A nagy agancsszoborbalhé

Az ellenzéki média demagóg vádjai szerint az Egy a természettel vadászati és természeti világkiállítás csak felesleges pénzszórás.

Békés Bence
2021. 04. 12. 9:00
KOVÁCS Zoltán; FEHÉR István
Fehér István, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója (b) és Kovács Zoltán, a vadászati világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos (j) aláírja a 2021-es "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás és a SEFAG Zrt. kiemelt stratégiai partnerségi megállapodását Zselickisfalud közelében 2020. október 26-án Fotó: Sóki Tamás Forrás: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy végigfutott az ellenzéki médián az Egy a természettel vadászati és természeti világkiállításra tervezett agancsszobor híre, az kétségtelen jele annak, hogy beindult a 2022-es kampány. A 444 tálalta a hírt, amit a többiek azonnal átvettek, így keltve egyszerre erős és egységes hullámot, hogy minél több emberhez eljussanak a politikai üzeneteik. Ilyen például az a csúsztatás, hogy 67 milliárdba kerül a kiállítás, vagy annak sugalmazása, hogy ez egy felesleges pénzszórás, csupán néhány politikus hobbija miatt kap ekkora összeget a rendezvény.

Amúgy, ha ezt a járvány elleni védekezésre költenék, akkor nem is lenne járvány. Ez a szobor csak ezen üzenetek sulykolására használt eszköz az ellenzéki média kezében. Legközelebb, amikor megint lesz hír a világkiállításról, és megint ellenséges tálalásban közvetítik, akkor a mostani balhét is belinkelik, hogy a felháborodott olvasót emlékeztessék rá. A végére komoly bűnlajstroma lesz a rendezvénynek, ami a választás előtt néhány hónappal kiváló propagandalehetőséget nyújt nekik.

A rend kedvéért vegyük sorra a vádakat, hátha akad olyan olvasó is, akit a valóság érdekel. Természetesen nem 67 milliárdba kerül a világkiállítás, mert ennek az összegnek a döntő többsége egy olyan beruházásra, a Hungexpo felújítására megy el, amelyből utána évtizedekig lehet pénzt, kapcsolatokat, város- és országmarketinget (azaz még több pénzt) termelni és építeni. Ahogy a fejlett világ bármely országában és fővárosában, így Magyarországon és Budapesten is természetes, hogy a kormány állami pénzből létesít vagy felújít nagyszabású rendezvényekre alkalmas helyszíneket, ahova mindenfelől látogatók tíz- és százezreit lehet csábítani.

Ennek vannak elsődleges bevételi lehetőségei a konkrét rendezvénnyel és a nálunk elköltött szállás-, étkezés-, utazás- és egyéb költségekkel kapcsolatban, valamint van hosszú távú, másodlagos értéke is, hiszen ezen rendezvényeknek híre megy, vannak olyanok, amelyekre még évekkel később is hivatkoznak, így Magyarország és Budapest újra és újra reklámozva lesz. Hogy ne menjünk messzire a témától, az 1971-es vadászati világkiállítás is ilyen volt, amire még ötven évvel később is sokan emlékeznek.

A másik vád, miszerint csak néhány nagyzoló politikus hobbija miatt kapott támogatást a rendezvény, egy demagóg marhaság. A több tízezer hazai vadász döntő többsége egyszerű átlagkeresetű ember, akik a pénzüket a vadászat szenvedélyére áldozzák. Ezzel maguknak és a környezetüknek is hasznos tevékenységet finanszíroznak, mert a rendszeres természetben való lét kedvező az ember testi és lelki egészségére nézve, a vadászat pedig elengedhetetlen része a hazai természetvédelemnek. (Utóbbit itt nem részletezem, akit érdekel, az számos írást talál erről.)

Végül a járvány és a világkiállítás viszonya pont fordított, mint ahogy azt az ellenzéki megmondók állítják. A járvány elleni védekezésre valóban sok pénz kell, amit a kormány el is költ rá. Nem a világkiállítás költségei hiányoznak onnan, mert amire indokolt, arra anélkül is van forrás. Amit viszont egy laikus nehezen ért meg, és ezt használja ki a cinikus ellenzék, az az, hogy a kapkodva és megalapozatlanul elköltött pénzzel lehet csak igazán nagy bajt csinálni, a nem hozzáértők számára logikusnak tűnő ötletek sokszor nem csökkentenék, hanem növelnék a problémát.

A másik, szintén a laikusoknak nehezen érthető szempont, hogy az ilyen válságok idején nemcsak a konkrét helyzetre kell reagálni, hanem egyszerre a jövőt is figyelembe kell venni, mert a járvány után következhet egy másik, talán nagyobb tragédia, a gazdaság és a társadalom összeomlása, ami családok százezreinek jelenthet szenvedést. Márpedig egy ilyen nagyságrendű és jellegű rendezvény, mint a vadászati világkiállítás, bizton számíthat százezrekben mérhető látogatói érdeklődésre, illetve a hazai és külföldi vállalkozói világ jelentős részének figyelmére, ezáltal közvetlenül és közvetetten is üzleti lehetőségeket generál. Mindez családok ezreinek megélhetéséhez járul hozzá és jelentős adóbevételt is jelent.

Végül említsük meg újra a legfontosabb szempontokat: az egészséget és a természetvédelmet, amelyeknek szintén van pénzben megfogalmazható része is. Az evidens, hogy az egészségesebb társadalom kevesebbet költ gyógyszerekre és egyéb terápiákra. Az is evidens, hogy a vadászat, a horgászat és a természetjárás egészségjavító és megőrző tevékenységek. A vadászat ráadásul hozzájárul a természetes területek fenntartásához és fejlesztéséhez, mindez magánpénzekből történik. Így az egyszeri természetjáró talán nem is tudja, hogy a sportvadászok pénzéből fenntartott kirándulóhelyeken élvezi a szépséget és szabadságot, valamint a mozgás örömét.

Az agancsszobrot felhasználó ellenkampány ezeket a hasznos célokat támadja, pusztán csak azért, mert a világkiállítás kiváló terep a demagóg uszításra.

A szerző újságíró

A borítóképen: Fehér István, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója (b) és Kovács Zoltán, a vadászati világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos (j) aláírja a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás és a SEFAG Zrt. kiemelt stratégiai partnerségi megállapodását Zselickisfalud közelében 2020. október 26-án.

Forrás: MTI/Sóki IStván

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.