Keresés
Magyar Nemzet
2020. július 12., vasárnap, Izabella, Dalma napja
HÍR TV – CIVIL KÖRSzerbiával lehetne bővíteni a V4-eket.
Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-delvidek-nem-birja-a-nyomast-7856501/

A Délvidék nem bírja a nyomást

Kétségbeesett üzenetet kaptam a minap. Keres a nagylányom. A délutáni tagozat gimnazistáit, középiskolásait szállító buszra az egyik falusi megállóban fölnyomakodott vagy két tucat illegális bevándorló. „Büdösek, hangosak, félünk” – írja a lányom. Zaklatott, rövid közlése érzékelteti, dermesztő lehet a riadalma. Sosem volt ijedős fajta, most mégis a segítségemet kéri. Tőle tudom, hogy a fiatal férfiakból álló kompánia jegyet sem hajlandó venni. A buszsofőr tehetetlen. A jövevények ellepik, uralják a buszt, miközben lapos tekintettel méregetik a gyereklányokat, és a saját nyelvükön megjegyzéseket tesznek, amelyeken a többi sötét bőrű férfi heherészik. Így megy ez hosszú kilométereken keresztül, mígnem végre letakarodnak a buszról. Célközelbe értek: alig órányi gyaloglásra már Magyarország kezdődik.

Aki netán azt gondolná, egyedi esetről van szó, azt ki kell ábrándítanom. A délvidéki Bácska és Bánát északi részén, az országhatár közelében élő magyarok naponta szembesülnek az élhetetlen valósággal. Amit korábban sosem kellett: most szülők várják az iskolák előtt a gyermekeiket. A délutáni szakkörök, edzések vagy a zeneiskola után felnőtt kísérővel mennek haza a tanulók. Az egyedül élők vagy az idős házastársak napszálltakor már bezárkóznak. Akinek eladó, üresen álló ingatlana van, bedeszkázza a nyílászárókat. Se vége, se hossza a rémtörténeteknek: hol fosztottak ki valamit, kitől tulajdonítottak el gépkocsit, kerékpárt, hol gyújtottak fel házat a magyarok lakta területeken átvonuló bevándorlók. Így kellett a tűzoltókat riasztani Magyarkanizsán, ahol az elhagyatott vasútállomás épületének emeletén, a parkettás teremben (!) raktak máglyát, és így égett le porig egy szegény oroszlámosi ember öröksége, szülői háza. Már a művelődési házakat is feltörik.

Nappal sincs nyugalom. A boltokba becsődülő illegális bevándorlók nyíltan lopnak, az elárusítónők tiltakozása dacára sokszor fizetés nélkül távoznak. Életvitel-szerűen táboroznak le a települések központjában. Szeméthegyek, elképzelhetetlen mocsok marad utánuk. Hemzsegnek a tereken, a parkok gyepén tábortüzeket gyújtanak, ott, ahol korábban a fűre is illetlenség volt rálépni. Mára a hajdan békés falvakban, kisvárosokban, ahol az utcai kaput sem zárták: immáron kallantyúk, lakatok kattannak. Éjszakára pedig még a lakóházak ajtajaiban is kettőt fordul a kulcs.

Nagyon nagy baj van az én szülőföldemen! A XX. század történelmi viharverése sehol sem okozott annyi gyászt, mint Bácskában és a Bánátban, ahol a trianoni impériumváltást, az anyagi ellehetetlenülést, a borzalmas retorziókat, majd az azokat követő még borzalmasabb 1944-es magyarirtást a kommunizmus diktatúrája váltotta fel, hogy mindezen tengernyi szenvedés hiperinflációba, gazdasági blokádba és véres háborúkba torkolljék.

Az én Délvidékem gondterhelt mindennapjait nem csak a kívülről jött hívatlanok tömegei nehezítik meg. Szerbiában tavasszal választásokat tartanak, s ahogy az már lenni szokott, mindig akad közöttünk, aki az összefogás helyett önző ambícióitól fűtve a délvidéki magyarság szétforgácsolásában vállal tevékeny politikai szerepet. Minek nekünk a szerb, a román, a szlovák vagy az ukrán sovinizmus, ha a saját véreink is szívesen gáncsolják az érdekeinket? Pár hete azok kezdték el leghangosabban félteni a délvidéki magyarságot, akik a közelmúltban még azt hangoztatták, hogy a migránskérdés nem is létezik. Azok sürgetik most a megoldást, akik mindeddig – egy tálból cseresznyézve a magyarországi ellenzék vezetőivel – Palicsfürdőn meg máshol tanácskozva szakmányban szidták Orbán Viktort, a magyar kormány szomszédságpolitikáját, és az országhatárra felhúzott kerítés miatt szörnyülködtek.

