Orbán: teljesen megalapozott volt a Gripen-szerződés

Az Orbán-kormány minden szempontból megalapozott döntést hozott a Gripen-szerződés megkötésekor – jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz elnöke. Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár szerint több hiányosság volt a szerződés megkötésekor. Simicskó István szerint a Gripen-jelentés elkészültének körülményei arra utalnak, hogy a kormánynak van takargatnivalója a 2003-as szerződésmódosítással kapcsolatban.

MNO
2007. 11. 09. 16:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor szerint kormánya minden szempontból megalapozott döntést hozott a Gripen-szerződés ügyében. A Fidesz elnöke ezt pénteken mondta újságíróknak annak kapcsán, hogy elkészült a jelenlegi kormány Gripen-bizottságának jelentése. A volt miniszterelnök előrebocsátotta, hogy még nem olvasta a jelentést, ugyanakkor kijelentette, hogy az Orbán-kormány döntése minden szempontból megalapozott volt, szakmailag, katonapolitikailag és gazdaságilag egyaránt.

Az ország számára a legjobb gazdasági konstrukciót választottuk ki, amelynek kidolgozásában részt vett a honvédelmi és a gazdasági tárca mellett a Miniszterelnök Hivatal is – tette hozzá Orbán Viktor. Mint mondta, azt lehet tudni, hogy a svédek a Gripen-beszerzéssel kapcsolatban vizsgálatot indítottak korrupciós ügyben, ami a feltételezések szerint eléri Magyarországot is, ez azonban már 2003-ról szól, amikor az Orbán-kormány által kötött szerződést valamilyen rejtélyes okból az akkor hivatalba lépett szocialisták módosították. A Fidesz elnöke megjegyezte: sajnálja, hogy a most elkészült jelentés, az eddig napvilágot hírek szerint, erre a kérdésre nem tér ki.

Vadai Ágnes a honvédelmi minisztérium politikai államtitkára pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: az elkészült Gripen-jelentés egyebek mellett megállapította, hogy közbeszerzési eljárás nélkül folytatták le a vadászgépek beszerzését 2001-ben, illetve a beszerzés ellentétes volt egy Országgyűlési határozattal is, amely ezt a lépést 2003 után tervezte.

Vadai ugyanakkor megjegyezte: sem korrupciót, sem a politikai felelősség kérdését nem vizsgálták, mert ez majd a parlamenti vizsgálóbizottság feladata lesz (ennek a testületnek a felállítását a Fidesz és a KDNP kezdeményezte). Mint mondta: „én nem gondolom, hogy előrébb jutunk azzal, hogyha azokat a személyeket, akik az eredeti döntéshozatali folyamat politikai oldalán álltak, én most elmegyek, és feljelentem. Őszintén szólva azt gondolom, hogy ennek semmi értelme, még akkor is, ha a közbeszerzési eljárás teljes hiánya jellemezte ezt a folyamatot.”

A jelentés elkészültének körülményei arra mutatnak, hogy a kormánynak vannak takargatni valói a 2003-as szerződés módosítással kapcsolatosan – mondta Simicskó István budapesti sajtótájékoztatóján. Közölte: a módosítás duplájára emelte a költségeket, hiszen a 109 milliárdos eredeti szerződést emelte meg 210 milliárdra; szerinte a plusz tételekre semmi szükség nem volt. Úgy vélte, gazdasági, pénzügyi, katonai okok sem támasztották alá az akkori szocialista-szabad demokrata koalíció döntését a szerződés módosításáról.

A mai napig nem tudjuk, és a jelentésből sem derül ki, hogy mi volt a mozgatórugója a szerződés módosításának 2003-ban – mondta Simicskó István, majd hozzátette: talán a svéd ügyészség vizsgálata után ez is kiderül. A politikus szerint a "lázas igyekezettel" létrehozott bizottság, aminek az lett volna a feladata, hogy a polgári kormányt korrupciógyanús ügybe keverje, látványos kudarcot vallott. Simicskó István a jelentéssel kapcsolatban közölte: az anyag kellően elfogult, amit – a politikus szerint – mutat az is, hogy 25 oldalon foglalkozik a polgári kormány időszakával, a szerződés megkötésének a körülményeivel, és csupán 5-6 oldal foglalkozik a 2003-as szerződésmódosítással.

Simicskó István azt is kifejtette: nem volt és ma sem gyakorlat biztonsági szempontból fontos hadieszközök beszerzésénél a közbeszerzési eljárás. Ez alól ilyen esetekben a közbeszerzési törvény felmentést ad – mondta. Másik felvetésre, miszerint Vadai Ágnes azt mondta, hogy 43 milliárd forint veszteséget jelentett az országnak az, hogy nem a MIG 29-eseket újították fel, Simicskó közölte: ez nem jelentett volna hosszú távon megoldást, azért kellett nyugati típusban gondolkodni.

A svéd Gripen-gépek beszerzéséről az Orbán kormány nemzetbiztonsági kabinetje döntött 2001. szeptember 10-én. A szerződést 2003-ban az MSZP-SZDSZ kormány idején módosították. A módosítás szerint Magyarország több mint 210 milliárd forintért lízingel Svédországról 14 vadászgépet, amelyek tíz év után magyar tulajdonba kerülnek. A svéd televízió június elején adott hírt arról, hogy mintegy nyolcmillió dolláros kenőpénzre tett szert egy osztrák üzletember azzal, hogy közreműködött a magyarországi vadászgépek beszerzésében.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.