„Millió, millió, millió zsebbe száll”: terézvárosi tiltakozás + Képriport

<p>Hétfő reggel 6 órától él a riadólánc. Civil szervezetek és helyi lakossági csoportok bármelyik percben készek közbeavatkozni a Nagymező utcában aznap reggeli időponttal kivágásra ítélt 19 platánfa érdekében. Mélygarázst építene ide a Verók István által vezetett MSZP–SZDSZ-es önkormányzat – hangzott el a fák kivágása elleni, vasárnapi tüntetésen. A megmozduláson felszólaló Illés Zoltán az MNO-nak elmondta: hajnaltól ő is a helyszínen lesz.<br /><br /><a href="/portal/624158" target="_blank"><strong>• Népszavazás dönthet a terézvárosi mélygarázsokról</strong></a><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/624469" target="_blank">• Új szakvélemény a Nagymező utcai fákról - A Terézváros 12 pontja</a><br /><a href="/portal/623313" target="_blank">• Tüntetés a Nagymező utcában: ügyészséghez fordultak a civilek <br /></a></strong></p>

2009. 03. 22. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fák maradjanak! Ne vágd ki a fákat, idősebbek nálad! Éljenek a fák! – ilyen transzparensek, feliratok alatt gyülekeztek a tiltakozók vasárnap délelőtt a Radnóti Színháznál, ahol mintegy 200-300 fős demonstrációt tartottak civil szervezetek a Nagymező utcai fák hétfőre tervezett kivágása ellen. A demonstráción a Nagymező Utcaiak Egyesülete, a Védegylet, az Óvás, a Levegő Munkacsoport és a Kincsünk a Piac – Hunyadi tér civil szervezet és az Ifjú Humanisták képviselői mellett Illés Zoltán, Terézváros fideszes választókerületi elnöke is követelte, hogy az önkormányzat vonja vissza a 80 éves platánfák elrendelt kivágását.

Millió, millió, millió zsebbe száll, / a költségvetésből a lóláb kilógicsál, / s te még csodálkozol, ha a kerület ordibál – énekelte a Verók Istvánnak átfogalmazott, népszerű slágert nagy sikerrel a tüntetésen ígéretes tehetségről árulkodó hangján Papp Réka Kinga, aki a Panaszkórusban is részt vett korábban.

Bár a tüntetésen nem mutatkoztak a kerületet kormányzó MSZP képviselői, az önkormányzat „rákészült” a tüntetésre: az ott lakók tájékoztatása szerint rendkívül szokatlan módon a köztisztasági vállalat vasárnap reggel „soha nem látott erőkkel” kitakarította az utcát. „A médiát kérjük, jöjjenek gyakrabban, mert akkor kitakarítják a mocskos utcát” – kérték a civilek.

PR-facsemeték

A Fővárosi Kertészeti Vállalat részéről pedig a tüntetők által „bármikor bevethető PR-facsemetének” nevezett, a helyszínről bármikor elvihető ládákban helyeztek ki korábban facsemetéket, vasárnap reggelre pedig, miután a szervezetek nevetségesnek találták ezt az akciót, az egyik csemetét beásták a földbe, éppen a tüntetés helyszínekét meghirdetett Radnóti Színház előtt. „Stílszerűen a színházhoz került a díszlet”, hangoztatta a demonstráción Bér Rudolf, a Nagymező Utcaiak Egyesületének aktivistája.

Kitért arra, hogy Kocsis László, a kertészeti vállalat vezetője „szép nagy autóval érkezett a helyszínre, amit a sofőrje vezetett, ő hátulról szállt ki”. Egy ilyen nehéz gazdasági helyzetben, egy összeomlás határán vergődő országban sofőr kell egy kertészeti cég vezetőjének? Nem lenne jobb helye az adófizetők pénzének? – tette föl a kérdést Bér.

