Beállították a Tisza-tó nyári vízszintjét

Az idei tavasz ideális, árvízmentes vízjárásának köszönhetően a Tisza-tó nyári vízszintjét, a Kiskörénél mért 725 centimétert, a tervezettnél korábban sikerült beállítani – közölte a tározót működtető térségi vízügyi igazgatóság sajtóreferense az MTI-vel.

MNO
2011. 04. 17. 9:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Réka tájékoztatása szerint a téli hónapok alatt levonuló árhullámok után kora tavasszal a szakemberek számára kedvező körülmények között zajlott a tározó feltöltése. A napi 5 centiméteres vízszintemeléssel járó feltöltést mindössze egy hétre szakította meg egy kisebb márciusi árhullám, ezért április első harmadára a Tisza-tó elérte a 725 centiméteres nyári vízszintet.

A kedvező vízjárásnak köszönhetően április 5-e óta nyitva van valamennyi műtárgy, így lehetővé válik az öblítő csatornák friss vízzel történő ellátása. A Nagykunsági- és a Jászsági-főcsatornákon keresztül pedig a térség öntözővízzel való ellátását és a halastavak vízpótlását biztosítják.

A sajtóreferens jelezte: a változékony áprilisi időjárás még okozhat kisebb vízszintemelkedéseket a Tiszán, ez azonban nem befolyásolja a Tisza-tó vízszintjét. Ugyanakkor a május végére előrejelzett aszály függvényében fel lehet készülni a víztározásra is. A Tisza-tó vízszintjének további 5-10 centiméteres emelésével plusz 5-10 millió köbméter vizet lehet tartalékba helyezni öntözés és vízpótlás céljából.

A Tisza-tavon a téli időszakra a jegesedés okozta part menti károk kivédéséért általában egy méterrel csökkentik a vízszintet, és ezt a több millió köbméternyi vízmennyiséget juttatják vissza nyárra a 124 négyzetkilométernyi kiterjedésű tározótóba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.