A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

idezojelek

Paks II megtérülése: a rögvalóság helyretette a baloldalt

Nem árt, ha a víziók mellett a „szakértő” politikusok rendelkeznek némi műszaki ismerettel is.

Cikk kép: undefined

Az egyre mélyülő európai energiaválság közepette a Paks II projektet ellenző hazai balliberálisok mélyen hallgatnak. Meg is van minden okuk rá. A két új paksi blokk megépítését folyamatosan támadó baloldali politikusok és „szakértőik”, köztük az osztrákok által pénzelt Energiaklub és a baloldali média évek óta azzal traktálta a közvéleményt, hogy a Paks II projekt soha sem fog megtérülni, mert a két új blokk üzembe helyezéséig csak minimálisan fognak emelkedni az áramárak vagy akár csökkenni is fognak, mert egyre több „olcsó” megújuló lesz a rendszerben. Ezek az előrejelzések körülbelül akkora szakmai kompetenciáról tanúskodtak, mint amekkorával a momentumos Fekete-Győr András rendelkezik az energetikai kérdésekben, aki szerint „a napelem az tulajdonképpen atomerőmű”.

Vegyük csak  szigorúan a tényeket! A köztudottan külföldi országok és szervezetek, köztük az osztrák kormányszervek által is támogatott szervezet, az Energiaklub egy 2015-ös tanulmányában azt írta:

A villamosenergia-árra vonatkozó nemzetközi előrejelzések figyelembevételével magas a valószínűsége annak, hogy a Paksra tervezett új erőmű nem fogja tudni elérni az önálló piaci működéséhez szükséges értékesítési árakat, és tartósan állami támogatásra szorul.

A tanulmány legvalószínűbb forgatókönyve szerint az áremelkedés maximum 25 százalékos lesz (ekkorra 30-40 euró/megawattórás árak domináltak), és ennek köszönhetően a hitel-visszafizetés időszaka alatt több mint kétezermilliárd forint lesz a veszteség. Ebben az időszakban olyan németországi előrejelzésekre is hivatkoztak, hogy 2021-re, azaz idénre csak 32 euró/megawattóra árak várhatók. Nos, ma Németországban ennek a háromszorosa a nagykereskedelmi áramár!

Jó, ha tudjuk, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje antinukleáris aktivistákra, nem pedig szakemberekre bízná a környezetvédelmi és energetikai kérdések irányítását. Jávor Benedeket és Szél Bernadettet nevezte meg lehetséges tárcavezetőként. 

Azt a Jávor Benedeket, aki Budapest pénzén Karácsony Gergelyt képviseli Brüsszelben. Korábban EP-képviselőként ő is azzal házalt Brüsszelben, hogy a paksi bővítés soha nem fog megtérülni, mivel a villamos energia ára az elkövetkező évtizedekben az unió által is támogatott „zöldítésnek” köszönhetően folyamatosan csökken. Egyenesen „árzuhanást” vizionált:

Az árzuhanás sokkal gyorsabb, mint amire számítottunk, és még messze nem állt meg. Hosszú távon átlagosan is 20 euró/megawattóra körül lehet a megújulók költségszintje, és döntően ez fogja meghatározni az árszinteket.

Szél Bernadett pedig korábban épp a Magyar Idők hasábjain (Nukleáris mítoszfaragás, 2017. március 20.) próbált oktatni engem, hogy „a hosszú távú piaci prognózisokból az derül ki, hogy az áram európai átlagára tartósan a mai szint körül marad”.

