idezojelek

Mérlegen a Scholz-kormány

Az országban teljes a fejetlenség és a káosz: az égbe szökött gázárakat még egy pluszadóval is meg akarták fejelni.

Vida Ákos avatarja
Vida Ákos
Cikk kép: undefined
2022. 12. 11. 14:31
Fotó: BERND SETTNIK

Julian Reicheltet, a legolvasottabb német napilap, a Bild korábbi főszerkesztőjét, aki a Merkel-kormányt számos súlyos kritikával illette, soha be nem bizonyított szexuális zaklatási vádakkal eltávolították a lap éléről. Azóta saját médiacéget alapított, és YouTube-csatornáján a jelenlegi kormányt minden idők legrosszabb kormányának nevezte, hozzátéve: „minket bolondok kormányoznak.” 

Ezt még tetézte: „Az őrült embereket fel lehet ismerni azokról az őrült dolgokról, amelyeket tesznek vagy mondanak. Ha meghallgatjuk, amit a jelzőlámpás kormány miniszterei mondanak, az az érzésünk támad, mintha egy elmegyógyintézetben lévő embereknek azt mondták volna, hogy ők a kormány, hogy legyen mit csinálniuk, hogy elfoglalják magukat. És ez a csoport aztán boldogan játszana kormányt. Mindennap.”

Ennél frappánsabban nem lehet a mai német politikai vezetést jellemezni. Németországban ma ilyen miniszterek osztják az észt, és teszik tönkre Európa eddigi legerősebb gazdaságát. A korábbi exportvilágbajnok Németország kereskedelmi mérlege idén októberre mindössze 5,3 milliárd eurótöbbletet mutatott. Ezzel már az ötödik évben csökkent a mérleg. 

Ebben biztosan szerepet játszik az is, hogy az országot olyan világmegmentők vezetik, akiknek semmilyen végzettségük vagy szakmai tapasztalatuk sincs, félbeszakított tanulmányaik után rendes munka helyett inkább a politikai pályát választották. Néhány példa erre.

Az SPD a saját neméhez vonzódó főtitkára, Kevin Kühnert, aki magát szocialistának nevezi, semmilyen végzettséggel sem rendelkezik. De egyetemi tanulmányait úgy tudta elkezdeni, hogy beperelte az egyetemet, majd miután felvették, mégis otthagyta azt, és egy játékkereskedő telefonos ügyfélszolgálatán dolgozott. Egy interjúban ezzel a mondattal jeleskedett: „Kollektivizálás nélkül elképzelhetetlen a kapitalizmus legyőzése.” Ezzel hangsúlyozta a szociáldemokraták marxista gyökereit. A jó Isten mentse meg Németországot, hogy néhanapján kancellárt csináljanak belőle!

Megjegyzem, hogy a CDU főtitkára, a lengyel származású Paul Ziemiak is csak félbeszakított jogi egyetemi tanulmányokkal rendelkezik.

Ricarda Lang, a Zöldek nyíltan biszexuális társelnöke jól passzol az LMBTQ-zászlót lengető pártba, két egyetemen is hallgatott jogot, de a diplomáig nem jutott el. Viszont a diszkrimináció elleni harcban jeleskedő pártelnöknő a Welt napilapnak adott interjújában azt követelte, hogy közkórházakba csak olyan orvosokat vegyenek fel, akik hajlandók abortuszokat is elvégezni. 

Omid Nouripour, a zöldek iráni származású másik társelnöke is szerette az egyetemisták életét, különböző egyetemeken több szakot is elkezdett, de egyet sem végzett el, inkább beállt a Zöldek közé karriert csinálni.

Katrin Göring Eckardt, a német parlament egyik elnökhelyettese a lipcsei egyetemen félbeszakította teológiai tanulmányait, nincs semmilyen végzettsége. De politikai státusa hasznára lett evangélikus teológus élettársának, aki a líbiai partok közelében az United4Rescue nevű tengeri migránstaxit működtető egyesület elnöke. A kormány 2026-ig évi kétmillió euróval támogatja a „hajótörött migránsokat” összegyűjtő tengeri mentőszolgálatot. 

A kultúráért felelős államtitkár, Claudia Roth félbeszakította színháztudományi tanulmányait, és egy punkzenekar menedzsereként jeleskedett, majd a zöldek hagyományaihoz híven semmihez sem értve volt már a német szövetségi parlament elnökhelyettese is. 