A Magyar Mozgalom néven elhíresült tömörülés az anyaországi oppozíció ténykedését másolva gyakorlatilag felszippantotta az összes olyan délvidéki elemet, amely a szélsőjobbtól a legvadabb liberális elveket vallókig alternatívát kíván nyújtani a legdominánsabb erő – a magyar kormány partnere – a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) ellen. Retorikájuk annyiban módosult, hogy mivel az Orbán vezette kabinet megítélése a délvidéki magyarság túlnyomó többségénél osztatlan elismerést vált ki, az említett mozgalom korifeusai nyíltan nem merik bírálni az anyaország nemzetpolitikai sikereit. Most inkább az emberek kétségbeesésére játszanak, s olyasmit kérnek számon a délvidéki politikai ellenfélen, ami pusztán vállalhatatlan ígérgetésekre sarkallhatná a VMSZ pártvezetését. Szerencsére a Pásztor István vezette formáció a felelős, következetes politizálás híve. A szerb és a vajdasági parlamentben és Brüsszelben is folyamatosan napirenden tartja a témát. 2015-től kezdve egyedül a VMSZ képviselői sürgetik a bevándorlás kérdésének megoldását. Konkrét javaslatokkal, Budapest és Belgrád közös érdekeit szem előtt tartva.

Sajnos a probléma túlmutat még az országos szintű politizálás lehetőségein is: európai megoldásra lenne szükség.

De míg ez nem jön létre, addig az áldatlan állapot minden keserve a délvidéki magyarságot fogja sújtani, amit a helyi felelőtlen, levitézlett politikai kalandorok bosszúszomjból, hatalomvágyból, önös érdekektől vezérelve tovább szeretnének szítani. Nekik ugyanis az lenne az igazi győzelem, ha a VMSZ és Pásztor István ellehetetlenülését Orbán Viktor bukása követné. Ezért kellene mihamarabb lépni: a bácskai, bánáti magyarság ugyanis mind a mai napig számít Budapest, a kormány segítségére. Hisz a nagyon nagy bajban mutatkozik meg leginkább az összetartozásunk ereje.

A szerző szerkesztő, Hír TV

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Gyermekvédelem

A pedofil bűncselekmények kapcsán nincs bocsánat
A Kaleta-ügy rávilágított arra, hogy a jelenlegi szabályozás nem mindig megfelelő – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Beutazási szigorítások

A magyar kormány szigorítja a beutazási feltételeket
Három veszélyességi kategóriába sorolta a kormány azokat az országokat, ahonnan behurcolhatják a koronavírust hazánkba.

Kiemelt

Jobb később: aggódni kezdtek a franciák az iszlám térhódítása miatt
Franciaországban legalább 150 olyan negyed van, amelyet radikális iszlamisták uralnak.

Poszt-trauma

Hazudós ikrek hava
Dobrev Klára és Cseh Katalin valójában ikertestvérek?

Poszt-trauma

Minden eddigit felülmúló baloldali aljasság
Azért mindennek van határa!

Poszt-trauma

Bárki is azt hiszi, hogy véletlenül tört ki a BLM-hisztéria?
Felvételek vannak az ellenkezőjéről.

Poszt-trauma

Turulgyalázatosak
Az ifjú pár és a nagy madár.

Aktuális

Kormányzati támogatással megújulhat a Népliget és a Hajógyári is
Tervbe vették a gellérthegyi sikló építését is. Fürjes Balázs figyelmeztette Karácsonyt, ne adja privát kézbe.

Fricz Tamás blogja

Sokan dolgoznak azon, hogy a múltat végképp eltöröljék
Tudják, mi a közös a Black Lives Matterben, az Antifában, Soros Györgyben és a globális elitben?
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!