Keresés
Magyar Nemzet
2021. január 24., vasárnap, Timót napja
HÍR TV – CIVIL KÖRDurva demokrata politika kezd el megvalósulni.
Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-delvidek-nem-birja-a-nyomast-7856501/

A Délvidék nem bírja a nyomást

Kétségbeesett üzenetet kaptam a minap. Keres a nagylányom. A délutáni tagozat gimnazistáit, középiskolásait szállító buszra az egyik falusi megállóban fölnyomakodott vagy két tucat illegális bevándorló. „Büdösek, hangosak, félünk” – írja a lányom. Zaklatott, rövid közlése érzékelteti, dermesztő lehet a riadalma. Sosem volt ijedős fajta, most mégis a segítségemet kéri. Tőle tudom, hogy a fiatal férfiakból álló kompánia jegyet sem hajlandó venni. A buszsofőr tehetetlen. A jövevények ellepik, uralják a buszt, miközben lapos tekintettel méregetik a gyereklányokat, és a saját nyelvükön megjegyzéseket tesznek, amelyeken a többi sötét bőrű férfi heherészik. Így megy ez hosszú kilométereken keresztül, mígnem végre letakarodnak a buszról. Célközelbe értek: alig órányi gyaloglásra már Magyarország kezdődik.

Aki netán azt gondolná, egyedi esetről van szó, azt ki kell ábrándítanom. A délvidéki Bácska és Bánát északi részén, az országhatár közelében élő magyarok naponta szembesülnek az élhetetlen valósággal. Amit korábban sosem kellett: most szülők várják az iskolák előtt a gyermekeiket. A délutáni szakkörök, edzések vagy a zeneiskola után felnőtt kísérővel mennek haza a tanulók. Az egyedül élők vagy az idős házastársak napszálltakor már bezárkóznak. Akinek eladó, üresen álló ingatlana van, bedeszkázza a nyílászárókat. Se vége, se hossza a rémtörténeteknek: hol fosztottak ki valamit, kitől tulajdonítottak el gépkocsit, kerékpárt, hol gyújtottak fel házat a magyarok lakta területeken átvonuló bevándorlók. Így kellett a tűzoltókat riasztani Magyarkanizsán, ahol az elhagyatott vasútállomás épületének emeletén, a parkettás teremben (!) raktak máglyát, és így égett le porig egy szegény oroszlámosi ember öröksége, szülői háza. Már a művelődési házakat is feltörik.

Nappal sincs nyugalom. A boltokba becsődülő illegális bevándorlók nyíltan lopnak, az elárusítónők tiltakozása dacára sokszor fizetés nélkül távoznak. Életvitel-szerűen táboroznak le a települések központjában. Szeméthegyek, elképzelhetetlen mocsok marad utánuk. Hemzsegnek a tereken, a parkok gyepén tábortüzeket gyújtanak, ott, ahol korábban a fűre is illetlenség volt rálépni. Mára a hajdan békés falvakban, kisvárosokban, ahol az utcai kaput sem zárták: immáron kallantyúk, lakatok kattannak. Éjszakára pedig még a lakóházak ajtajaiban is kettőt fordul a kulcs.

Nagyon nagy baj van az én szülőföldemen! A XX. század történelmi viharverése sehol sem okozott annyi gyászt, mint Bácskában és a Bánátban, ahol a trianoni impériumváltást, az anyagi ellehetetlenülést, a borzalmas retorziókat, majd az azokat követő még borzalmasabb 1944-es magyarirtást a kommunizmus diktatúrája váltotta fel, hogy mindezen tengernyi szenvedés hiperinflációba, gazdasági blokádba és véres háborúkba torkolljék.

Az én Délvidékem gondterhelt mindennapjait nem csak a kívülről jött hívatlanok tömegei nehezítik meg. Szerbiában tavasszal választásokat tartanak, s ahogy az már lenni szokott, mindig akad közöttünk, aki az összefogás helyett önző ambícióitól fűtve a délvidéki magyarság szétforgácsolásában vállal tevékeny politikai szerepet. Minek nekünk a szerb, a román, a szlovák vagy az ukrán sovinizmus, ha a saját véreink is szívesen gáncsolják az érdekeinket? Pár hete azok kezdték el leghangosabban félteni a délvidéki magyarságot, akik a közelmúltban még azt hangoztatták, hogy a migránskérdés nem is létezik. Azok sürgetik most a megoldást, akik mindeddig – egy tálból cseresznyézve a magyarországi ellenzék vezetőivel – Palicsfürdőn meg máshol tanácskozva szakmányban szidták Orbán Viktort, a magyar kormány szomszédságpolitikáját, és az országhatárra felhúzott kerítés miatt szörnyülködtek.

