A német baloldal verőlegényei

A Zöldek parlamenti képviselője egy felszólalásában bevallotta, hogy az Antifa is állami támogatást kap.

2020. 08. 27. 8:00
Black Lives Matter protest in Porto, Portugal
epa08469930 Protesters hold a banner reading in Portuguese: 'Antifa Nucleus of Porto; Make the Rich Pay' during an anti-racism demonstration in Porto, northern Portugal, 06 June 2020. The march was held to condemn the killing of George Floyd, a 46-year-old African-American man who died on 25 May after being detained by police officers in Minneapolis (Minnesota), USA, and to express solidarity with the Black Lives Matter-led protests currently taking place throughout the US. Video footage recorded by bystanders appeared to show police officer Derek Chauvin forcefully kneeling on Floyd's neck for several minutes while the latter pleaded that he couldn't breathe and three other officers passively looked on. Outrage over this new alleged killing of an unarmed black man at the hands of US police has spread across the country and abroad, giving rise to many spontaneous protests around the globe and some riots in major American cities. EPA/FERNANDO VELUDO Fotó: FERNANDO VELUDO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2020. március 12-én a német Zöldek pártjának parlamenti képviselője, Renate Künast a felszólalásában bevallotta, hogy az Antifa is állami támogatást kap.

– Őszintén szólva sajnálom, hogy NGO-k és Antifa-csoportok, amelyek elkötelezetten tevékenykednek, mindig pénzszűkében vannak, és csak egy évre korlátozott munkaszerződéseket tudnak kötni. Ez nem elég. Megbízható finanszírozás kell nekik – mondta. A dinnyepárt (kívül zöld, belül vörös) szélsőbaloldali tagja többek között ezért is követelte annak az úgynevezett ­„demokráciát támogató” törvénynek a mielőbbi létrehozását, amelyet a kormányzó CDU/CSU- és SPD-koalíció a szövetségi belügyminisztérium irányítása alatt dolgozott ki. A törvény célja a demokrácia támogatása és a szélsőségesek, elsősorban a jobboldal elleni harc elősegítése. Persze mantraszerűen beleveszik a fiatalok korai érzékenyítését az iskolákban (agitprop), a diverzitás (LMBTQ) támogatását, a mindenféle diszkrimináció, az antiszemitizmus, az iszlám- és a bevándorlásellenesség, a feketék elleni rasszizmus elleni küzdelmet és persze a jobb- és baloldali szélsőségesek elleni, valamint a közösségi oldalakon fellépő gyűlöletbeszéd elleni harcot.

A szociáldemokrata igazságügyi miniszter, Christine Lambrecht kezdeményezésére egy kormánybizottságot is létrehoztak a „szélsőjobb és a rasszizmus” elleni harchoz.

De mit várhatunk el egy olyan kormányzópárttól, mint az SPD, amelynek társelnöke, Saskia Esken egy Twitter-bejegyzésében az Antifát támogatja: „58 és Antifa. Magától értedődő.” Esken régóta dédelgetett álma, hogy az NGO-kat erősebben vonják be a törvények előkészítési munkájába. A senki által meg nem választott lobbiszervezetek bevonásával egy tanácsköztársaságszerű törvényhozást szeretne létrehozni. Az Abgeordnetenwatch.de weboldal nyilvántartása szerint Berlinben ötezer lobbis­ta tevékenykedik. Azaz a 709 (!) parlamenti képviselő mindegyikére jut hét lobbista. A szövetségi parlamentnél 2019 végén regisztrált 2324 lobbiszervezet listája 894 oldalt tesz ki!

A német szövetségi parlament tudományos szolgálata egy állásfoglalásában arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a családügyi minisztérium Éljük a demokráciát! elnevezésű programjának keretében az Antifákat is támogatják. Kitértek arra a kérdésre is, hogy ezeket a szélsőbalos csoportokat lehet-e egyáltalán „szélsőségesnek” nevezni. Mivel azok decentralizált szervezkedése nem alkot egységes szervezetet, hanem csak laza csoportosulásokat hoznak létre különböző városokban, ezért nem lehet egységes irányítás alatt működő szervezetnek tekinteni őket – írták. Világszerte ezt a trükköt használják a szélsőbal verőlegényei, hogy ne lehessen ellenük könnyen fellépni, őket betiltani. Ha nincs szervezet, nincs ismert vezetési struktúra, akkor ez az amorf képződmény büntetlenül terrorizálhatja a társadalmakat. Az Antifa éppen ezért veszélyes, mert pontosan azért választották ezt az álcázási formát, hogy ne lehessen őket könnyen elkapni, noha tevékenységük a szervezett bűnözés jellemzőit mutatja.

A parlament tudományos szolgálata szerint szinte ártalmatlan az Antifa, mert szerintük ezek a csoportok nem eléggé szervezettek, csak lazán kapcsolódnak egymáshoz, és „egy egységes cselekvési vagy egy önmagában zárt politikai-ideológiai koncepció” nem ismerhető fel náluk. Azért nem lehet őket bűnszervezetnek tekinteni, mert nem rendelkeznek hierarchikus struktúrával, hanem csak időszakosan verődnek össze anarchikus céljaik végrehajtása érdekében: rombolások, verekedések, gyújtogatások, fosztogatások, másként gondolkodók terrorizálása, rendezvények megzavarása és ellehetetlenítése céljából. Továbbá szokásuk a nemzetközi találkozók, mint a G20-ak találkozójának masszív megzavarása Hamburgban, ahol kiváló szervezéssel, nemzetközi – főleg francia, holland – elvtársaikkal együtt fekete ruhákat, Molotov-koktélokat, köveket rejtettek el a felvonulási útvonalaikon és a házak tetején, ahonnan az örök ellenségüknek számító rendőröket pirotechnikai eszközökkel, burkolatkövekkel dobálták meg, és tették ki őket halálos veszélynek.

