Utcazene: engedély nélkül és 135 milliónyi közpénzből játszanak

Nincs közterület-foglalási engedélye a Muzsikáló nyárelő című rendezvényt szervező egyesületnek – tudta meg lapunk. A rendezvénysorozat idején a Külügyminisztérium 2003-as uniós propagandafüzetét osztogatják. A Miniszterelnöki Hivatal közbeszerzési pályázat nélkül százharmincötmillió forintnyi közpénzt biztosított az utcazenéhez.

Magyar Nemzet
2004. 06. 28. 4:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sasvári Szilárd, a Fővárosi Közgyűlés várostervezési, városképvédelmi bizottságának elnöke elmondta: az általa vezetett testület dönt a főváros tulajdonában lévő közterek foglalásáról, ám hozzájuk még csak engedélykérelem sem érkezett. Hozzátette: a hagyományos utcazenéléshez nem szükséges közterület-foglalás, viszont ha más tevékenységet is folytatnak – például szórólapozást –, akkor kötelező.

Ismeretes: a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) által százharmincötmillió forintnyi közpénzzel támogatott fesztivál célja, hogy a színvonalas könnyűzenei rendezvények mellett erősítsék az emberekben az európai érzést és az uniós polgárságot, s unióval kapcsolatos kiadványokat terjesztenek a koncertek ideje alatt. A Magyar Nemzet megtudta: a szórólap nem volt más, mint a Külügyminisztérium által 2003-ban kiadott EU-s propagandafüzet.

Mint arról a lap beszámolt, közbeszerzési eljárás nélküli, a kancellária internetes honlapján megjelentetett pályázaton nyert az utcazenei fesztiválra százharmincötmillió forintot a Magyar Rendezőirodák Szövetsége Egyesület. Tucatnyi világhírű filharmonikus és dzsesszzenekar magyarországi fellépési, utazási és szállásköltsége összességében is jócskán elmarad a Muzsikáló nyárelő rendezvénysorozatétól – erről koncertszervező társaságok nyilatkoztak a Magyar Nemzetnek.

Az egy hónapig tartó, s az EP-választás előtt kezdődött rendezvény pályázati felhívása május 20-án jelent meg, 27-én már nyertest hirdettek, s a kiírás szerint a szervezőknek már június 1-jétől szerepeltetnie kellett a fellépő zenekarokat Budapest közterein.

A fesztivál előkészítésében és lebonyolításában szerepet vállalt Juszt László felesége, Kővári Katalin is, aki a Miniszterelnöki Hivatal és a rendezvényirodák szövetsége közti kapcsolattartó is egyben. Demszky Gábor főpolgármester felesége a rendezvényirodák szövetségének megalapításánál segédkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.