időjárás 14°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Londonban 9 százalékos alapkamatot várnak

MNO
2008.06.11. 11:54

Londoni piaci elemzők egyöntetű véleménye szerint komoly mértékben emelkedett a jegybanki alapkamat 9 százalékra emelésének kockázata. Az elemzők a vártnál jóval magasabb májusi magyarországi inflációs adatok után vélekedtek így. A KSH szerdai közlése szerint a fogyasztói árak májusban 7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

A szerdai adatközlés után Gillian Edgeworth, a Deutsche Bank elemzője az év egészére összesen fél százalékpontos kamatemelést – vagyis 9,00 százalékra emelkedő MNB-alapkamatot – vár. Arra a kérdésre, hogy mikortól várható a magyarországi inflációs ütem érdemi csökkenése, Edgeworth úgy fogalmazott, hogy „az érdemi lassulás igencsak negyedik negyedévi sztori lesz”.

Jacqueline Madu, a Crédit Suisse bankcsoport londoni felzárkózó piaci gazdaságkutató részlegének közgazdásza is azt mondta az MTI-nek, hogy „egyértelműen nőtt” a kockázata a júniusi negyed százalékpontos kamatemelésnek, és nem zárható ki további kamatemelés az év folyamán. A 7 százalékos májusi infláció azt jelenti, hogy „ a monetáris tanács továbbra is szigorító üzemmódban marad” – fogalmazott a Crédit Suisse londoni elemzője.

A Merrill Lynch londoni elemzői szerint Magyarországon az olajársokk közvetlen inflációs hatása „közel lehet a 0,6 százalékponthoz”, ugyanakkor a kedvező bázishatások hasonló mértékűek, vagyis a két tényező kioltja egymást, hosszabb távra 6,5-7,0 százalékos sávban befagyasztva az éves magyar inflációs számokat.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.