időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Amerikában 700 milliárd dollárból mentik meg a bankokat

MNO
2008.09.21. 13:02

Az amerikai kormány 700 milliárd dollárt tervez költeni arra, hogy megmentse az összeomlástól az amerikai bank- és pénzügyi rendszert.

Az erre vonatkozó tervet a kormány szombaton jutatta el a kongresszus szakbizottságaihoz, amelyek már megkezdték annak tanulmányozását. Megfigyelők arra számítanak, hogy a kongresszus már kedden vagy szerdán dönt a javaslatról. Ennek lényege, hogy a 700 milliárd dollárból az állam kivásárolja a bankoknál és biztosítóknál felgyülemlett rossz adósságokat. Ez azonban csak azokra az intézetekre terjedne ki, amelyeknek a székhelye az Egyesült Államokban van.

Szombaton a The New York Times azt írta, hogy a pénzintézetek megsegítését célzó terv végrehajtásához a kormányzat nem állít fel semmilyen különleges intézetet. E helyett a pénzügyminisztérium befektetési menedzserek egy csoportját alkalmazza majd. A piacmentő javaslat arról is szól, hogy 10,6 ezer milliárd dollárról 11,3 ezer milliárd dollárra, azaz pont a 700 milliárd dolláros mentőövvel növelnék az állami adósság törvényben korlátozott felső határát. Megfigyelők szerint erősíti a kormánytervvel kapcsolatos bizonytalanságot, hogy egyelőre senki sem tudja, pontosan mennyi az értéke a nem likvid – az üzleti körökben már csak toxikusnak nevezett – értékpapíroknak. A BBC értesülése szerint elérheti az ezer milliárd dollárt is.

A kormány azért is kényszerül az „államosításra”, mert szerdán az Egyesült Államok – és részben más vezető országok – pénzügyi rendszere a csőd szélére került a likviditás hirtelen megszűnése miatt. A Lehman Brothers befektetési bank csődje és a Merrill Lynch ugyancsak amerikai befektetési bank szélsebes eladása óriási meglepetést és zavarodottságot okozott a piacokon, a bankok leálltak a kölcsönnyújtással egymásnak. Emiatt az amerikai és az euróövezeti pénzügyi rendszer szinte megbénult. Szerdán az amerikai jegybank (Fed), az Európai Központi Bank (EKB), a japán, a svájci és a kanadai központi bank koordináltan összesen 180 milliárd dollárt költött arra, hogy életet leheljen a likviditás hiánya miatt fulladozó bankrendszerbe.

Az intézkedés azonban csak korlátozottan stabilizálta a piacokat, és csütörtökre egyértelművé vált: az amerikai kormány rendkívüli és kardinális lépései nélkül nem sikerül elhárítani az amerikai pénzügyi rendszer szétesését. A kialakult helyzetben a Bush-kormányzat feladta eddigi álláspontját, és kénytelen volt elismerni, hogy állami beavatkozás nélkül nem sikerül a kereskedelmi bankok csődjét elkerülni.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.