Hunvald százezreket utaltatott ki „barátnőknek”

Újabb tanácsadói szerződéssel szembesítették Hunvald Györgyöt, az MSZP VII. kerületi, börtönben ülő polgármesterét és Gál Györgyöt, az SZDSZ szintén börtönben tartózkodó önkormányzati képviselőjét. Gál arra kérte Hunvaldot, szerződtesse a barátnőjét úgy, hogy a nőnek ne kelljen dolgoznia, de 300 ezer forint fizetést kapjon. A VII. kerületi polgármester Gál barátnőjén kívül szerződtette Czibula Csaba feleségét is, bár ő „csak” 140 ezret keresett munkavégzés nélkül.

MNO
2010. 01. 18. 9:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hunvald György ezen cselekményei kétrendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és kétrendbeli folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége megalapozott gyanúját keltik, amely cselekményeknek Gál György, illetve Czibula Csaba a felbujtója volt – áll a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.


A különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő bűntetőügyben a főügyészség az elmúlt év végén Hunvald György VII. kerületi polgármesterrel és Gál György volt gazdasági bizottsági elnökkel szemben – egyes tanácsadói szerződésekkel kapcsolatban – újabb bűncselekmények megalapozott gyanúját közölte – áll a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

A nyomozás adatai szerint 2008 elején Gál György Hunvald György polgármestert arra kérte, hogy a barátnőjével – aki ugyanezen időszakban a korábbinál lényegesen nagyobb önkormányzati bérlakást is kapott – olyan szerződést kössön, amelynek nyomán tényleges munkavégzés nélkül havi rendszeres juttatásban részesülhet a VII. kerületi önkormányzattól. Gál György felhívása nyomán Hunvald György – 2008. március 1-jétől 2010. november 30-ig hatályos – megbízási szerződést kötött a hölggyel, havi bruttó 300 ezer forint megbízási díjat kikötve.

„Teljesített”, kapott is 3 milliót

Annak ellenére, hogy a hölgy semmilyen szerződés szerinti tevékenységet nem végzett, Hunvald György 2008 decemberéig a szerződés „teljesítéséről” havonta valótlan igazolást állított ki, amely alapján a megbízási díj – 2008 végéig összesen bruttó 3 millió forint – kifizetésre került.

Gál György 2008. november 27-én történt előzetes letartóztatásba helyezését követően Hunvald György – bár a szerződést nem bontotta fel – a szerződés „teljesítéséről” 2008 decembere után további igazolásokat nem állított ki, és így a szerződés kapcsán 2009-től kifizetés már nem történt.

140 ezer forint havonta a volt feleségnek

Ugyancsak megalapozott a gyanú arra, hogy Czibula Csaba volt VII. kerületi önkormányzati képviselő – aki ellen a főügyészség indítványára a bíróság nemzetközi és európai elfogatóparancsot bocsátott ki – Hunvald Györgyöt 2007 elején arra kérte, hogy volt feleségével olyan szerződést kössön, amelynek nyomán havi rendszeres juttatásban részesülhet a VII. kerületi önkormányzattól.

Czibula Csaba felhívása nyomán Hunvald György 2007-ben és 2008-ban is egy-egy évig hatályos megbízási szerződést kötött a hölggyel, havi bruttó 140 000 forint megbízási díjat kikötve. Annak ellenére, hogy a hölgy a szerződésben meghatározott tevékenységet nem végzett, Hunvald György a szerződés „teljesítéséről” havonta valótlan igazolást állított ki, amely alapján a megbízási díj – 2008 végéig összesen bruttó 3 220 000 forint – kifizetésre került.

Hallgatag Hunvald

Hunvald György a vele legutóbb közölt bűncselekményekkel kapcsolatban panasszal nem élt, ugyanakkor a tanácsadói szerződésekkel összefüggésben nem kívánt vallomást tenni. Gál György a gyanúsításközlések ellen panasszal élt, majd megtagadta a vallomástételt. Gál György panaszát a felettes ügyészség elutasította.

Egy másik tanácsadói szerződéssel összefüggésben 2009. április végén ugyancsak hűtlen kezelés bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége megalapozott gyanúját közölte Hunvald Györggyel a főügyészség, amely cselekményeknek a nyomozás adatai szerint Kardos Péter – a pénzügyi bizottság volt elnöke – volt a felbujtója.

Az akkor közölt bűncselekmény lényege szerint Hunvald György – Kardos Péterrel történt megállapodásának megfelelően – 2008-ban fiktív megbízási szerződést kötött Kardos Péter barátjával abból a célból, hogy a szerződés alapján járó megbízási díjjal egészítsék ki Kardos élettársának az egyik önkormányzati intézménytől kapott jövedelmét.

Ezen bűncselekmények lényegét Hunvald György beismerte, míg Kardos Péter feltáró jellegű beismerő vallomást tett.

A még szükséges nyomozati cselekményekre tekintettel a főügyészség kezdeményezte a – legutóbb 2010. február 3-ig meghosszabbított – nyomozás határidejének további meghosszabbítását – olvasható dr. Keresztes Imre közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.