időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Euróövezet: hétéves mélyponton az üzleti bizalom

MNO
2008.09.29. 09:56

Az euróövezet országaiban hét éves mélypontra csökkent az üzleti bizalom szeptemberben, bár a mutató jobb lett a vártnál.

Ugyanakkor már az egymást követő második hónapban csökkent jelentősen az inflációs várakozás. Az Európai Bizottság hétfőn közzétett adatai szerint szeptemberben az üzleti hangulat mutatója 87,7 pontra esett az augusztusi 88,5 pontról, miközben elemzők 87,5 pontot vártak. Utoljára 2001 novemberében volt hasonlóan alacsonyan a mutató, 86,6 pont.

A bizottság indoklása szerint a hangulat romlását elsősorban az idézte elő, hogy az euróövezet országaiban gyengül a gazdasági tevékenység, és fennáll a recesszió veszélye. A fogyasztói bizalom mutatója stabil maradt, mínusz 19 pont, az ipari almutató viszont mínusz 12 pontra csökkent mínusz 9-ről.

A nagy változás az inflációs várakozásoknál következett be: a mutató 17 pontra esett az augusztusi 22-ről és a júliusi 30 pontos csúcsról.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.