nem kínál megoldást a migráció problémájára, csak hagyja élesedni a feszültségeket, akkor a „kis Picasso” is készíthet néhány évtized múlva egy hasonló tárgyú festményt. Európáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.