Papírja van róla

Karácsony Gergelynek már papírja van arról, hogy nem mondott igazat, és nem gondolkodik hosszú távon.

2020. 09. 15. 6:00
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely főpolgármesternek most már papírja van arról, hogy komoly megtakarítása van az általa vezetett fővárosi önkormányzatnak. Mostantól minden csak üres magyarázkodás a részéről, hogy miért nem indít Budapest is gazdaságvédelmi programot a városban működő vállalkozások megsegítésére, helyzetbe hozására. A Magyar Államkincstár ezredre pontosan közölte, hogy a tavaly október 13. óta siránkozó balliberális fővárosi vezetés igen komoly tartalékokat örökölt a Tarlós István vezette önkormányzattól. A nyilvános adatok alapján Budapest Főváros Önkormányzatának 135 mil­liárd forintja van állampapírban, míg nettó készpénzállománya 27,868 milliárd forint. Ez a több mint 160 milliárd forintos aranytartalék hónapokra „eltűnt”, a balliberális városházi közgazdászok, tanácsadók hada eddig valamiért nem találta.

Karácsony Gergely főpolgármesternek most már papírja van arról is, hogy nem mondott igazat, minden, a főváros pénzügyeiben tett megszólalása csak gyanús porhintés, terelés. Az elsősorban a Facebookon vitézkedő főpolgármester vasárnap a közösségi oldalán azt írta: „Nincs szabad 100 milliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk.” Ezek után joggal merül fel a kérdés, vajon minek tekinti a főpolgármester a több mint 160 milliárd forintos állampapír- és készpénzállományt.

Karácsony Gergely főpolgármesternek most már papírja van arról is, hogy nem akar vagy legalábbis – stábjának súlyos kompetenciahiánya miatt – nem tud segíteni a budapesti taxisoknak, vendéglátósoknak, szállodásoknak, általában az idegenforgalmi szektorban dolgozóknak. Azoknak, akik, ha nincs a koronavírus-járvány, akkor turisták milliót szolgálják ki, több milliárd forintra tehető iparűzési adóval, közterület-használati díjjal, építményadóval, idegenforgalmi adóval töltik meg az önkormányzat kasszáját. Úgy látszik, a főváros balliberális vezetésének csak szavakban voltak fontosak a budapesti vállalkozások, mivel az első adandó alkalommal hátat fordítottak a szorult helyzetbe került szektoroknak. A kárelhárításban, válságkezelésben feketeöves Fidesz–KDNP fővárosi frakciója másként gondolkodik. A kormánypártok szerint a fővárosnak félre kell tennie ötvenmilliárd forintot – a fővárosi önkormányzat államkincstár által nyilvántartott tartalékának mindössze harminc százalékát –, hogy különböző pályázati utakon, illetve az érdekképviseletekkel történő egyeztetés alapján pénzt juttasson a turizmusban és idegenforgalomban dolgozó embereknek. Enélkül ezek a vállalkozások legyengülnek, csődbe mennek, és akkor még kevesebb forrása lesz Budapestnek. Budapest baloldali vezetése pontosan fordítva tesz mindent, mint a kormány és a többi önkormányzat, nem támogatja az őt adókkal, díjakkal éltető vállalkozásokat, hanem elvesz tőlük.

Karácsony Gergely főpolgármesternek most már papírja van arról is, hogy nem gondolkodik hosszú távon, még csak nem is a 2024. októberi önkormányzati választás lebeg lelki szemei előtt. Szombat óta egyértelmű, hogy a parlamenti parazita mikropárt, a Párbeszéd társelnöki pozíciója fontosabb Karácsony Gergelynek, mint a főpolgármesterség. A titkon miniszterelnök-jelöltségről ábrándozó főpolgármester már tavaly októberben a lovak közé dobta a gyeplőt. A gazdasági folyamatok, a kormányzati fejlesztések lendületéből megmaradt, de már tehetetlen sodródás 2022 tavaszáig talán kitart, és ez épp elég Karácsony Gergelynek, de valószínűleg nagyon kevés annak a több tízezer vállalkozónak, akiket csak fejőstehénnek tekint a főváros szivárványszínű vezetése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.