Bízzunk a tudományban! (II. rész)

Hadházy Ákost és Kincses Gyulát büntetőjogi felelősség terheli a nyilatkozataik miatt.

2021. 02. 09. 8:00
null
Bayer Zsolt Fotó: Katona_Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jön tehát Hadházy. Hadházy az emberi létezés örök figurája. Ilyenek már a Neander-völgyben és Cro-Magnonban is voltak, de ott még egyszerűen agyonverték őket. Az ilyenekről pedig Thomas Mann is írt: „És akkor megint tetőtől talpig elborította az a riasztó, szertelenül édes gyönyör, ami akkor támadt föl benne, amikor próbaképpen fölszabadította magát a becsület terhe alól, és megkóstolta a gyalázat határtalan előnyeit. Ugyanezt érezte most álmában, csak sokkal, de sokkal erősebben.”

Persze Thomas Mann itt Hans Castorpról értekezik, és csak egy ártatlan álom erejéig, amelynek során Hans belecsókol Madame Chauchat tenyerébe. Ellenben Hadházynál ez maga az életstratégia, mármint felszabadulni a becsület terhe alól. Most éppen vakcinaügyben.

Igen, még meg sem száradt a tinta a The Lancet orosz vakcinát bemutató cikkén, amikor Hadházy előállt azzal, hogy az OGYÉI nem megfelelően vizsgálta a Szputnyikot, így aztán nagy aggodalomra van ok. „A magyar hatóság úgy adta ki az orosz vakcinára az engedélyt, hogy az engedélyezéshez szükséges alapvető méréseket és vizsgálatokat sem végezte el” – állt a nyilvánosság elé a becsület terhétől végképp, örökre és a kezdet kezdetén megszabadult gazemberünk.

Szerencsére az OGYÉI nem mismásolt, nem nézett félre, hanem megadta a megfelelő választ: az intézet munkatársait megdöbbenti a képviselő lakosságot félrevezető bejegyzése. Az ilyen felelőtlen álhírek veszélyeztetik a védőoltási program és a járvány elleni védekezés sikerét, ezáltal az emberek egészségét és életét – írták.

Hozzátették: Magyarországon eddig is és ezután is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak. Kitértek arra: miután Hadházy Ákos megkereste őket, az intézet a lehető legrövidebb időn belül eljuttatta neki a törvényesen átadható dokumentációt. A képviselő azonban – „nyilvánvaló hozzá nem értéséből fakadóan” – a közösségi médiában teljesen hamis képet festett az engedélyezésről. Az általa hiányolt vizsgálatokat – folytatták – az OGYÉI a feltételes engedély megadásakor előírta, és ezt vizsgálja minden gyártási tételen a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Tehát egyetlen magyar embert sem olthatnak be a vakcinával, ha nem megfelelő a laboratóriumi vizsgálat eredménye – szögezték le. Megjegyezték: a napokban egy rangos nemzetközi orvosi szaklapban megjelent cikk is arra utal, hogy az OGYÉI jó döntést hozott, amikor feltételesen engedélyezte a Szputnyik V vakcinát, mivel a legfrissebb kutatások szerint a hatásossága meghaladja a 91 százalékot.

Ezt támasztja alá a gyártóhelyen végzett ellenőrzés és az értékelés eredménye is – tették hozzá. Az OGYÉI a közleményben arra kérte Hadházy Ákost, hogy a „jövőben a saját állatorvosi szakterületéhez tartozó témákat kommentálja, és ne veszélyeztesse a magyar lakosság pandémiával szembeni védekezését azzal, hogy álhíreket terjeszt”. (888.hu)

Igen, talán az utolsó mondat a legfelháborítóbb és legtűrhetetlenebb. Ugyanis ameddig Hadházy korláton ugrál, bűzhödt és lyukas és undorító zoknijában döglik a köztévé valamelyik foteljében, a saját névjegyét lóbálja a parlamentben, addig is idegesítő, de amikor a magyarok életével szórakozik a becsület terhe alól felszabadulva, akkor már többről van szó, mint puszta egészséges és tökéletesen érthető utálatról és undorról, amit minden normális ember érez ez iránt az alak iránt.