De az Antifa szervezettségére igenis vannak bizonyítékok. Igaz, hogy az egyes sejtjei egymástól függetlenül működnek, de közös vonásuk az, hogy akcióikra központi irányítás helyett weboldalakon szerveződnek. Valakik ezeket a „spontán” akciókat megtervezik, közzéteszik a felhívásokat, és a sejtek végrehajtják azokat. Ilyen központi oldal volt a Linksunten.indymedia.org, amelyet a német belügyminiszter 2017 augusztusában betiltott. Az oldal még ma is elérhető archívumként. Ma már zárt Facebook-, Telegram- és egyéb közösségimédia-csoportokban koordinálják áldatlan, pusztító tevékenységüket.

Az Antifa országszerte folyamatosan megzavarja az ellenzéki jobboldali AfD (Alternative für Deutchland) lakossági rendezvényeit, választási és pártgyűléseit, megzsarolja a rendezvényeknek otthont adó szállodákat, vendéglősöket, sőt néha betörik a tervezett színhelyen az ablakokat, megfélemlítik a személyzetet. Berlinben többször felgyújtották AfD-s politkusok autóit, a házfalaikat fenyegetésekkel firkálták tele, leköpték, meg is verték őket.

Mindezt a baloldali politikusok hallgatólagos támogatása és egyetértése, mi több, a helyi rendőrség lassú reakciója mellett. A mai német demokráciában a jobboldalnak nem hagynak semmilyen esélyt sem a kibontakozásra, indirekt módon korlátozzák alkotmányos gyülekezési és véleménynyilvánítási jogait. A szinte kizárólag baloldali beállítottságú német közmédia kirekeszti a jobboldali politikusokat a médiából, és ha valakikkel kivételesen egy interjút elkészítenek, akkor a válaszaikat folyamatosan közbekérdezésekkel szakítják meg, megpróbálják nevetségessé tenni őket a nézők előtt. Állandóan rosszindulatú jelzős szerkezetekkel, negatív szövegkörnyezetben említik őket.

Az NGO-k finanszírozása mellett a kormány – több minisztérium költségvetéséből nehezen átlátható módon – még a CDU, a CSU, az SPD, az FDP, a Zöldek és a szélsőbaloldal pártjainak alapítványait is támogatja évente 600 millió euróval. Ez az összeg a német Adófizetők Szövetségének becslése szerint háromszorosa a pártok közvetlen finanszírozásának! Az alapítványok ezeket a támogatásokat politikai képzésekre, ösztöndíjak és ideológiájuknak megfelelő civil szervezetek finanszírozására használhatják fel. A berlini baloldali szenátus által sok pénzzel támogatott Amadeu Antonio Ala­pítvány évek óta szélsőbaloldali eszméket ter­jeszt a „legjobb” szocialista ­agitprop szellemében.

De tartanak gyűlöletbeszéd-szemináriumo­kat is, ahol azt tanítják, hogy hogyan lehet felismerni a gyűlöletbeszédet és hogyan kell védekezni ellene. Előadóként találkozhatunk a szélsőséges berlini napilap, a TAZ (Die Tageszeitung) azon elhíresült újságírónőjével, aki a rendőröket a szemétdombon akarta ártalmatlanítani. Hengameh Yaghoobifarah kiváló előadója lehet ezeknek a szemináriumoknak. Aki példás gyűlöletbeszédeket gyárt, az valóban hitelesen figyelmeztethet saját írásai ellen! A dolog akkor vett igazán abszurd fordulatot, amikor a rendőröket irtózatosan gyűlölő újságírónő a saját cikkei kiváltotta hatás miatt rendőrségi védelemért vinnyogott. A rendőrök kötelességüket teljesítve, helyt adtak a kérésének. Most kíváncsian várják a következő cikkét.

A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal nemrég kiadott elemzésében rámutat, hogy a közeljövőben a német szélsőbaloldalon ismét a hírhedt Vörös Hadsereg Frakcióhoz hasonló terrorista struktúrák alakulhatnak ki, mert az erőszakos bűncselekmények intenzitása egyre növekszik. Már több úgynevezett vörös vonalat átléptek, ezért egy politikai ellenfél célzott meggyilkolását sem lehet már kizárni.

Az Antifa ellen csak úgy lehet fellépni, hogy államellenes tevékenysége miatt törvényileg be kell tiltani jelképeinek, zászlóinak, logóinak használatát, anyagi támogatását, weboldalait, közösségi oldalakon történő propagálását és azok megosztását. A bűncselekmények elkövetésére szóló felhívások ­kezdeményezőit a törvény szigorával felelősségre kell vonni.

Meg kell előzni és akadályozni, hogy szervezkedjenek, megerősödjenek és a rendbontásaikkal, erőszakos cselekményeikkel hatalmas károkat okozhassanak. Nehogy Magyarországon is elkezdjék politikusok, újságírók és nekik nem tetsző közszereplők vegzálását, terrorizálását. Ne engedjük át otthon sem a kezdeményezést, sem az utcát az anarchistáknak és a rendbontó bolsevik csőcseléknek!

A szerző újságíró, München

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.