Zuschlagnak megeredt a nyelve: voltak egyedi miniszteri döntések

<p>Zuschlag János szerint 1998-ban változott meg a politikai ifjúsági szervezetek pályázati támogatási rendszere; az egykori szocialista politikus a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon kedden tett vallomásában azt mondta, hogy a pályázatokon azt megelőzően egyaránt nyertek a bal- és a jobboldali ifjúsági szervezetek. </p><a href="http://mno.hu/portal/616531"><strong>• Eddig nem sokat mondott – folytatódik Zuschlag János pere</strong></a> <br /><a href="http://mno.hu/portal/615378"><strong>• „Bűncselekményt követtem el, elfogadható megoldásnak tűnt”</strong></a> <br /><a href="http://mno.hu/portal/615308"><strong>• Zuschlag beismerte: fiktív alapítványokat hoztak létre</strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/615662"><strong>• Összeállt a „börtönválogatott”: 6 MSZP-s, egy SZDSZ-es</strong></a>

MNO
2009. 02. 17. 10:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1998-ig senkinek nem szúrt szemet, hogy a politikai ifjúsági szervezetek sikeresen pályáztak a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogramhoz (GYIA) – mondta az elsőrendű vádlott az ellene és tizenöt társával szemben folytatott perben.

1998-tól a jogszabályváltozások megteremtették a civil szervezetek támogatási rendszerét, ebből azonban kizárták a politikai ifjúsági szervezeteket. A delegálási és döntéshozatali rendszeren keresztül azonban lehetővé vált, hogy ezek a politikai szervezetek megoldják finanszírozási problémáikat, érvényesítsék akaratukat – fogalmazott Zuschlag János. Az ifjúsági gyűjtőszervezetekben megjelentek a politikai ifjúsági szervezetekhez köthető delegáltak, akik a támogatások elosztásánál a civil oldalt képviselték. Így volt ez a GYIA-tanácsban – ahol a pályázatokról a miniszteri delegáltak és a civilek képviselői döntöttek –, s még inkább így volt a regionális ifjúsági tanácsoknál, ahol még az önkormányzati oldal szintén politikus képviselői is szerepeltek – tudatta a vádlott.

Zuschlag János szerint a támogatási döntések 1998 és 2002 között szinte mindig konszenzussal születtek. A vádlott elmondta: a tanúk – például Lados István – vallomásával ellentétben nem igaz, hogy saját kádereit igyekezett kineveztetni az egyes posztokra. Azt azonban nem tagadta, hogy ha kikérték a véleményét, akkor elmondta, „szakmailag” kit tart a legalkalmasabbnak.

Az országos és regionális pályázatok támogatásai mellett voltak egyedi miniszteri döntések, melyek elsősorban „szakmapolitikai” szempontok alapján születtek. Ez volt a leginkább átpolitizált terület, igyekeztek kiegyensúlyozottan támogatni a különböző oldalakhoz köthető hasonló szervezeteket.

„Nálam csengettek, ha valamire pénzt kellett szerezni”

Az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM) gazdasági, finanszírozási kérdéseivel Zuschlag János foglalkozott – hangzott el az egykori MSZP-s politikus és tizenöt társa ellen folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróság előtt kedden. „Nálam csengettek, ha valamire pénzt kellett szerezni” – mondta Zuschlag a meghallgatása során. A pénzszerzés legkevésbé hatékony módszere az volt, hogy a különböző programokra, rendezvényekre megpróbált forrásokért „kuncsorogni” az MSZP-től. Másik lehetőségként a párt holdudvarától, vállalkozóktól igyekezett támogatást szerezni. A harmadik finanszírozási csatornát a különféle pályázatok jelentették – fogalmazott Zuschlag János.

1998 után a politikai jellegű ifjúsági szervezetek a finanszírozás megváltozása miatt elkezdték a saját civil hálózatukat kiépíteni. Ez teljesen bejáratott rendszer lett, amelynek működésével mindenki elégedett volt – közölte. Hozzátette: csak a legszűkebb működési tevékenység, illetve a külügyi kapcsolattartás volt, melyet nem lehetett civil „köntösbe” öltöztetni, s így nem lehetett rá pályázati forrást kapni.

Zuschlag János, aki 2002-ig az ISZM vezetője volt, elmondta: a szervezet is igyekezett megteremteni saját civil hálózatát. Az első egyesületek 1997-ben alakultak, jelentős számban azonban 1998 és 2002 között jöttek létre. Kezdetben igyekeztek együttműködni különböző egyesületekkel, majd a mozgalom tagjai is alapítottak civil szervezeteket. Az ISZM ekkoriban komoly „konkurenciaharcot” folytatott a Baloldali Ifjúsági Társulással, ezért fontos volt számára, hogy minél több rendezvényt, tábort szervezhessen – tudatta a vádlott.

A vádlott – mint mondta – országgyűlési képviselőként és ifjúságpolitikusként „széles körű lobbitevékenységet” végzett, a döntéshozatalnál segítette az ISZM-hez köthető civil szervezetek pályázatait.

Eleinte valóban létező egyesületekkel együttműködve valósították meg a programokat

A civil szervezetek döntően a baloldali ifjúsági mozgalmak egyesülését követően, a Fiatal Baloldal (FiB) működésének idején töltöttek be finanszírozási feladatokat – közölte Zuschlag. Az Ifjú Szocialisták Mozgalmának éves költségvetése az elsőrendű vádlott becslése szerint a kilencvenes évek végén nem haladta meg éves szinten a 20 millió forintot. 2000-ig a mozgalom finanszírozásában többségben voltak a hivatalos csatornákon keresztül befolyó összegek. Ekkortól – részben azért, mert nem az MSZP volt kormányon – többségbe kerültek a civil szervezeteken keresztül elnyert támogatások – mondta a vádlott.

Eleinte úgy történt, hogy valóban létező egyesületekkel együttműködve valósították meg a programokat. Olyan is előfordult, hogy tíz ISZM-tag alapított egy egyesületet, és az pályázott valamilyen rendezvény megtartására – közölte Zuschlag János. Konkrét példát említve a vádlott bírói kérdésre elmondta: az 1993-ban létrehozott, kalocsai székhelyű Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány 1999-ben úgy került az ISZM „látókörébe”, hogy alkalmas lehet különféle programok szervezésére. Kezdetben nem pénzszerzés céljából – Fodor Endre tanácsvezető bíró korábbi megfogalmazása szerint – „vette át az ISZM” az alapítványt, valódi programokat szerveztek. Az alapítvány, ahogy a vádban érintett más civil szervezetek is, döntő részben a két baloldali ifjúsági mozgalom – az ISZM és a Baloldali Ifjúsági Társulás – egyesülését követően töltött be finanszírozási feladatokat – közölte Zuschlag János. A politikai ifjúsági szervezetek vezetése tisztában volt vele, hogy milyen feladatokat töltenek be ezek a civil szervezetek, erről elnökségi, választmányi üléseken is nyíltan szó esett – mondta a vádlott. Amikor egy lemondás folytán új embert kellett találni az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány kuratóriumának élére, Őri András negyedrendű vádlott a posztot – Zuschlag szerint – „egyfajta mozgalmi feladatnak tekintette”, természetes volt számára, hogy elvállalja a munkát.

Fodor Endre tanácsvezető bíró elmondta: a tárgyalás délután is az elsőrendű vádlott meghallgatásával folytatódik. A volt szocialista politikus bírósági meghallgatása a múlt héten kezdődött el, az előző tárgyaláshoz hasonlóan a keddit is élénk sajtóérdeklődés kísérte. Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják, s 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.