Nagy Anna kormányszóvivő felidézte: a jogszabályváltozás lehetővé teszi, hogy családi fogyasztásra 100 liter 43 alkoholfokos, vagy 50 liter 86 fokos pálinkát főzzön bárki, saját gyümölcsösből vagy erre a célra vásárolt cefréből. Aki a jövedékiadó-mentesen engedélyezett mennyiségen felül főz vagy eladásra szánja italát, annak az eddigi szabályok szerint kell az adót megfizetnie – tette hozzá.
Több mint alkohol
A pórszombati Medeshegyen, Kovács József erdész gyümölcsösében tartott rendkívüli tájékoztatón V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár hangsúlyozta: a pálinka nemzeti ital, része nemzeti hagyományunknak, és szerves része történelmünknek. „Ami a franciáknak a konyak, az oroszoknak a vodka, a skótoknak a whisky, az a magyaroknak a pálinka.” 2002-től az Európai Unió által is elismerten csak a Magyarországon termett gyümölcsből készült és itt párolt, majd palackozott ital nevezhető pálinkának. „Nevezzük papramorgónak, nyakolajnak, nerángassnak, nappali lámpásnak vagy kerítésszaggatónak” is, de ez az ital több a puszta alkoholnál – fogalmazott az államtitkár.
Nem a pálinka növeli az alkoholizmust
A Vidékfejlesztési Minisztériumban és az Országgyűlésben „az a dolgunk, hogy elhárítsuk a vidéki emberek értékmentését szolgáló akadályokat”, s ezt szolgálja a hétfőn hatályba lépett törvénymódosítás is – mondta az államtitkár. A magyar ember nem csak ünnepi alkalmakkor kínálja vendégeit pálinkával, a főzése „értékmentést is szolgál”, mert nem megy veszendőbe a lehullott vagy el nem fogyasztott gyümölcs, „újra értéke lesz mindannak, amit a föld adhat számunkra”. „Amikor az első szabadon főzött pálinkával koccintunk, nemcsak a falu múltjára, jövőjére, hanem fejlődőképességére, hagyományokra is” emeljük a poharunkat – tette még hozzá. Kitért azokra a felvetésekre is, miszerint a szabad pálinkafőzés elősegítheti-e a mértéktelen italozást, de kijelentette: „az alkoholizmust a kilátástalanság és a jövőtlenség gerjeszti”.
Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke kifejtette: Zalának is azért fontos ez a lehetőség, mert felhívja a figyelmet arra, hogy „a környezetünkben lévő értékekkel élni kell”. Magyar terméket és jó szokást tudunk vele népszerűsíteni, és a pálinka, mint az egyik legnemesebb nedű szabad főzése nem az alkoholizmust szolgálja.
Gyümölcsfajtákat ment
A kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatónak helyet adó Kovács József elmondta: éjfélkor kezdték el az első pálinka főzését, az itt hagyományos tüskéskörtéből. A 70 literes pálinkafőző berendezésből nappalra 51 fokos pálinka készült. A civilben erdész házigazda elmondta: hegyi birtokán a Kárpát-medencében lévő régi gyümölcsfajtákat próbálja megmenteni. Több mint ezer féle fát nevel – ebből kétszáznál is több a körte –, és akad köztük jó néhány, amely máshol már teljesen kipusztult.
(MTI)

Melyik szó hiányzik a legismertebb közmondásokból? Csak keveseknek sikerül hibátlanul kitölteni!