A borivók többsége azt sem tudja, mit iszik

A borivók többsége képtelen megkülönböztetni a gyenge minőségű, olcsó bort a hatszor annyiba kerülő, jó minőségű boroktól – mutatták ki kutatók.

MNO
2011. 04. 16. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakemberek tanulmányukban úgy vélik, hogy sokan leginkább a jól csengő márkanevet tartják szem előtt, amikor különleges bort keresnek. Az edinburgh-i tudományos fesztiválon megrendezett vak borkóstolásba 578 embert vontak be. Számos vörös- és fehérbort kóstoltattak velük, a Nagy-Britanniában öt fontnál (1500 forint) kevesebbe kerülő boroktól egészen a 30 fontba (9000 ezer forint) kerülő nedűkig. Azt kérték tőlük, mondják meg, melyik bor olcsó, melyik drága. A véletlenek törvénye alapján a pontos választ 50 százalékos arányban találhatták volna el.

A kutatókat meglepte, hogy a borkóstolás eredménye megegyezett ez utóbbival, ami azt bizonyítja, hogy a résztvevők csupán az íz alapján nem tudnak különbséget tenni minőség és minőség között, holott a kóstolt borok között voltak olyan drágább fajták is, mint a Sauvignon Blanc, a Pinot Grigio, a Chardonnay, a Shiraz vagy a Claret – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.