Bezárt, elkótyavetyélt épületek, korrupció, „börtöntöltelékek” vezette kerület

„Ami itt történik Magyarországon, Budapesten, illetve szűkebb kis hazánkban, a Terézvárosban, az undorító. Omladozó házak, mocskos utcák, bezárt, elkótyavetyélt épületek, korrupció és bűn lépten-nyomon. Pedig óriási lehetőségek volnának ebben a városrészben. Ám nyomaiban sem lehet felismerni a Monarchia egykori kulturálisan meghatározó, virágzó városrészét, a néhai Teresienstadtot. Mint itt lakó, felháborítónak tartom és mielőbb azonnali változást követelek” – így Bér, aki a helyiek követeléseit ismertetve a VI. kerület vezetését illetően arra is felhívott: „Mondjon le a vezetés, elég a börtöntöltelékekből!”

Beszámolt arról is, hogy Kocsis személyesen úgy tájékoztatta őket: dobozos facsemeték lesznek a helyszínen.

Felháborító, hogy közterületet akar átadni magánberuházóknak a kerület vezetése, nem értjük, miképpen szolgálná ez az itt lakók érdekeit – húzta alá Hantos Enikő. „Mai demonstrációnk célja, hogy jogi úton ne próbálkozhassanak” – jelentette ki az egybegyűltek előtt, jelezve, hogy ilyen mesterkedésnek látják a népszavazást is. Bér figyelmeztetett: a kerület szándéka, hogy hétfő reggel kivágják a fákat.

Csak kerületi lakos lehessen Terézváros polgármestere! – ez a Nagymező utcaiak Bér által a helyszínen ismertetett 12 pontjának egyike. A követelést hangos tetszésnyilvánítás kísérte a helyi lakosok részéről; a demonstráció alkalmával többször elhangzott, hogy a polgármesternek nem Dunakesziről kellene bejárnia kerületébe.

Illés: Ismerős történet

Ha valaki tisztességtelen, ha valaki sz..rházi, mindegy, hogy hol lakik és milyen a pártállása – egészítette ki a tüntetők meglátásait a helyszínen mondott beszédében Illés Zoltán, aki arra is kitért: ha megépül a Nagymező utcában a tervezett mélygarázs, a környékbeli ingatlanok elértéktelenednek. Ráadásul a tervezett parkolót nem a kerületiek fogják használni, hiszen az ő autóik ingyen parkolhatnak a kerületben. „Sopronban egy hasonló konstrukcióban akart a 2006-os helyi választások előtt az önkormányzat mélygarázst építeni. Ott is megvolt az az érdekcsoport, amely szerződést kötött az önkormányzattal” – idézte fel Illés az MNO-nak nyilatkozva. Emlékeztetett: a soproni szerződésben leírták, hogy a felszín és az alatta lévő terület is magántulajdonba kerül. A Legfelsőbb Bíróság határozatot hozott, melyben kimondta, hogy ez törvény- és alkotmányellenes. Ennek mintájára majdnem ugyanaz a gazdasági érdekeltség szerződést kötött a VI. kerületi önkormányzattal, hogy a mélygarázst építő cég nemcsak hasznot húz a parkoltatásból, de a tulajdonába is kerül a felszín és a föld mélye. Ez teljesen törvénytelen – folytatta Illés, aki jelezte: a VI. kerületi Fidesz–KDNP-frakció csütörtökön beterjeszti javaslatát, miszerint a VI. kerületi MSZP–SZDSZ-es önkormányzat mondja ki a megkötött szerződés érvénytelenségét a Nagymező utcában tervezett építkezés kapcsán.

Lehetőleg az államcsőd és a fogda előtt...