Ilyenkor felmerül a büntetőjogi felelősségre vonás lehetősége és igénye. Igen: nagyon ideje lenne! Ám a helyzet még ennél is felháborítóbb és tűrhetetlenebb, amikor ugyanezt a Magyar Orvosi Kamara vezetősége teszi.

Pedig megteszi, megtették! Az alaphelyzet ugyanaz: még meg sem száradt a tinta a The Lancet cikkén, még el sem tudtuk olvasni figyelmesen Kemenesi Gábor írását az orosz vakcináról és arról, hogy „bízzunk a tudományban”, amikor megjelent és elkezdett bűzölögni a nyilvánosságban a Magyar Orvosi Kamara semmivel sem igazolható, ocsmány és aljas nyilatkozata: „A Kincses Gyula elnök által jegyzett levélben a Magyar Orvosi Kamara elnöksége azt kéri, hogy az OGYÉI hozza nyilvánosságra a Szputnyik V és a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az alkalmazási előiratra.

Ennek hiányában a Magyar Orvosi Kamara elnöksége nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani a kollégáinak a készítmények alkalmazását, mert az alkalmazási előirat az alapfeltétele a készítmény betegbiztonságot garantáló alkalmazásának, és ez alapozza meg az orvos jogi és etikai biztonságát” – áll a levélben. (HVG)

Nos, ez azért felháborítóbb és aljasabb még Hadházy produkciójánál is, mert Hadházyt nem fedi be a hozzáértés máza. De a Magyar Orvosi Kamarát igen. S mi pontosan tudjuk, hogy sem ebben az esetben, sem a közelmúlt kamarai megnyilvánulásaiban nem a hozzáértés, a szakértelem és az orvosi hivatástudat (hogy ne mondjam: eskü!) volt a mozgatórugó, hanem az egykori SZDSZ-es kamarai elnök, Kincses Gyula politikai szándékai és ambíciói.

Egy világjárvány idején azonban ez végképp elfogadhatatlan.

Kincses Gyulát mindezekért azonnali hatállyal el kell távolítani a kamara éléről, és üdvözlendő lenne, ha nem kerülné el a büntetőjogi felelősségre vonást ez a gazember. Végezetül hadd hívjam fel a figyelmüket arra a tényre, hogy tavasszal, amikor századennyi volt a fertőzöttek száma és töredéke a halottaké, akkor az ellenzék őrjöngve követelte minden azonnali bezárását, az ország teljes lezárását, az éttermek, kocsmák s minden egyebek bezárását, az iskolák haladéktalan bezárását, sőt az érettségi elhalasztását.

Most ugyanez az ellenzék, egy nagyságrenddel több fertőzött és két nagyságrenddel több halott idején őrjöngve követeli az éttermek és egyéb szórakozóhelyek azonnali kinyitását. Pontosan ennyit kell ezekről a gazemberekről tudni, és pontosan ennyire kell ezekkel bármit is megbeszélni.

Csak a miheztartás végett – visszatérve Thomas Mannhoz: a felszabadulás a becsület terhe alól az egyén személyes életét figyelembe véve csak bukás. Ha azonban egy egész közösség – vagy ne adj’ isten egy egész társadalom – szabadítja fel magát a becsület terhe alól, az a „forradalmi” terror és iszonyat, amely világmegváltásnak álcázza magát, de mindössze arról van szó, hogy a bűn az erényt szólítja fel állandóan önigazolásra (ahogy Camus helyesen felhívta erre a figyelmet).

Nos, a Magyarországon ideiglenesen tartózkodó ellenzék és minden ágense lelkileg már készen áll erre.

Nekünk pedig az a dolgunk, hogy megakadályozzuk ebben ezeket a gazembereket.

(Vége)

A cikksorozat első része ide kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.