Balliberális válságkezelés

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy mi lenne akkor, ha az ellenzék irányítása alatt álló önkormányzatok „válságkezelő” intézkedéseinek nem szab gátat a kormány.

2021. 04. 19. 6:00
null
Karácsony Gergely átlátszó trükkökkel élt a fővárosi költségvetési tervezetben Fotó: Havran Zoltán

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy mi lenne akkor, ha az ellenzék irányítása alatt álló önkormányzatok „válságkezelő” intézkedéseinek nem szab gátat a kormány.

„Gyanús, hogy Orbán Viktor az utóbbi időben nem beszélt semmilyen konkrét segítségről, csak a vakcinákról.” Ez a mondat Kanász-Nagy Máté száját hagyta el. Miután vélhetően családtagjain és közvetlen ismerősein kívül nagyon kevesen tudják, ki ez az ember, elárulom: az LMP társelnöke. Lényegében persze teljesen mindegy, hogy ki a csuda is ő, annyit bőven elég tudni róla, hogy ugyanazt fújja, amit az összes ellenzéki politikus.

Mai lapszámunkban csokorba szedtük, hogy a koronavírus-járványból fakadó válság ellen milyen intézkedéseket hozott a kormány és a nemzeti bank. Több ezer milliárd forintot mozgat meg a gazdaságvédelmi akcióterv, amelynek jelentősebb elemei jelenleg is hatályban vannak. Itt most azonban játsszunk el azzal a gondolattal, hogy mi lenne akkor, ha az ellenzék irányítása alatt álló önkormányzatok „válságkezelő” intézkedéseinek nem szab gátat a kormány.

Karácsony Gergely újraindítási adót vetett volna ki a fővárosi cégekre. Azokat a vállalkozásokat kívánta megsarcolni, amelyeknek az éves adóalapja eléri az ötmilliárd forintot, és a székhelyük a fővárosban van. Több száz társaságról van szó. Az extra teher sokuknak kegyelemdöféssel ért volna fel, esélyük sem lett volna a munkaválla­lóik megtartására. Az ötlet azzal is fenyegetett, hogy többen áttelepítik a székhelyüket Budapestről valamelyik másik városba. A budapesti vezetés totális érzéketlenségét mutatta az is, amikor egyszerűen leemelték több vállalkozás számlájáról azokat az összegeket, amelyeket az állam utalt át bértámogatásra. Salgótarján szocialista polgármestere sem lógott ki a sorból. Ő az idegenforgalmi adó emelését, új típusú telekadót és a parkolási díjak növelését álmodta meg. A városvezető mindezt nem volt rest gazdaságélénkítésnek nevezni.

A kormány azonban a gazdasági érdekképviseletek kérésére közbelépett, és megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy új adót vezethessenek be vagy megemeljék a már meglévőket. Sőt egy bizonyos körben erre az évre felére csökkentette az iparűzési adót.

A VII. kerületi önkormányzat polgármestere is megmutatta, hogyan kell DK-s módra segíteni a vállalkozásnak. Niedermüller Péterék a kijárási tilalom idejére is kiszámlázták a terasszal rendelkező helyeknek a közterület-használati díj egy részét. Volt olyan vállalkozó, aki a válság közepén hétszázezres számlát kapott kézhez. Karácsony Gergely párttársa, V. Naszályi Márta is bemutatta tudományát. Az I. kerület vezetése brutális emelésekkel kínálta meg a vendéglátósokat. A téli időszakban a többszörösére növelték a teraszokra kivetett díjat, akár üzemel egy cég, akár nem.

A kormány az ilyen lépések miatt döntött úgy, hogy eltörli a teraszokra kivetett közterület-használati díjakat.

A baj az, hogy ezeket az ellenzéki példákat hosszan lehetne sorolni. El lehet képzelni, hogy amit megpróbáltak kicsiben, az hogyan nézne ki nagyban, ha kormányon lennének. Félő, hogy pont úgy, ahogy azt 2009-ben is láttuk. Olyan megszorítások lennének, hogy azokat az sem ellensúlyozná, ha Fekete-Győr András miniszterelnökként vagy valamilyen miniszteri pozícióban valóban százezer forintot adna mindenkinek, aki beoltatja magát. Apropó! Ha a Momentum elnökének a felejthetetlen agyszüleménye megvalósulna, az a jelen állapot szerint 300 milliárd (!) forintos kiadást jelentene a költségvetésnek, és hol van még az oltások vége!

Ne felejtsük, az ellenzéki tehetségtelenség és ostobaság ellen is van vakcina: jövő év áprilisában a megfelelő helyre kell tenni az ikszet!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.