Kevés pénzt kapott az MSZP-től az ifjúsági szervezet?

Az állandó pénzügyi problémával küzdő baloldali politikai ifjúsági szervezet nem kapott elegendő támogatást az MSZP-től, ezért különböző szervezetek közbeiktatásával szereztek pályázati pénzt a működéshez – mondta egy csütörtökön Kecskeméten kihallgatott tanú, aki a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták (Fibisz) országos szervezetének elnökségi tagja volt. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/666135" target="_blank"><strong>• Zuschlag-per: az államkincstár delegáltja késleltette a vizsgálatot + Videó</strong></a> <br /><a href="http://mno.hu/portal/666208" target="_blank"><strong>• A minisztérium is ludas a Zuschlag-ügyben?</strong></a>

MNO
2009. 10. 01. 14:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mivel a Fibisz nem kapott kiszámítható támogatást az anyapárttól, az MSZP-től, ezért a nehézségeket úgy oldottuk meg, hogy civil szervezetek, alapítványok, egyesületek révén, pontosabban az általuk benyújtott pályázatok útján nyert pénzeszközökből finanszíroztuk a Fibisz működésének egy részét, továbbá egyes rendezvényeit” – vallotta a nyomozati szakban a tanú, amit a bíróság előtt fenntartott.

A tanú beszámolt arról, hogy emlékezete szerint 2003-ban Ujhelyi István vagy Zuschlag János felkérte a pályázati pénzekről döntő Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács tagságára, már tisztában volt azzal, hogy tisztsége kapcsolatban van a „Fibisz finanszírozási problémáinak megoldására hivatott mechanizmussal”.
A tanú hangsúlyozta: „Végeredményben azért kért fel engem Újhelyi illetve Zuschlag, hogy biztos pont legyek a tanácsban ennek az érdeknek az érvényesítésére”.

Amikor a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek pályázatai a tanács elé kerültek, az elsőrendű vádlott felhívta a tanút és nyomatékosan a pályázatok támogatására kérte. A tanú tisztában volt azzal, hogy a Zuschlaghoz köthető, a vádiratban szereplő szervezeteknek e pályázatai rendkívül gyenge színvonalúak voltak, mégis támogatta a tanácsban azokat, mert politikusként képzelte el jövőjét, amihez Zuschlag János támogatására számított.

A tanú tudomása szerint a szervezeteket „kizárólag azért működtette Zuschlag János, hogy nevükben pályázatokat nyújtsanak be és általuk pénzügyi forrásokhoz jussanak a Fibisz részére, tényleges tevékenységet nem végeztek”. A tanú a bíróság előtt fenntartotta a nyomozati szakban tett vallomását, mindössze annyival egészítette ki: nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a Zuschlaghoz köthető szervezetek mégis végeztek valamilyen tevékenységet, ezzel kapcsolatban azonban csak annyit tudott, hogy pályázatokon indultak.

A per hétfőn Ocsovai Tamás – 2003-ban a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára volt – tanúkihallgatásával folytatódik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.