Magosz: mutyizás folyik az állami földek eladásánál

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) az állami földek értékesítésének felfüggesztését követeli, amíg a földtörvénnyel kapcsolatban zajlanak az egyeztetések – ezt az érdekképviseleti szervezet szövetségi igazgatója mondta Nyíregyházán, sajtótájékoztatón pénteken.

MNO
2008. 04. 18. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budai Gyula hozzátette: amennyiben a kért értékesítési moratóriumot a kabinet nem hirdeti meg, a Magosz nem vesz részt a további tárgyalásokon. Az igazgató, aki a Fidesz nagykállói választókerületi elnöke, megjegyezte azt is, hogy az ellenzéki párt szintén távol marad az egyeztetésektől, ha a további földeladást nem függesztik fel. A sajtótájékoztatón részt vett Simon Miklós, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki nem reagált a párttal kapcsolatos kijelentésre, azt nem erősítette vagy cáfolta meg.

A Magosz vezetője a moratórium szükségességét azzal magyarázta, hogy „mutyizás folyik” az állami földek eladásánál, s ennek alátámasztására a Szendrői Állami Gazdaság területének értékesítését hozta fel. Azt állította, hogy két sikertelen eladás után „célirányosan írták ki a pályázatot, egy befektetői körnek kedvezve”. Elmondta: a Borsod megyében lévő 4913 hektáros területre a nyírbátori Kelet-Grain Kft. és 23 magánszemély konzorciuma pályázott. Újságírói kérdésre válaszolva Budai Gyula elismerte, hogy a kft. gazdasági társaságként a jelenlegi törvények alapján nem lehet vevő, de – szerinte – „éppen ezért próbálkoznak konzorciumba tömörülve magánszemélyként”.

Strómanoknak nevezte a pályázó magánszemélyeket, akik másoknak vásárolnak, s hozzáfűzte: „nincs olyan gazdálkodó, aki képes lenne a 600 milliós vételárat kifizetni, még banki hitellel sem”.

A szövetségi igazgató a Magyar Nemzetben a szendrői földeladással kapcsolatban megjelent írásra hivatkozott, s azt mondta, „követelik Veres János pénzügyminisztertől, hogy adjon tájékoztatást arról, miért csökkentették 1,2 milliárdról 600 millióra a szendrői földek árát, személy szerint van-e köze a nyírbátori kft.-hez, s hozzák nyilvánosságra, ki az a 23 magánszemély, aki pályázott”. Mint mondta, a Magosz számára elfogadhatatlan, hogy miközben tárgyalnak a földtörvényről, változatlanul tart az állami területek eladása.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.