időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Fidesz: a kormány gazdaságpolitikája finanszírozhatatlan

MTI
2004.02.11. 11:12

A Fidesz szerint a gazdaság szereplőinek reális képet kell kapniuk arról, hogy mi várható a következő években, ehhez pedig egy új gazdasági makropálya tervezése szükséges – mondta Varga Mihály szerdán azon a gazdasági konferencián, amelyet a munkaadói, a kamarai, a pénzügyi és a nemzetközi befektetői oldal részvételével szervezett az ellenzéki frakció.

A volt pénzügyminiszter, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője szerint a kormány által előirányzott gazdasági pálya lassan finanszírozhatatlanná válik. Szavai szerint a működőtőke beáramlása az elmúlt évben alatta maradt a kiáramlásnak, és Magyarország a gazdasági növekedés tekintetében elveszítette vezető szerepét az unióhoz csatlakozó országok között.

Hangsúlyozta: a helyzet alakulásában a Fidesz nem tulajdonít akkora jelentőséget a világgazdaságnak, mint a kijelölt pénzügyminiszter, Draskovics Tibor.

Az ellenzéki párt szerint a folyamatok alakításában az állam is igen sokat tehet, többek között stabil, kiszámítható környezet megteremtésével.

Varga Mihály közölte: szükség lenne a megtakarítói oldal erősítésére, az elmúlt időszakban azonban számos olyan kedvezményt szüntetett meg a kormány, amely a megtakarításokat ösztönözte. Az Orbán-kormány pénzügyminisztere szerint a fellendüléshez elengedhetetlen az infrastruktúra fejlesztése, és ha más nincs, ebben is az államnak kell szerepet vállalnia.

A politikus fontosnak tartja, hogy a költségvetés sarokszámai a valós folyamatokhoz igazodjanak. Elmondta: az államháztartás hiányának tervezése nem egyezik az IMF előrejelzésével, és az adósságállományt sem megfelelő árfolyamon tervezték.

Áder János frakcióvezető köszöntőjében Magyarország romló külföldi megítéléséről beszélt. Rámutatott: az európai uniós csatlakozásig mintegy 80 nap van hátra, ez alatt kell választ találni arra, hogy a romló gazdasági folyamatok hogyan állíthatók meg, valamint arra, hogy mit kell tenni az integrációt követően Magyarország helyzetének javítása érdekében.

- A Fidesz vezetői továbbra sem akarják tudomásul venni a tényeket – áll Katona Béla, a Magyar Szocilaista Párt parlamenti frakcióvezető-helyettes szerdai közleményében. A magyar gazdaság helyzete javul – közölte. Katona Béla a Fidesz által szervezett gazdasági konferencián elhangzottakra reagált. Varga Mihály fideszes képviselő, az Orbán-kormány pénzügyminisztere szerdán azt mondta, hogy a kabinet által előirányzott gazdasági pálya lassan finanszírozhatatlanná válik.

- Varga Mihálynak tudni illene, hogy amelyik gazdaságban már fél éve folyamatosan nő a GDP, az ipari termelés és az export, ahol nő a foglalkoztatottság és csökken a munkanélküliség, az nem romló, hanem javuló gazdaság – olvasható a szocialista képviselő közleményében. Katona Béla hozzáteszi: célszerűbb lenne, ha a Fidesz a tények tagadása helyett elismerné a polgárok erőfeszítéseinek eredményét, és a kormánypártokkal, a gazdaság szereplőivel azon gondolkodna, hogyan lehetne a gazdaság fejlődését tovább gyorsítani.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.