Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A robotadó és az értelmesebb ember

Ez első adónem, amelynek bevezetése nem csupán közgazdasági és adószakmai, de lételméleti kérdéseket is felvet.

Németh György
2017. 09. 22. 12:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történelem tanúsága szerint minden eddigi technológiaváltás következménye széles rétegek ellehetetlenülése volt. Erre a közgazdászok általában legyintenek, mondván, ami történt, az „teremtő rombolás” (J. Schumpeter), a társadalom egésze végül is nyertes lett. Mert bár tömegesen értékelődtek le, majd szűntek meg jövedelemszerző tevékenységek, idővel keletkeztek másmilyenek, a megszűnteknél nagyobb számban, magasabb jövedelmet biztosítva.

Ami a közgazdászokat nem érdekli, az a politikusokat nagyon is: miként lehet a társadalmi robbanásnak elejét venni. Ha okosak, meg kívánják akadályozni, hogy a technológiaváltás társadalom alatti osztályt (underclass), még inkább társadalom alatti társadalmat hozzon létre. Klasszikus példa a cigányság, amely az etnikai határokon átnyúlva tett szert etnikai jellemzőkre és a társadalmi visszailleszkedést gátló kulturális sajátosságokra. (A közkeletű vélekedésekkel ellentétben nem sok évszázada integrációs nehézségekkel küzdő, az „őslakosok” életét megkeserítő indiai migránsokról van szó.) A történelmi tanulságokat levonni képes kormányok a rombolás és a teremtés közötti időbeli rés lerövidítésére koncentrálnak, amely eszközének a tömeges átképzést, általánosságban a magasabb színvonalú oktatást tudják.

Ennek költségeit fedezendő került szóba az élőmunkát helyettesítő robotok megadóztatása. A kérdés nem csupán elméleti, esett már szó erről az Európai Parlamentben, sőt szavaztak is róla: február 16-án elvetették (396 nem, 123 igen, 85 tartózkodás). Az elvetett szövegrész így szólt: „meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a robot által elvégzett munka után adót vessenek ki, vagy a robot használatát és fenntartását díjfizetéshez kössék azon munkavállalók támogatásának és átképzésének finanszírozásával összefüggésben, akik foglalkoztatása csökkent vagy megszűnt”. Ezt követően Bill Gates Microsoft-alapító nyilatkozott a robotadó mellett, Dél-Koreából pedig arról érkezett hír, hogy a kormány – tekintettel a növekvő munkanélküliségre – komolyan fontolgatja a bevezetését. De már akad magyar párt is, amely programjába vette (Párbeszéd).

A robotadó lenne az első adónem, amelynek bevezetése nem csupán közgazdasági és adószakmai, de lételméleti kérdéseket is felvet. A robot, illetve tulajdonosa azért lenne adóalany, mert a robot munkajövedelemért dolgozó embert helyettesít. A dolgozó foglalkoztatása költséget (munkavállalói jövedelem) jelent a munkaadónak, ahogy a robot is. A robotnak ára van (ha tartalmaz áfát, visszaigényelhető), és karbantartási költsége. A kettő közül a munkaadó – minden mást változatlannak tételezve – azt választja, amelyik számára olcsóbb. Ez az emberi történelem során minden gép esetében így történt. A robot végül is csak egy gép, az automatizálás nem egyéb, mint gépesítés. Nem új a nap alatt. Új viszont az a szempont, és erre Gates is utalt, hogy a robotadó lassítja az automatizálást, így több időt hagy az alkalmazkodásra. A szép új robotizált világra való felkészülésre, azon új készségek kialakítására és képességek elsajátítására, amelyek a talán még nem is ismert szakmák és nem is létező munkahelyek betöltésére teszik majd alkalmassá a robotokkal helyettesített dolgozókat.

Megint csak a történelem tanúsága szerint minden eddigi technológiaváltás eredményeként a megszűnteknél nagyobb számban (új munkaerőt nyerve a mezőgazdaságból, majd az iparból) keletkeztek magasabb jövedelmet biztosító munkahelyek. De vajon a technológiai fejlődés nem éppen a közeljövőben fogja-e elérni azt a szintet, amikor ez nem így lesz? Ha a tercier szektor (szolgáltatások) területén lesznek is állások, azok döntően bizonytalanok, ideiglenesek és rosszul fizetettek lesznek. Miközben csak nagyon kis számban keletkeznek magas kvalifikációt igénylő, stabil, jól fizetett pozíciók – és akit egy robot képes helyettesíteni, az aligha képezhető át ilyenek betöltésére.

Afelé haladunk, hogy a társadalom kettéválik. Az egyik fele a technológiai elit, a másik fele mindenki más. A technológiai elit tervezi és egyre kifinomultabban intelligenssé programozza a robotokat, feleslegesebbé téve ezzel a többieket. Eleinte mint fogyasztókra szükség van még rájuk, de csak a kapitalizmus logikája szerint. A kapitalizmust nem marxista forradalmárok fogják megdönteni, kiszabadítva az elnyomott és kizsákmányolt proletárokat a tőkeviszony rabságából. Sőt nem is megdönteni fogják. A technológiai elit túllép rajta, egyszerűen magukra hagyva a többieket. Nem elnyom és kizsákmányol.

Ezzel egyidejűleg a homo sapiens – a rendszertan így nevezi a mai embert – fajból kiemelkedik egy új, értelmesebb és életképesebb faj. Erre bőven volt példa a homo néhány millió éves történetében. A politika néhány évtizeden belül arról fog szólni, hogy miként lehet ezt megakadályozni, vagy ha nem, miként érhető el, hogy mindebből a kevésbé értelmesnek maradó fajnak is származzék némi előnye.

Robotadó? A felszín fecsegése.

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.