Fehérpecsenye helyett feketehús

A magyar húspiac 20-25 százalékát teszi ki a feketegazdaság: a fejenkénti éves 57-58 kilogrammos húsfogyasztásból 12-14 kiló kerül illegális forrásból az asztalra. Az illegális húskereskedelembe és -feldolgozásba kétféle úton érkezik alapanyag: részben EU-importból, részben hazai forrásból.

MNO
2006. 03. 24. 23:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrótták februárban a magyar agrárirányítást Brüsszelben – a szlovákokkal és a lengyelekkel együtt –, mert képtelen gátat szabni az illegális húsforgalmazásnak. Az uniós intő közvetlen kiváltója állítólag a német marhahús-kereskedők panasza volt, akik egyre jobban kiszorultak a piacról, ami meglátásuk szerint a feketén, vagyis az adóterhek kikerülésével olcsón az országba érkező hústermékeknek tulajdonítható. Az ő verziójukat látszanak megerősíteni a tavaly a negyedik negyedévben indult fokozott élelmiszer-ellenőrzési akciók tapasztalatai is: az agrártárca honlapján közzétett adatok szerint csak a múlt héten több mint 36 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

A sok lefülelt áru akár a hatóság jó munkájáról is meggyőzhetné a vásárlókat, ám az fölöttébb elgondolkodtató, hogy a mostanában lebukók annak tudatában próbálkoztak illegális húsértékesítéssel, hogy az ellenőrző akciók eredményei már tavaly év végén nagy publicitást kaptak. Aggodalomra adhat okot az is, hogy az illegális húskereskedelem egy része a fogyasztókra is veszélyes lehet.

Az illegális húskereskedelembe és -feldolgozásba kétféle forrásból érkezik alapanyag. Részben importból, elsősorban Szlovákiából, Lengyel- és Csehországból, másrészt a Magyarországon minden hivatalos nyom nélkül nevelt és levágott állatok jelentik a forrást. Az unióban érvényes szabály szerint ha egy EU-n belüli országból érkezik szállítmány, be kell jelenteni a területileg illetékes állat-egészségügyi hatóságnak, hová érkeztetik az árut – ezek alapján kell ellenőrizni a betárolt szállítmányokat és a jelzett helyek élelmiszer-higiéniai alkalmasságát. De mivel az EU-n belül szabad az áruforgalom, az állategészségügy a vámhatóságtól nem kap információt arról, mikor és milyen szállítmány lépett be az országba. Vagyis ha valaki nem akarja, nem értesíti őket állatitermék-importjáról.

A Vágóállat- és Hús Terméktanács (VHT) adatai szerint tavaly hivatalosan 3,576 millió sertést vágtak le, miközben a Központi Statisztikai Hivatal szerint a sertésállomány 3,85 millió volt. A lyukat a rendszerben nem is a házi vágások okozzák. Mivel tavaly jelentősen megugrott a sertésimport, a szakmai becslések szerint legalább félmillió importhízó került a magyar vágóhidakra. Az iparági becslés éppen ennyire teszi a feketén, mindenféle adminisztratív nyom nélkül levágott sertések számát. Ha ehhez hozzávesszük a szintén feketén vágott baromfimennyiséget, akkor a fejenkénti éves 57-58 kilogrammos húsfogyasztásból 12-14 kiló kerül illegális forrásból az asztalra, ami a Magyar Húsiparosok Szövetségének becslése szerint 70-80 milliárd forintos üzletet és a húsfogyasztás 20-25 százalékát jelenti.

A húsipari állapotokat jól ismerők állítják: a félmillió illegális sertés legalább 80 százalékát legálisan működő vágóhidakon ölik le, munkaidő után vagy éjszaka. – A terméktanács egy éve magánnyomozókat fogadott fel, hogy adatokat gyűjtsenek bizonyos üzemekben folyó illegális tevékenységről, az erről szóló adatokat pedig továbbítottuk a Nemzeti Nyomozóirodának – mondta a HVG-nek Zádori László, a VHT titkára, hozzátéve, hogy az évi félmillió illegálisan levágott sertés szerinte is reális szám.

Sok támogatási sumákságra fény derülhetne, ha a VHT vágási adatait összevetnék az állat-egészségügyi hatóság listájával. A terméktanácsnál ugyanis azok a vágási adatok gyűlnek össze, amelyeket az államtól kapott támogatás reményében szolgáltatnak a sertéstartók, az állategészségügyben pedig a húsvizsgálati díjakat befizetők listája van meg. Márpedig fizetni a sertéseket vágásra leadók is kevésbé szeretnek, mint támogatást felvenni, ezért a díjfizetők listája a VHT szerint szűkebb; egy, az elmúlt öt évre szóló összevetéssel pedig szépen kijöhetne a különbség, akár névre szólóan is.

Gráf József agrárminiszter tavaly év végén bejelentette, hogy az állat-egészségügyi szolgálat 235 dolgozójától válik meg az idén, azaz közel 20 százalékos a leépítés, az agrárbüdzsében tavaly elkülönített 19,4 milliárd forint pedig 4 milliárd forinttal lesz kevesebb 2006-ban. Miközben az állategészségügyben dolgozók pénzt, paripát – autókat, mobiltelefonokat, informatikai eszközöket – és többletjogosítványokban megtestesülő fegyvert várnának, éppen ellenkező folyamat zajlik: akadt olyan megyei hatóság, ahol a madárinfluenzával kapcsolatos azonnali bejelentések fogadásához csak hosszas harc után sikerült a mobiltelefonos interneteléréssel is működő laptop megvételéhez szükséges pénzt megszerezni.

(HVG)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.