Annalena Baerbock külügyminiszter szeret hangzatos, de hiányos egyetemi tanulmányaival nagyképűsködni és életrajzát folytatásos regényként gyakran írja át, ha épp lebukott valamelyik fejezetével. A Baerbock életrajzában végzettségként használt „nemzetközi jogász” kifejezés nem jelenti azt, hogy igazi jogász, hanem legfeljebb politológus. A jövő diplomatáit könnyített felvételi vizsgával csalogatja a külügyminisztériumba, mert megszüntette az általános műveltségi és a pszichológiai teszteket. Azért, hogy esetleg egyszerűbb legyen gyengébb képességű párttársait jól fizető diplomata állásokhoz juttatni?

Robert Habeck gazdasági miniszter, mesekönyvíró a marcipán fővárosában, Lübeckben született, és ő legalább rendelkezik bölcsész egyetemi diplomával. Promócióját és filozófiadoktori címét a hamburgi egyetemen szerezte. Ezzel a kiváló előfeltétellel irányítja a német gazdaságot – a falnak. Kiváló „szakértelmét” ez a mondat jól jellemzi: „Azok a pékségek, amelyek a hajmeresztő energiaárak miatt bezárni kényszerültek, nem csődbe mentek, hanem abbahagyták az árusítást.”

Az ilyen kiváló képességű zöldpolitikusok a klímakatasztrófát mantrázó, világvégét aposztrofáló, hisztérikus ideológiájukkal kényszerítik rá a folyamatos médiaagymosás következtében a félelemtől megbénult lakosságra az elektromos autókat, amelyek töltésére nem rendelkeznek elegendő áramtermelő kapacitással, mert a Merkel által leállított klímakímélő atomerőműveiket nem hajlandók újra üzembe helyezni. De erőltetik a tájat elrondító és alacsony frekvencián búgó, állatokat, embereket megbetegítő, madarakat daráló szélkakasaik telepítését, miközben a tengerben létesített szélerőművek túlméretezett kapacitásának áramtermelését a dél-németországi fogyasztókhoz a gerincvezetékek hiánya miatt nem tudják elvezetni, de mindezért milliókat fizetnek az áram(nem)termelőknek a rendelkezésre állásért.

Az e-autók töltéséhez töltőállomások százezreit kellene felállítani, és szinte az egész ország településeinek vezetékhálózatát ki kellene cserélni, mert azok nem bírják el a hirtelen megnövekedett áramfelvételt. A gázerőműveiket az olcsó orosz gáz helyett méregdrága és borzalmas környezeti károkat okozó fracking eljárással kitermelt amerikai LNG-gázzal kívánják helyettesíteni, amelyet nagy energiaigénnyel mínusz 162 fokra lehűtve, nehéz olajat tüzelő tankhajókkal hozatnak át Európába. De ehhez még csak egy ideiglenes fogadóállomást létesítettek Wilhelmshavenban egy olyan használt terminálhajóval, amelynek Ausztrália Viktória államában nem adtak üzemeltetési engedélyt, mert a berendezések védelmét a tengerbe pumpált nagy mennyiségű klórral (ötször annyival, mint amennyit más hasonló terminálhajók alkalmaznak!) oldották meg. Szuper „zöld” megoldás! 

Az atomerőművei leállításáért a német kormánytól milliárdokat bezsebelő RWE-t nem érdekli, hogy mi lesz a német gazdaság sorsa. Ahelyett, hogy a szén-dioxid-leválasztással működő környezetbarát szénerőműveket hozna létre – mint amilyent már a brandenburgi Lausitzban termelő Schwarze Pumpe szénerőmű már tíz éve kifejlesztett –, inkább külföldön fekteti be a német adófizetők pénzét, és 6,8 milliárd dollárért megvásárolta az USA legnagyobb nap- és szélerőmű vállalkozását, a Con Edison Clean Energy Businesses céget. 

Az égbe szökött gázárak miatt nemcsak a műtrágyagyártás, hanem a dízelautók működéséhez elengedhetetlen AdBlue adalék előállítása is veszélybe került. A német AdBlue-igények nagy részét kielégítő wittenbergi műtrágyagyár augusztusban azzal fenyegetőzött, hogy szüneteltetik a gyártást, és akkor Németországban leállnak a dízelteherautók, és a lakosság üres polcokat bámulhat az üzletekben, ha a kormány nem vonja vissza a gázárakra kivetni szándékozott pluszadót. Nem vicc, az égbe szökött gázárakat még egy pluszadóval is meg akarták fejelni! A végén mégis győzött a józan ész, azaz inkább az a felismerés, hogy egy ilyen adóteher nem állná ki az alkotmánybíróság vizsgálatát. Ilyeneket csak bolondok csinálnak! 

Julian Reichelt találóan fogalmazott:Ezek az emberek a MI kormányunk. (…) Sajnos, nem lehet másképp fogalmazni: őrültek kormányoznak minket!”

A szerző újságíró (München)

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: Europress/AFP)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.