időjárás 11°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Az adóterhek csökkentésével kezelik a válságot a csehek

MNO
2009.02.16. 14:19

Válságellenes intézkedéseket fogadott el hétfőn a cseh kormány. A javaslatok fő pontjai: csökken a társadalombiztosítási járulék, új autó vásárlásakor levonható lesz a forgalmi adó, csökken a társasági adó, idén a cégeknek nem kell adóelőleget fizetniük, és az állam garanciát vállal a cégeknek nyújtott bankhitelekre.

Támogatni fogják az exportot, támogatást kapnak a mezőgazdasági vállalkozók, a kutatásnál és fejlesztésnél összesen 32,4 milliárd koronás (337 milliárd forint) beruházást valósítanak meg, az állami közlekedési alap 92,3 milliárd koronát (960 milliárd forint) kap, növelik a vidékfejlesztés keretét. A 16 pontos programot a kormány által nemrég felállított Nemzeti Gazdasági Tanács (NERV) dolgozta ki, és szerdán bocsátják a képviselőház elé megvitatásra – jelentette be Mirek Topolánek miniszterelnök hétfőn. Szerinte az intézkedések mintegy 22 milliárd koronás (229 milliárd forint) segítséget jelentenek közvetlenül a vállalkozóknak.

A kormány legfontosabb célja továbbra is változatlan: mérsékelni a munkanélküliség növekedését és megtartani a közkiadások stabilitását – szögezte le a kormányfő prágai sajtóértekezletén. A cseh kormányfő előzőleg, vasárnap nem zárta ki, hogy a válságellenes intézkedésekről szóló, márciusban esedékes parlamenti szavazást esetleg összekapcsolja kormánya további sorsával. Nagy horderejű intézkedésekről van szó, amelyeket márciusban tervezünk a képviselőház elé bocsátani szavazásra. Mérlegelem, hogy ezt összekapcsoljam a kormány további sorsával – mondta Mirek Topolánek egy tévényilatkozatában. Szerinte annyira fontos intézkedésekről van szó, hogy a kormány keresni fogja a megegyezés lehetőségét az ellenzékkel. Hétfőn mindenesetre visszautasította az ellenzéki bírálatokat, hogy a kormány válságkezelő intézkedései elkéstek. Ez nem igaz. A most bejelentett intézkedések felét tavaly szeptember óta már fokozatosan bevezettük – állította Topolánek. Szerinte az ellenzéki kritikák elhamarkodottak, és anélkül hangzott el a bírálat, hogy az ellenzék konkrétan ismerte volna a válságkezelő programot.

Topolánek elismerte: a válságkezelő program megvalósítása költséges lesz, és ezért nem kizárt, hogy a költségvetés idei hiánya meghaladja majd a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát. Ez azt jelenti, hogy nem teljesítenénk a maastrichti kritériumokat, ami jelentősen bonyolítaná az euró bevezetését Csehországban – jegyezte meg. Topolánek szerint a cseh kormány a munkahelyek megőrzésének a támogatásával, valamint a vállalatoknak nyújtott hitelekkel kívánja keresni a kiutat a válságból. Leszögezte: semmi esetre sem tervezik az államadósság növelését. Nem hagyhatunk adósságot a gyermekeinkre – mondta a kormányfő.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.