Repülőüzlet: volt HM-es közvetített

Egykori honvédelmi minisztériumi alkalmazott vezeti azt a céget, amely az ukrán repülőgépipar képviselőjeként közvetített a szaktárca nyílt, közbeszerzés nélküli, 600 millió forintos repülőgép-vásárlásában – tudta meg a Magyar Nemzet. Mint ismert, a közbeszerzés alól a Juhász Ferenc honvédelmi miniszter által vezetett nemzetbiztonsági kabinet adott felmentést.

Magyar Nemzet
2004. 03. 22. 6:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ukrajnai cég képviselőjeként a szolnoki Specimpex Kft. vett részt a magyar légierőnek megvásárolt 23 éves, felújított An–26-os megvételében.

A hárommillió forintos jegyzett tőkével rendelkező, 1999 óta működő Specimpex üzleti mérlege szerint 2002-ben alig több mint 44 millió forintos nettó árbevételt produkált, mégis közvetítő lehetett a 600 milliós üzletben. A társaság vezetője, Veres István 2000-ig a szaktárca alkalmazásában állt a szolnoki repülő műszaki szolgálat vezetőjeként.

A vállalkozó a Magyar Nemzet megkeresésére elismerte, hogy régebben ebben a beosztásban dolgozott, de állítása szerint az általa alapított cég csak három éve képviseli hivatalosan az ukrán repülőgépipart. Arra a kérdésre, hogy miért éppen az általa vezetett társaságot bízták meg a magyarországi üzlet lebonyolításával, Veres csak annyit válaszolt: „A kapcsolat öt-hat évre nyúlik vissza.” Arra azonban nem tért ki, hogy milyen üzleti viszonyban álltak korábban a HM-nek értékesítő céggel.

A Specimpex vezetője azt sem közölte, hogy mennyit keresett a gépvásárláson, de megjegyezte: „megfelelő kereskedelmi árréssel és elfogadható jutalékkal dolgoztak”.

Hollósi Nándor, a honvédelmi miniszter főtanácsadója a kérdéssel foglalkozó parlamenti honvédelmi bizottsági ülésen azt állította, a cég megbízásában az is szerepet játszhatott, hogy már indultak jó néhány pályázaton a HM beszerzési hivatalánál, és alkatrészeket hoztak be repülőeszközökhöz. Az ülés jegyzőkönyve szerint Hollósi szó szerint ezt mondta: „természetes, hogy ebben a kapcsolatrendszerben, amikor a mi szakembereinkkel ők találkoznak, beszélgetnek, elhangzott a kérdés, hogy nem tudtok-e. Ez a szokásos: tudtok, nem tudtok. Azt hiszem, hogy ez a képviselő urakkal is így van egyébként a másik életükben. És tudtak. Tudtak, mondták, hogy van ajánlatban repülőgép”. A főtanácsadó beszámolt arról is, hogy az An–26-ost egy légiforgalmi céggel rendelkező orosz magánvállalkozó adta el, miután felújíttatta a gyártóval.

Csampa Zsolt (MDF), aki a parlamentben is firtatta a szállítórepülő ügyét, kijelentette: továbbra is kérdés, hogy valójában mennyibe kerül egy ilyen gép, és miért van szükség a közvetítő cégre, amikor a HM beszerzési hivatala intézi a vásárlásokat. A képviselő szerint kérdéses az is, hogy a Specimpex Kft. szabályosan vett-e rész a beszerzési folyamatban.

Haraszti Gyula

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.