Fekete péntek

Hozzánk is végérvényesen megérkezett az őrület, alaposan előre hozva a csomagkezelési káoszt.

Lukács Csaba
2017. 11. 20. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan dolog történt velem: már szeptember elején megrendeltem egy karácsonyinak szánt ajándékot. Nem volt benne tudatosság, szembejött egy hirdetés a közösségi oldalon, és elcsábultam. Legalább biztosan megjön a pakk, gondoltam, felidézve a tavaly karácsonyi kézbesítési káoszt.

Öt nap múlva levelem érkezett: a küldemény úton van, online ránézhetek, merre jár. Október elején megtettem, és csodálkozva olvastam, hogy Budapestről vissza is fordították hibás címzés miatt. Ellenőriztem, a cím hibátlan volt. Írtam az ügyfélszolgálatnak, elnézést kértek, és azt mondták, újra postázzák Kínából. November elején megint érdeklődtem. Akkor azt írták: épp azt nyomozzák, a vámnál veszett-e el a csomagom, vagy a belföldi tranzit során. Küldjék-e újra harmadszor, vagy kérem vissza a pénzt, kérdezték, és én az utóbbi választottam. November közepén ott tartok, hogy se pénz, se ajándék.

Mindez azért is érdekes, mert hozzánk is végérvényesen megérkezett Amerikából a feketepéntek-őrület, hogy a jó üzlet illúziójával mérsékelten fölösleges műszaki cikkeket tartalmazó csomagok ezreit indítsa el a magyar háztartások felé. Egy hónappal karácsony előtt, alaposan előre hozva a csomagkezelési káoszt. Amely, legalábbis az én tapasztalatom szerint, nálunk már októberben elkezdődött.

Érdekes, hogy Románia bőven előttünk jár a Black Friday importja terén. Ott hat éve kezdődött az őrület, s míg Amerikában csak 24 órán át tart a fekete péntek, Romániában egy egész hónapig: november elejétől a végéig. Keleti szomszédunknál egyébként is hasít az online kereskedelem, tavaly 1,8 milliárd euró (561 milliárd forint) fölött rendeltek árukat a neten az ország ötezer (!) online boltjából, ami 38 százalékkal múlta felül a tavalyelőtti értéket. (Kapaszkodjanak meg: a gyakran lesajnált, elmaradottnak gondolt Romániában a rendelések negyven százalékát okostelefonokról adták le, nem asztali számítógépekről.) Hiába kerestem, nem találtam dühös cikkeket a bukaresti sajtóban – arrafelé valahogy jobban állnak a logisztikával, nem omlott össze a kézbesítés. Pedig nagyobb az ország, és ott vannak a Kárpátok is, decemberben jellemzően havas-jeges utakkal. Mindezek ellenére meg tudják oldani, hogy időben odaérjenek a küldemények.

Nálunk a GKI Digital becslése szerint idén 360 milliárd forint fölé duzzadhat az e-forgalom, és a piacvezető Magyar Postának húszmillió csomagot kellene kikézbesítenie. Ha bírnák. Többször próbálták megnyugtatni a közvéleményt, hogy felkészültek a karácsonyi rohamra, ám nemrég közleményben jelentették be, hogy maximum napi öt csomagot vesznek föl azoktól a vállalkozásoktól, amelyek nem szerződtek le előre velük. De a határokon kívülről érkezőket nem tudják limitálni, és a becslések szerint idén 16,5 millió pakk jöhet külföldről. Hogy ebből mennyit fordítanak vissza vagy veszítenek el (ahogy esetemben is), arról nincs adat.

Mellékszál, de azok sem járnak sokkal jobban, akik a boltokban keresik a karácsonyi ajándékot. November 19-én már tömeg volt a plázákban, és a budapesti dugóban araszolva azt láttam, rengeteg emberek cipel dobozokat ismeretlen célok felé. A Jingle Bells-túladagolás elkezdődött, meneküljön, ki merre lát!

A csomagkáoszra visszatérve: tudom, hogy a munkaerőhiány a postát és a futárcégeket is sújtja. Nincs elég sofőr az autókra, raktáros a logisztikai bázisokra. (Csak a Magyar Postánál négyszáz embert tudnának alkalmazni azonnal logisztikai területen, de van száz kézbesítői állás, keresnek ügyfélszolgálatost és sofőrt is. A megoldás: normális fizetést kell adni, akkor biztosan lesz munkavállaló.)

Jó hír, hogy vezérigazgatóból és kifogásgyártóból egyelőre nincs hiány. Akkor leszünk nagy bajban, amikor már meg sem magyarázzák, miért vesztek el a csomagjaink, vagy miért csak január végén hozták házhoz a karácsonyi ajándékot. Ha hozzák egyáltalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.