Illés az MNO-nak kifejtette: az egyik beruházó, a Murus Zrt. már több alkalommal kezdeményezett nyílt színen munkálatokat, korábban már „feltúrták a Nagymező utcát”. A cég egyik alvállalkozója feltűnt a csepeli galvániszapügyből kifolyólag is – folytatta Illés. A fideszes politikus szerint az építkezés látványos felgyorsítását két tényező sürgette. Egyrészt az országos belpolitikai, másrészt a kerületi helyzet. „Sajnos a forint értékvesztését nem tudják ellensúlyozni, az MNB tranzakcióival sem. Az IMF-hiteleket az állam arra használja, hogy felvásárolja saját kötvényeit. A pénz rohamosan fogy, becslések szerint az ország június végére fizetésképtelenné válik, tehát államcsőd következik be. A miniszterelnöki manőverek is erről szólnak. A kerület polgármesterét és több képviselőt az ügyészség gyanúsítottként hallgatott meg több kerületi panamából kifolyólag. A beruházó tehát méltán gondolhatja, hogy szándéka végveszélybe kerülhet, ha megváltozik a kerület önkormányzatának összetétele, mint a VII. kerületben, ahol Hunvald úr, a polgármester előzetesben van. Három személy esetleges letartóztatása például új helyi választásokhoz vezethet, így a mélygarázs-projektnek lőttek. A fák egyértelműen a mélygarázs tervezett építésének útjában állnak gyökérzetük miatt.”

Illés kijelentette: 72 órával az esemény előtt bejelentették, hogy demonstrációra kerül sor a Nagymező utcában – hétfő reggel 6-tól 23 óráig „sétálnak” majd az utcában. A politikus beszédében elmondta, a kerületben lakó kismamák, és azok a munkanélküliek, akiknek sajnos nincs hová elmenniük reggel, szintén segíthetnek a fák reggeli órákban, munkaidőben tervezett kivágása elleni tiltakozásban. (Civilek ott-tartózkodása megakadályozhatja a munkálatokat – a szerk.)

250 ember vesz részt a riadóláncban

A 12 pont között szerepel a „Felelős önkormányzatot Terézvárosnak!” kitétel is. Bér Rudolf e pont ismertetésekor reményét fejezte ki, hogy nem viszik el emiatt a rendőrök, mint a március 15-én felelős kormányzatot követelő fiatalokat. Bér az MNO-nak elmondta: ők a környéken laknak, kamerával is figyelik, hogy megkísérli-e a kertészeti vállalat a fakivágást. A most megszervezett riadóláncban mintegy 250-en vesznek részt, automatikusan mennek szét az SMS-ek. A tiltakozáshoz a Greenpeace is csatlakozott aktivistáival. A riadólánc mindaddig fennáll, amíg az önkormányzat nem állítja le a fakivágásokat s erről nem kapnak értesítést. „Ha hétfőn nem jönnek, egyáltalán nem jelenti azt, hogy később sem” – vélekedett érdeklődésünkre Hantos Enikő is a Nagymező Utcaiak Egyesületétől.

A fák ügyében az önkormányzat által kiírni szándékozott, teljesen megalapozatlan népszavazást nem szakmai, hanem hangulati tényezőkre építik – az önkormányzat nem a dolgok lényegével foglalkozik, csak saját politikai céljait próbálja érvényesíteni – vélte Bér. A voksolásról hasonlóképpen nyilatkozott Hantos is, szerinte legfeljebb az esetleges alternatívák, egyéb megoldások kidolgozásában lehet voksolás.

Bontanák a 165 éves lakóházat is

Nemcsak a 80 éves platánsort áldozná fel a helyi lakosok szerint az önkormányzat a gyanús beruházások oltárán. A demonstráción felszólalt Gervai András is az Óvás mozgalomtól, rámutatva: a Király utca 40. szám alatt álló épületet is veszély fenyegeti. A Hild József által 1844-ben tervezett épület bontását egyszer már megkezdték, majd a lakossági tiltakozások miatt (Tömör Balázst, az Élőlánc Magyarországért Egyesület tagját megbilincselve vitték el a rendőrök az épület állványzatáról, ahol tiltakozást olvasott fel 2006. február 17-én – a szerk.) egy időre a bontást leállították. Gervai most kijelentette: egy nyolcemeletes épületet szeretne felhúzni a lerombolásra kijelölt műemlék épület helyére a VI. kerület.

Helyreigazítás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.