Varga: Zuschlag „stigmatizált minket”

Politikailag vállalhatatlan volt, amit Zuschlag János tett, de aminek ő az elnökhelyettese volt, azon a szervezeten nem látszott, hogy pénzhez jutott volna - fogalmazott Varga László, a hét végén megszüntetett Fiatal Baloldal (FIB) és az újonnan létrehozott Societas - Új Mozgalom elnevezésű baloldali ifjúsági szervezet elnöke Szombathelyen vasárnap.

MNO
2008. 05. 18. 16:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali ifjúsági szféra nem válhat politikai kalandorok áldozatává – közölte a kétnapos kongresszus és alakuló ülés utáni sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy a Zuschlag-ügy milyen szerepet játszott az új szervezet létrehozásában.

"Hasonló értékeket képviselő emberek húzzanak a francba a baloldali ifjúsági szférából", ezt az új szervezetet "semmiképpen se tekintse semmilyen tisztázatlan vagy kétes politikai kalandor az áldozatának" – jegyezte meg a régi-új elnök.

Varga László a tanácskozás kapcsán elmondta: Gyurcsány Ferenc telefonon üdvözölte a Societas megalakulását. Közölte, hogy kedden az MSZP elnöksége napirendre tűzi az új közösség politikai helyzetét, és javasolja, hogy az legyen az MSZP társult ifjúsági szervezete.

A fiatal baloldaliak szombaton és vasárnap szigorúan zárt körben tartották kongresszusukat majd alakuló ülésüket, amelyen részt vett Ipkovich György Szombathely szocialista polgármestere, valamint Bútor Klára, az MSZP pártigazgatója és Giacomo Filibeck, az ECOSY, vagyis az európai szocialista ifjúsági szervezet elnöke. A híreszteléseket cáfolva Varga László elmondta, hogy az eredetileg meghívott vendégektől azt kérték, "ne terheljék magukat ezzel a hét végével", miután nem sajtónyilvánosan, maguk szerették volna megalakítani az új szervezetet. A kongresszuson a tervekkel ellentétben ezért nem vett részt két MSZP-alelnök Kiss Péter és Ujhelyi István, illetve Simon Gábor az országos választmány elnöke.

A Societas vezetője elmondta: teljesen új lapot nyitottak a baloldali ifjúsági mozgalmak életében. A rendszerváltás után 18 évvel, demokráciában szocializálódott fiatalok alakítottak szervezetet, s ebbe integrálni kívánják a balközép ifjúsági szektor minden résztvevőjét.

Varga László, a hosszas vita után választott Societas – Új Mozgalom elnevezést a latinból kölcsönzött közösség, kapcsolat, társadalom kifejezéssel magyarázta. A baloldali fiatalok ezzel is kifejezik, hogy tenni szeretnének Magyarországért – fűzte hozzá.

A Societas ellenőrző bizottságának elnöke Bákonyi László debreceni önkormányzati képviselő lett, az országos választmányt a mezőtúri Rózsa Endre elnökli, valamint négy elnökhelyettest is választottak Oroszvári Péter szombathelyi, Fischer Gábor budapesti, XI. kerületi önkormányzati képviselő, Varga Zoltán, Makó alpolgármestere és a nemzetközi baloldali mozgalmak résztvevőjeként meghatározott Pápai Gábor személyében.

Arra a felvetésre, hogy egyes sajtóhírek szerint nem szerepel az új szervezet alapszabályában a tagok büntetlen előéletének előírása, Varga László határozottan kijelentette: szerepel benne, hogy csak büntetlen előéletű lehet a Societas tagja. Az alakuló létszámról azt mondta: közel kétszázan magánszemélyként hozták létre a szervezetet, várhatóan néhány hónapon belül 2-3 ezer lehet majd a létszám, de nem kizárt, hogy 8-10 ezres tagsága lesz a későbbiekben a mozgalomnak.

Az SZDSZ Új Generáció állítását, miszerint a FIB korábban elutasította az átlátható finanszírozásra vonatkozó javaslatukat, ugyancsak cáfolta a Societas elnöke az MTI-nek válaszolva. Közölte: a múlt év őszén személyes javaslatára tűzte zászlajára a miniszterelnök köztisztasági javaslataiban, hogy a politikai ifjúsági szervezetek finanszírozási kérdéseit is rendezzék.

Varga László továbbra is problémásnak tartja, hogy az ifjúsági szervezetek sem civil szervezetnek, sem pártnak nem számítanak, ez pedig jogilag sem jó. Ezért párttal együttműködő társadalmi ifjúsági szervezetként szerették volna már korábban is nevesíteni ezeket a mozgalmakat a párttörvény módosításával. "Ez a javaslat részünkről már elhangzott, fenntartjuk, várjuk hozzá a többi szervezet és párt támogatását."

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.