Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Az Egyesült Királyság megmentése

Brexit ide vagy oda, nagy a baj az Egyesült Királyságban.

Földi Bence
2017. 08. 26. 16:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brexit ide vagy oda, nagy a baj az Egyesült Királyságban. Augusztus 27-én mutatják be azt a dokumentumfilmet a néhai Diana hercegnő főszereplésével, amely már megjelenése előtt komoly vihart kavart. A Károly hercegtől tervezett válása utáni életére akart felkészülni a hercegnő azzal, hogy beszédtanárhoz járt, aki rögzítette óráikat. A felvételek felhasználásával készült a dokumentumfilm – és nem fest jó képet Károlyról.

A bulváros részletekbe fölösleges belemenni, ám a hatásokról érdemes szót ejteni. Az Erdélybe előszeretettel járó, ott földeket is vásároló, a Kálnoky grófi családdal jó viszonyt ápoló Károly herceg ugyanis II. Erzsébet trónörököse. A királynő férje, Fülöp herceg néhány héttel ezelőtti visszavonulása precedenst is teremthet, a korábban többször hangoztatott pletyka valósággá válhat, II. Erzsébet a következő években lemondhat a trónról. Akár így, akár elhunyta okán – de jelen állás szerint Károly herceg követné a trónon. Nagyon nehéz dolga lesz. A legfontosabb kihívást a függetlenségi törekvések jelentik az ország számára. A brit koronáról egyre több drágakő hullhat le, ha már nem II. Erzsébet ül majd a trónon, hiszen több ország is bejelentette, addig szünetelteti függetlenségi harcát Londonnal szemben, amíg az agg királynő uralkodik. A királyi családnak ugyan nincs komoly hatalma, de identitással ajándékozzák meg az alattvalókat: a brit érzület még mindig erős az egyes nemzeti (angol, skót, északír, walesi) érzületek mellett. Ám az új uralkodónak szembe kell néznie azzal, hogy ezt az identitást komoly kihívás érheti: Ausztráliában, Új-Zélandon, és ami még fontosabb, Skóciában és Észak-Írországban is erősödnek a függetlenséget követelő hangok. Így ha nincs jó fejen a korona, végső soron akár szét is hullhat Britannia.

Bár az uralkodó személye alapvetően nem lenne fontos, hiszen a brit alkotmányosság és politikai berendezkedés origója nem az azt viselő ember, hanem maga a korona. Azonban a brit királyi család ma nemcsak közjogi értelemben fontos, hanem a bulvárlapok állandó szereplőjeként is, így számít, hogy a korona viselője személy szerint mennyire népszerű. És Károly bizony nem népszerű. Nála kevésbé csak a nemrég visszavonult, szókimondó – sokak szerint rasszista – édesapját, Fülöp herceget szerették kevésbé.

A YouGov közvélemény-kutató a Diana-dokumentumfilm és a hercegnő halálának huszadik évfordulója kapcsán készített felmérése szerint mindössze a britek harmada (36 százaléka) vélekedik pozitívan Károly herceg munkájáról. Négy évvel ezelőtt még hatvan százalék gondolkodott hasonlóan. Az adatokból kiderül, hogy a britek harminc százaléka ítéli meg Károly tevékenységét semlegesen, míg negatívan 27 százalékuk. Utóbbi adat négy éve tizenöt százalék volt. A YouGov arra is rákérdezett, szívesen látnák-e a britek Kamillát királynéként. Károly második feleségének – akivel Dianát csalta a csalfa herceg – a relatív többség csak hercegnői (úgynevezett princess consort) titulusnak örülne: a válaszadók 39 százaléka nyilatkozott így. 30 százalékuk semmilyen címet nem adna neki, és csak 14 százalék gondolkodik Kamilla királynéban.

A fenti számok alapján a filmet elkészíttető és műsorára tűző Channel 4 nem tesz túl jót a monarchiának. Az állami tulajdonú, de kereskedelmi alapokon működő televízió ugyanis aláássa Károly herceg amúgy is csekélyke népszerűségét. Mindezt nem a közszolgálat, hanem a nézettség bulváros karakterű megszerzéséért. Akárhogy is, Károly hercegnek el kellene gondolkodnia azon, hogy az ország érdekében nála sokkal népszerűbb fiának, Vilmosnak – akit a lakosság 78 százaléka kedvel – adja át az uralkodás jogát. Károly ezzel nyugodt öregkort biztosíthatna magának, Vilmos pedig népszerűsége folytán megmenthetné az Egyesült Királyságot a széthullástól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.