A Magyar Mozgalom néven elhíresült tömörülés az anyaországi oppozíció ténykedését másolva gyakorlatilag felszippantotta az összes olyan délvidéki elemet, amely a szélsőjobbtól a legvadabb liberális elveket vallókig alternatívát kíván nyújtani a legdominánsabb erő – a magyar kormány partnere – a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) ellen. Retorikájuk annyiban módosult, hogy mivel az Orbán vezette kabinet megítélése a délvidéki magyarság túlnyomó többségénél osztatlan elismerést vált ki, az említett mozgalom korifeusai nyíltan nem merik bírálni az anyaország nemzetpolitikai sikereit. Most inkább az emberek kétségbeesésére játszanak, s olyasmit kérnek számon a délvidéki politikai ellenfélen, ami pusztán vállalhatatlan ígérgetésekre sarkallhatná a VMSZ pártvezetését. Szerencsére a Pásztor István vezette formáció a felelős, következetes politizálás híve. A szerb és a vajdasági parlamentben és Brüsszelben is folyamatosan napirenden tartja a témát. 2015-től kezdve egyedül a VMSZ képviselői sürgetik a bevándorlás kérdésének megoldását. Konkrét javaslatokkal, Budapest és Belgrád közös érdekeit szem előtt tartva.

Sajnos a probléma túlmutat még az országos szintű politizálás lehetőségein is: európai megoldásra lenne szükség.

De míg ez nem jön létre, addig az áldatlan állapot minden keserve a délvidéki magyarságot fogja sújtani, amit a helyi felelőtlen, levitézlett politikai kalandorok bosszúszomjból, hatalomvágyból, önös érdekektől vezérelve tovább szeretnének szítani. Nekik ugyanis az lenne az igazi győzelem, ha a VMSZ és Pásztor István ellehetetlenülését Orbán Viktor bukása követné. Ezért kellene mihamarabb lépni: a bácskai, bánáti magyarság ugyanis mind a mai napig számít Budapest, a kormány segítségére. Hisz a nagyon nagy bajban mutatkozik meg leginkább az összetartozásunk ereje.

A szerző szerkesztő, Hír TV

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Hol van Nagykanizsa?

Hamis térképpel manipulál a Népszava
A lap internetes oldalán megjelent grafika igencsak távol áll a valóságtól.

Apáti Bence

Feri, esküszöm, jobb vagy, mint Hugh Grant!
Gyurcsány Ferenc, Bárdos András, Dobrev Klára és Máté Krisztina még Gyurcsány kormányzása idején együtt nyaralt Kubában.

Kiemelt

Ausztriában is meginoghat az oltási terv
Az AstraZeneca az első negyedévben nem tudja vállalni a megígért oltóanyag leszállítását.

Poszt-trauma

Figyelem! Kiderült az ellenzék első tíz tervezett kormányzati lépése
Hála érte Lendvai Ildikónak.

Poszt-trauma

A békétlenség Amerikája
Az új elnök és kompániája romlott exportcikküket akarja ránk sózni.

Poszt-trauma

A politika 50 órája
Egyetemi kutatók szerint a Trumpra szavazó feketék valójában fehérek, mert ez nem bőrszín, hanem tudat kérdése.

Poszt-trauma

Karácsony, az atomista
Karácsony Gergely nem hajlandó meghajolni holmi számok, és tények realitása előtt.

Aktuális

Légtisztító berendezéssel javíthat otthona levegőjén
A tiszta levegő létfontosságú az ember egészsége, jó közérzete szempontjából.

Fricz Tamás blogja

Varga Judit megint fején találta a szöget
„Mindnyájan kikapcsolhatóvá válunk” – írta Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!