Tavaly is húsosfazékra várt Kabai cége

Nemcsak 2006-ban, hanem tavaly is vaskos megbízásokra számíthatott Veres János adócsalásért börtönbüntetésre ítélt volt üzlettársának családi vállalkozása a Honvédelmi Minisztérium lőszer-megsemmisítő programja alapján. A Kabai rokonai által vezetett Nyír-Uncia Kft. ugyanis konzorciumot alakított a Trend-Fix Kft.-vel, amely évek óta végez összesen több mint egymilliárd forint értékben lőszer-megsemmisítést a szaktárcának, és 2007-ben 300 millió forintos keretmegállapodást kötött a minisztériummal.

Magyar Nemzet
2008. 03. 20. 4:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy konzorciumi megállapodás alapján tavaly további jelentős összegekhez juthatott volna a Honvédelmi Minisztérium (HM) Logisztikai és Fejlesztési Ügynökségének pályázatán elnyert keretből Veres János pénzügyminiszter adócsalásért börtönbüntetésre ítélt egykori üzlettársa, Kabai Károly családi vállalkozása – értesült lapunk. A HM által évek óta lőszer-megsemmisítéssel megbízott Trend-Fix Kft. ügyvezető igazgatójától ugyanis megtudtuk: cégüknek keretszerződése van a HM-mel, és ennek alapján tavaly 300 millió forintot ígértek további fölöslegessé vált lőszerek felszámolására. A megállapodás azonban csak akkor lép érvénybe, ha a szaktárca biztosítja a munkákra szánt összeget, de ez még nem történt meg. A Trend-Fix Kft. ugyanakkor 2007 márciusában megállapodott a Kabai Károly által alapított Nyír-Uncia Kft.-vel, hogy a HM egyik zárt körű pályázatának elnyerése esetén a munkákat fele-fele arányban végzik el. Ennek megfelelően a Nyír-Uncia Kft. a megbízás értékének ötven százalékát tehette volna zsebre. A HM pályázata 152 és 100 milliméteres lőszerek megvásárlásáról szólt, megsemmisítés céljából. A lőszerek forgalmi értékét majdnem 200 millió forintban határozták meg.

A HM logisztikai ügynökségének felhívása alapján a Trend-Fix és a Nyír-Uncia Kft. képviselői meg is tekintették a megsemmisítésre váró lőszereket a honvédség káli, pusztavacsi és táborfalvai raktáraiban. Mint arról a napokban beszámoltunk, a Kabai Károly rokonai által vezetett Nyír-Uncia Kft. 2006-ban 200 millió forintot kaphatott lőszer-megsemmisítésre a HM-től a Trend-Fix Kft.-n keresztül. A Trend-Fix Kft. 2004-ben mintegy 300 millió forint értékben kötött vállalkozói szerződést a honvédelmi tárcával, 2005-ben és 2006-ban pedig újabb szerződések alapján összesen 900 millió forintért teljesített megrendeléseket. Végh István, a Trend-Fix Kft. vezetője lapunknak úgy nyilatkozott: cége azért volt kénytelen 2006-ban 200 millió forint értékű munkát átadni a Nyír-Uncia Kft.-nek, mert bizonyos honvédségi pirotechnikai eszközök megsemmisítéséhez csak a Kabai-féle cég hajdúsámsoni üzeme rendelkezett engedélylyel, és mert kicsúsztak volna a HM által megszabott határidőből. A Hír TV kiderítette azt is, hogy miközben a honvédelmi tárca azt állítja, hogy a lőszer-megsemmisítő üzem működtetésére használt hajdúsámsoni laktanyaépületek bérletére kötött szerződésen túl nem álltak közvetlen üzleti viszonyban a Nyír-Uncia Kft.-vel, Kabai rokonainak cége a lőszer-megsemmisítés egyes munkáit a honvédség tűzszerészeivel végeztette el húszmillió forintért. A szaktárcának pedig a 2006-os alvállalkozói szerződés alapján közvetlenül a Nyír-Uncia bankszámlájára kellett fizetnie.

Haraszti Gyula

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.