A Nemzeti Autópálya Rt. elnökével is találkozott az exbróker

Nincs mondanivalóm – ezekkel a szavakkal reagált Bodnár Zoltán, a Nemzeti Autópálya Rt. elnök-vezérigazgatója a lap azon kérdésére, hogy miről beszélt Kulcsár Attilával azokon a hosszúra nyúlt találkozókon, amelyekre a Marriott Szálloda halljában került sor 2003 júniusában, közvetlenül a brókerügy kirobbanása előtt.

Magyar Nemzet
2004. 08. 14. 5:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet értesülései szerint Bodnár Zoltán, a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. elnök-vezérigazgatója, az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. igazgatóságának elnöke több alkalommal hosszabb megbeszélést folytatott a budapesti Marriott Szálloda halljában a brókerbotrány kapcsán jelenleg sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attilával. Az egyeztetésnek számos szemtanúja lehetett, hiszen a találkozók „leplezetlenül”, mindenki szeme láttára történtek. A szálloda hallját számos nagyvállalkozó, bankár veszi igénybe üzleti ügyeinek lebonyolítására.

A történet pikantériája, hogy Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter tavaly szeptember 4-én vizsgálóbiztossá nevezte ki Bodnár Zoltánt, méghozzá azzal a feladattal, hogy „feltárja, milyen öszszefüggés van az előző kormányzati ciklusban közbeszerzés nélkül folyt autópálya-építések, az ezt végző cégek és a K&H-bankcsoportnál történt bűncselekmények gyanújára okot adó ügyletek között”.

A Bodnár–Kulcsár-találkozók új megvilágításba helyezhetik a sztrádapénzek felhasználásával a K&H Equities által lebonyolított kétes tranzakciókat. Az autópályacégek vezetőjének korábban a bankbotrányt vizsgáló bizottság előtt is be kellett volna számolnia az NA Rt. és az ÁAK gazdálkodásáról, illetve a két társaság között köttetett, 16 milliárd forintos szerződés körülményeiről, ám erre a testület egyedi hangulatú ülésén nem került sor.

Bodnár Zoltán később tartott sajtótájékoztatón azonban beszámolt az ügy hátteréről, miszerint Bitvai Miklós, az ÁAK volt vezérigazgatója egy személyben dönthetett a szabad pénzeszközök befektetéséről.

A szakember álláspontját az ÁAK igazgatóságának tájékoztatására alapozta (amelynek ő az elnöke): a befektetett milliárdok sorsáról nem tudott semmit a vezető testület, leszámítva Bitvait és a főkönyvelőt. Bodnárral gyakorlatilag egyetértett az NA Rt. igazgatósága is (ennek Bodnár is tagja), amely leszögezte: az ÁAK-val 2002 decemberében megkötött szerződések végrehajtásának ellenőrzésében a tőle elvárható gondossággal járt el.

Mint ismeretes, két évvel ezelőtt, 2002 decemberében az NA Rt. finanszírozási szerződést kötött az ÁAK-val (ezt később módosították is), amelynek folyományaként összesen 16 milliárd forintot utaltak át (karácsony és szilveszter között is folyt a munka) a kezelőnek földterület-vásárlásra és az autópályák informatikai fejlesztésére.

Többeknek az is feltűnt, hogy éppen ebben a hónapban, pontosabban december 27-én jelent meg az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi a brókercégek ügyfeleinek, hogy a számláikon lévő pénzeket bármilyen számlára továbbutaltassák. (Korábban a pénzmosás megelőzése miatt szigorúbb szabályozás volt érvényben, az ügyfél csak saját bankszámlájára utalhatott.) A gyanú szerint az itt „megindult” közpénzekből négymilliárd forint végül off-shore cégek, valamint Kulcsár Attila és társai segítségével köddé vált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.