Ezzel pont ellentétes folyamat zajlik napjainkban, az energiaárak az egekben vannak. Ennyit a szakértelmükről. És mit mondott a szakértő? Mártha Imre volt MVM-vezérigazgató (aki 2009-ben még az új paksi blokkok építése mellett tett hitet) ma már azt próbálja bizonygatni, hogy rossz boltot kötött Magyarország a Paks II projekttel.  Például 2017-ben arról beszélt, hogy „az európai irányadó áramtőzsdén mostanában 31-40 euró/megawattóra között vannak a piaci jegyzések, igaz, ezek csak a húszas évek elejéig mutatják az irányokat, de ha mértékadó elemzőket olvasunk, ők a 40-es évek után is inkább árcsökkenést várnak a megújulók terjedése miatt. Nem látom, mitől emelkedne duplájára, triplájára a piaci ár pár éven belül.” 

Fekete-Győr Andrásnál pártja sem sokkal kompetensebb. Idén áprilisában is még úgy vélte a Momentum, hogy „akárhogy is nézzük, valószínűtlen, hogy az áram piaci ára duplázódni fog, főleg az egyre kompetitívebb megújulók mellett. Paks II nem fog megtérülni, a termelt áram árát támogatnia kell majd az államnak, hogy eladható legyen.”

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nos, ennyi be nem vált jóslat után maradjunk továbbra is szigorúan a számoknál! Anno, 2015 végén a magyar kormány nyilvánossá tette a Rothschild-bankház által készített elemzést, amely szerint 57 euró/megawattóra áramár esetén a beruházás első évétől az erőmű bevételei az összes költségre fedezetet fognak nyújtani. A kormányzati nyilatkozatok szintén hasonló számokról szóltak: Paks II termelési egységköltsége a teljes, hatvanéves üzemidőre számolva mintegy 55 euró/megawattóra körül lesz. A projekt megtérülését az Európai Bizottság lezárult vizsgálata is alátámasztja, hiszen az eredmények szerint a két új blokk visszahozza a befektetett tőkét és jelentős profitot is fog termelni a tulajdonosnak, a magyar államnak. Ezen elemzés közzététele előtt, 2014 februárjában a Világgazdaság című lapban publikált számításaim szintén hasonló eredményre vezettek. 

A felelős kormányzati kommunikáció és szakértői nyilatkozatok az elmúlt években következetesen arról szóltak, hogy az áramárak szükségszerűen növekedni fognak. Nos, ez mára bekövetkezett! Aktuális adatok szerint októberben a villamos energia havi átlagos nagykereskedelmi ára csaknem 200 euró/megawattóra volt, de egyes órákban megközelítette a 430 eurós értéket is! Hol van ez a balos „megmondóemberek” húszeurós vízióitól?!

Európa-szerte ilyen árakkal szembesülnek a fogyasztók. Ez abból adódik, hogy pontosan (a zöldek által is sürgetett) klímavédelmi célok elérése miatt várhatóan a szén-dioxid-kvótaárak magas szinten maradnak, miközben a következő években, évtizedekben éghajlatvédelmi és egyéb okok miatt hatalmas termelőkapacitás fog kiesni az európai rendszerből, ami borítékolhatóan szintén növelni fogja az árakat. Ez is azt mutatja, hogy bőven megtérül a Paks II atomerőmű felépítése és biztonságos üzemeltetetése. 

Jávor Benedek, Szél Bernadett, Fekete-Győr András és az Energiaklub kénytelenek azzal szembesülni, hogy állításaikkal szemben az „olcsó” megújuló energiaforrások valójában – a megnövekvő menetrendtartó igény miatt is – csak egy, a mainál drágábban üzemeltethető energetikai rendszerbe integrálhatók.

Nem árt, ha a víziók mellett a „szakértő” politikusok rendelkeznek némi műszaki ismerettel is. Különben könnyen valósággá válnak a német és osztrák katasztrófavédelem által bemutatott képsorok.

És egy ilyen tartős áramkimaradás hatását Európában sajnos mindenki meg fogja érezni.   

A szerző atomenergetikai szakértő

Borítókép: A Paks II. Zrt. logója. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Orbán Viktornak megint igaza lesz!

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Kukába a népakarattal!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Történetek a legvidámabb barakkból

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mellbevágó adat: Bécs környékén az iskolások hetven százaléka nem tud németül

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.