Fizetne az MTV-nek a Ragátsot „megbuktató” cég

Hajlandó visszafizetni a Magyar Televíziótól felvett mintegy 13 millió forintot az a cég, amelynek az intézménnyel kötött szerződése nyilvánosságra kerülésekor távozott posztjáról Ragáts Imre, a médium elnöke – közölte az MTV sajtóreferense csütörtökön az MTI érdeklődésére. "Az ügyben a felek rövidesen egyeztetnek, most készítik elő a megállapodást" – nyilatkozta Csorba Mária.

MNO
2004. 02. 19. 11:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pinke György, az MTV ügyvezetője február elején beszélt arról az MTI-nek, hogy a filmszerződésben érintett betéti társaságtól várja jelenleg a Magyar Televízió (MTV) Rt. a jogtalanul kötött megállapodás alapján kiutalt összeg visszafizetését.

Akkor azt közölte, a második felszólítást is kiküldték a társaságnak; ha az ebben közölt „szűkebb” határnapig sem fizetik vissza az összeget, „akkor ügyvédek megindítják az eljárást”, és valószínűleg polgári pert kezdeményeznek Ragáts Imre decemberben lemondott elnök és a gazdasági társaság ellen is – tette hozzá.

Mint mondta, az intézmény közszolgálati kuratóriuma már decemberben felszólította az MTV Rt.-t, hogy nyilvánítsa semmisnek a szerződést és állítsák helyre az eredeti állapotot.

Pinke György akkori közlése szerint ez azt jelenti: „mi visszaadjuk a kazettát, ők fizessék vissza a közel 14 milliós átutalást”. Rámutatott, „kuratóriumi felszólítás nélkül is kötelessége a tévének megtéríttetnie a kárát”.

A volt elnök ellen kezdeményezendő esetleges büntetőeljárással kapcsolatban az MTV ügyvezetője felhívta a figyelmet az ezzel kapcsolatos nehézségekre. „Megoszlik a bírósági gyakorlat, hogy az aránytalanság hol kezdődik” – emlékeztetett. „Tudomásom szerint 40-60 százalékos eltérést még nem tekintenek aránytalannak” – tette hozzá.

Ugyanakkor emlékeztetett arra: a gazdasági társaságokról szóló törvény azt mondja ki, ha a cég felügyelő bizottsága (fb) javasolja a büntető feljelentést, és a vezérigazgató ezt nem teszi meg, az fb maga lép hivatalból az ügyben.

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége csütörtökön tárgyalja az rt. felügyelő bizottságának (fb) azon jelentését, amely feljelentést javasol Ragáts Imre ellen, a volt tévéelnök tavaly decemberi távozása előtt nyilvánosságra került filmszerződés ügyében.

Az fb szerint „feltehető, hogy hanyag vagy hűtlen kezelés bűncselekményének alapos gyanúja áll fenn” az ügyben – mondta az MTI-nek szerdán Haraszti Miklós, a kuratóriumi elnökség tagja.

A Keresztül-kasul a tengereken című búvárfilm-sorozat egy adásperce kategóriája átlagárainak hat-hétszeresébe került. A sorozat több mint négyszer drágább volt az MTV számára, mint az utóbbi évek legköltségesebb ilyen műsorának egy adásperce – jegyezte meg.

A HVG december 18-ai számában jelent meg, hogy „azóta elvált felesége üzlettársának cégétől – állítólag a piaci ár háromszorosáért – vásárolt természetfilm-sorozatot Ragáts Imre, a köztévé elnöke” az MTV részére.

Ragáts Imre egy nappal a HVG megjelenése előtt, órákkal azt követően, hogy a hír nyilvánosságra került – egészségi okokra hivatkozva – január 1-jei hatállyal lemondott posztjáról. A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége másnap, azaz december 18-án egyhangú szavazással elfogadta a lemondást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.