Súlyos visszaéléseket állapítottak meg az OEP-nél

Súlyos szabálytalanságokat, például túlszámlázást, ellenőrizhetetlen elszámolást állapított meg egy belső ellenőrzés jelentése az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) abban a modellkísérletben, amelyre a kormány az egész magyar egészségügyi reformot kívánta alapozni. A kínos megállapítások közrejátszhattak a hivatal főigazgatójának, Matejka Zsuzsának a lemondásában.

Magyar Nemzet
2004. 12. 03. 23:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztázatlan pénzügyi kérdések sorát vetette fel a vizsgálat a hivatalosan irányított betegellátási rendszernek nevezett programban. A modellkísérlet lényege: egy kijelölt lakossági csoport után fejkvótát fizet az egészségbiztosító egy úgynevezett ellátásszervező csapatnak, amely a hozzá tartozók egészségügyi ellátását irányítja. A pénzt egy virtuális számlán kezelik, s ebből vonják le az ellátás tényleges kiadásait. Ha az ellátásszervezők megtakarítást érnek el, annak egy részét megkapják. A modellkísérlet 1999 nyarán indult. Azóta folyamatosan nő a szervezők és a kísérletben részt vevő lakosság száma. A vizsgált időszakban, azaz 2003 közepén egymillió lakos egészségügyi ellátását irányította ilyen rendszerben 11 szervező.

Közülük szúrópróbaszerűen ellenőriztek egyet, a Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Kht.-t. A birtokunkban lévő jelentés szerint az elszámolást, így a szervezőnek kiutalt megtakarítást nem lehetett ellenőrizni a szabályozatlanság és a hiányzó dokumentumok miatt. A revizorok nem találták a szakmai teljesítésigazolásokat sem, sőt milliós túlszámlázásra bukkantak. Megállapították azt is, az ellátásszervezők fejkvóta alapján jutnak finanszírozáshoz az OEP-től, ám a fejkvóta kiszámításának módját semmilyen hivatalos dokumentum nem határozta meg. Ehhez azt a módszert használták, ami a szervezőre nézve kedvezőbb volt. A belső ellenőrzés jelentésében az áll: a fejkvóta kiszámításához szükséges adatok visszamenőleg ellenőrizhetetlenek, azok dokumentumokkal nem voltak alátámasztva. A szabályozatlanság olyan szintű, hogy az ellenőrzést csak szóbeli interjúk segítségével sikerült elvégezni.

A lesújtó tapasztalatok miatt a revizorok azt javasolják, hogy a modellkísérletet 1999-ig visszamenőleg ellenőrizzék. Aggályosnak tartják továbbá, hogy azt a jelenleginél nagyobb lakosságszámra terjesszék ki. A megállapítások azért érinthették kínosan Matejka Zsuzsát, mert ő az egyik ilyen ellátásszervezőtől, a Veresegyházi Misszió Egészségközponttól érkezett az OEP főigazgatói székébe. Matejkát lapzártánkig nem tudtuk elérni.

A kormány egyébként erre a modellkísérletre alapozta az egészségügyi reformot. Az egyik legfőbb változtatás az lett volna, hogy nyereségérdekelt vállalkozásoknak is lehetővé teszik, hogy ellátásszervezők legyenek. Az elképzelés azonban a kabineten belül ellenálláson megbukott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.