FKF-botrány: hamarosan megkezdődnek a kihallgatások

A rendőrség akkor is megindította volna a nyomozást a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nél, ha a hírTV nem hozza nyilvánosságra a vállalat gyanús ügyeit. Ezt állítja a BRFK szóvivője, aki szerint hamarosan a kihallgatások is megkezdődnek. Az FKF Zrt. kettős politikai irányításáról, Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettesnek és Mesterházy Ernő, Demszky főtanácsadójának az utasításairól még februárban tett vallomást a cég vezérigazgatója.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/708860" target="_blank"><strong>• FKF-botrány: mit tudott a XVIII. kerületi alpolgármester?</strong></a>

MNO
2010. 04. 22. 17:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hónap. Ennyit várt a rendőrség a fővárosi közterület-fenntartó vállalat vezérigazgatójának kihallgatása után, hogy nyomozást indítson ennél az önkormányzati vállalatnál is. Az eredetileg a BKV-botrány ügyében beidézett Bielek Péter még február 12-én vallotta azt a rendőrségen, hogy Hagyó Miklós utasítására kötöttek szerződést az FKF Zrt. átvilágítására a Cemi Kft.-vel és hogy az egyik irányított közbeszerzés nyertese 70 millió forintot oszthatott vissza a városházára. A BRFK szóvivője szerint a rendőrség nem késlekedett és nem csak azért rendelték el végül a nyomozást szerdán a FKF-nél, mert a hírTV hétfőn nyilvánosságra hozta a gyanús ügyeket. Tafferner Éva elmondta: a közeljövőben megkezdődnek a tanúkihallgatások is.

Az FKF Zrt. vezérigazgatója tanúvallomásában arról is beszélt: Demszky Gábor főtanácsadójának, Mesterházy Ernőnek is voltak kérései a közbeszerzéseknél, sőt a pusztazámori hulladéklerakóban keletkező gáz hasznosítására kiírt pályázat nyertesét jó előre bemutatta az FKF vezérének. A rendőrség azonban az előzetesben ülő Mesterházyt még csak a BKV-ügyben hallgatta ki gyanúsítottként. „Sok mindenről kérdezték, sok mindenre adott választ, ezt most nem szeretném részletezni, de gyanúsítást kizárólag a BKV-ügyekkel kapcsolatban közöltek vele” – fogalmazott Papp Gábor, Demszky egykori tanácsadójának ügyvédje.

A szocialisták továbbra is tagadják, hogy pártkifizetőhely volt a közterület-fenntartó vállalat is. Bár a cég igazgatóságát és felügyelőbizottságát is egy MSZP-s politikus vezeti, a szóvivő úgy véli: a BKV-botrányhoz hasonlóan az FKF Zrt. ügyében sem érintett a párt. „Nem az MSZP ügye” – fogalmazott Budai Bernadett. Az MSZP szóvivője hozzátette: majd az igazságszolgáltatás dolgozik, ezt nem szeretné befolyásolni véleménynyilvánításával.

A Fidesz egyébként felszólította a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. felügyelőbizottságának szocialista elnökét, hogy tisztázza szerepét. Többek közt arra is választ várnak Szaniszló Sándortól, hogy tudott-e a BKV-hoz hasonló FKF-es ügyletekről, és ha igen, akkor miért nem indított korábban vizsgálatot.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.