A szocialistákat tartják a legkorruptabbaknak

A magyar politikai közbeszéd egyik vesszőparipája a pártok és a korrupció összefonódása. A „korrupt politika” azonban leegyszerűsítő állítás, a választók több mint harmada (36 százalék) nem a teljes politikai osztályt hibáztatja, hanem egy-egy oldalhoz köti a korrupciót. A Nézőpont Intézet 2009. október 19. és 21. között arra a kérdésre kereste a választ ezerfős, reprezentatív országos kutatásában, hogy melyik pártot tartják a legkorruptabbnak a választók.

MNO
2009. 11. 08. 11:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válaszadók a nyitott kérdés alapján leginkább az MSZP-t nevezték meg korrupt pártként (23 százalékuk), de meglehetősen sokaknak jutott eszébe az SZDSZ (7 százalék) is. Az ellenzéki Fideszt csak a megkérdezettek 6 százaléka nevezte meg legkorruptabb pártként. A többi párt (például a Jobbik és a KDNP) nem jutott egyetlen válaszadónak sem eszébe mint a leg-korruptabb szervezet. Azzal a nyilvánosságban elterjedt véleménnyel, hogy mindegyik párt korrupt a válaszadóknak kevesebb, mint a harmada (30 százalék) azonosult. Minden harmadik megkérdezett (34 százalék) bizonytalan volt vagy nem akart a kérdésre válaszolni.

További részletek a Nézőpont Intézet honlapján

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.