Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Félelem nélkül sikerülhet

Ahol a politizálás nem alapvető joga mindenkinek, ott szabadság és demokrácia sincs.

2018. 01. 19. 11:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szavazzatok a Fideszre, de félnetek jó lesz – lényegében ezt üzenik a magyaroknak 2018 januárjában az országot vezető párt „csorda számra tartott gyűlevész szolgái” a néhány nappal ezelőtt a fővárosi Bálna gyomrába terelt kormánypárti polgármesterek. Súlyos felelősség terheli mindazokat, akik nem csupán ott voltak, hanem tevékenyen részt vettek a településeinken élő emberek megfélemlítésében. Nem véletlen a több mint nyolcszáz évvel ezelőtti tragikus eseményekből, Katona József Bánk bánjából vett példa. A jobb sorsra érdemes Megyei Jogú Városok Szövetségének leírhatatlan műfajú múlt pénteki nagygyűlésén megindított Soros-ellenes háború – akárcsak a Gertrúd királyné meggyilkolásához vezető folyamat – zsákutca. Természetesen mint minden történelmi párhuzam, ez is sántít, de ma, a nagy lábon élő, urizáló „lézengő ritterek” korában is egyre többen látják, hogy hova vezet ez a rettegéspolitika. Nincsenek már Tiborcok, csak Tiborczok. Nekik nincs okuk panaszra.

A hatalom meglett embereket, több évtizedes választói felhatalmazással bíró polgármestereket kényszerít hűségesküre, a fideszes többségű képviselő-testületek számára nyilvánvalóvá teszi: következménye lesz, ha nem hoznak Sorost, a civil szervezeteket, „bevándorlásszervező irodákat” elítélő határozatokat.

Roppant kínos mindez a magukat csak egy kicsit is komolyan vevő településvezetőknek, akik többsége ezekben a napokban a 2018-as költségvetések előkészítésével van elfoglalva. Jó néhány fideszes polgármestert kérdeztünk arról, hogy tényleg beterjesztenek-e bevándorlásellenes határozati javaslatokat, egyáltalán költenek-e erre bármit is közpénzből. „Meg ne említsd a nevemet, a témával kapcsolatban nem akarok szerepelni” – mondta egyikük. Volt, aki azzal „hajtotta el” munkatársunkat, hogy sok dolga van, nem tudta követni az eseményeket. Könnyen lehet, hogy e figyelmetlensége miatt bő másfél év múlva új munkahelyet kereshet magának. Mások azt tanácsolták: ne is kérdezgessük őket effélékről a jövőben, a honlapjukon úgyis ott lesz minden. Egy polgármester visszakérdezett: „Miért pont mi mennénk szembe az elvárásokkal?”

Szita Károly, az említett Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár polgármestere karácsony előtt egy héttel képes volt azt írni kollégáinak a „ránk leselkedő veszélyről” szóló körlevelében: „Nekünk, polgármestereknek a legfontosabb feladatunk, hogy nyugalmat és biztonságot teremtsünk településeinken. Ez most veszélyben van, hiszen a bevándorlásszervező irodák működése esetén megszűnne a mindennapok biztonsága.”

A józanul gondolkodó fideszes helyi politikusok tisztában vannak azzal, hogy az embereket nem Soros üldözése foglalkoztatja, hanem a megélhetésük, a gyermekeik jelene és jövője. De tudatos, megfelelő ritmusban adagolt félelemkeltéssel sikerült elérniük, hogy az emberek szívébe befészkelje magát a fenyegetettség érzése. Ennek következménye, hogy nemrég Cegléden szaúdi rendőröket hittek migránsnak, korábban pedig a bevándorlónak nézett pécsi vízilabdázók okoztak riadalmat Baranya megyében.

Az álszent riogatás azonban a visszájára fordult, amikor kiderült: Orbán Viktor kormánya csak tavaly ezerháromszáz menekültet fogadott be titokban. Családtagokkal együtt pedig csaknem húszezernyi „gazdag migránst” a letelepedési kötvényekkel segítettek ahhoz, hogy Magyarországon élhessen korlátlan ideig. Ha ezekre az emberekre gondoltak mint potenciális veszélyre, akkor azt kellene feltételeznünk, hogy most éppen a Fidesz „rontott rá saját nemzetére”. Az is felvetődhet: hiába az erős kerítés, a sokmilliónyi népszavazási voks, az egyértelmű felhatalmazás, hiába a konzultációs kérdőívek, a magyar kormány képtelen megvédeni az országot.

A félelemkeltés, az emberek izgalomban, rettegésben tartása nem keresztény, nem konzervatív és nem is polgári módszer. Ez a náci és a kommunista pártok sajátja. Félreértés ne essék: még erős túlzással sem lehet egyenlőségjelet tenni a Fidesz politikája és a milliók haláláért felelős ideológiák között. Mindazonáltal Kovács Zoltán kormányszóvivő a Financial Timesnak mondott és a HVG.hu által idézett szavainak a fele sem tréfa: „Csak a választott képviselők politizálhatnak legitim módon.” Ahol a politizálás nem alapvető joga minden embernek, társaságnak, csoportnak, pártnak és szervezetnek, lehet bár „stabil és nagy a jólét”, ott nincs szabadság és demokrácia.

Sokan tanácstalanok vagyunk: mitévők legyünk, mi a jó megoldás? Szent II. János Pál pápa csaknem negyven esztendővel ezelőtti beiktatásakor azt üzente: „Ne féljetek! Nyissátok ki, sőt tárjátok szélesre a kapukat Krisztusnak! Nyissátok meg az államok határait, a gazdasági és politikai rendszereket, a kultúra, civilizáció és haladás tágas birodalmát az ő megmentő hatalmának! Ne féljetek!”

Ha nem félünk, sok minden sikerülhet. Áprilisban és azután is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.