Fejbe vágták a szarvasmarhákat, és elvágták a torkukat

Rövid időn belül kétszer csapott le a bekeházai szarvasmarhatelepen a véres fosztogató, bár a történtek ismeretében többen lehettek. A közelmúltban két szarvasmarhát megöltek, kettőt megsebesítettek.

MNO
2011. 04. 17. 9:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyről Horváth Zoltán, a tejtermelő tehéntartással foglalkozó Taxbi Kft. intézője adott tájékoztatást a Zalaihirlap.hu-nak. Az első eset hat hete történt. A cég bekeházi szarvasmarhatelepén az ismeretlen tettesek kifigyelhették az éjjeliőr mozgását, s az istállóban véres munkának láttak. Két vemhes üszőt többször fejbe vágtak valamilyen nehéz fémtárggyal, de nem sikerült az állatokat így leteríteniük. Egy harmadiknak azonban elvágták a nyakát, majd az elfekvő állat felül levő végtagjait – a jobb lapockát és a combot – levágták róla, és elvitték. Ez csak részben sikerült, mert menekülés közben az első lábat elhagyták a közelben. A brutális módon leölt állat vemhes üsző volt, a telepet vezető szakember elmondta, a kár mintegy 730 ezer forintra tehető.

Az eset azonban nem maradt ennyiben. E hét elején, szerdára virradó éjszaka folytatódott a telepen a mészárlás. A kerítést átvágva ismét behatoltak a területre, és egy növendék üszőnek, mintegy két és fél mázsás, pihenő állatnak vágták át a torkát. Ez esetben a két hátsó lábat, a combokat távolították el a testről.

– A hét elején leölt üsző tenyészállat volt, az értéke körülbelül 250 ezer forintra becsülhető, a két eset során közel egymillió forint kára keletkezett a gazdaságnak. De most nem is ez a legfontosabb. Hasonló brutális cselekményről korábban csak Borsod megyéből hallottunk. Nem gondoltam volna, hogy itt nálunk, Zalában is megtörténhet hasonló. Lopás előfordult az évek folyamán, de ilyesmire nem volt még példa mifelénk – említette a szarvasmarhatelep vezetője.

A bekeházi szarvasmarhatelep rendezett. Kerítés veszi körül, melyen belül 10 hektáros területen helyezkednek el a különféle tárolók, istállók. Az éjjeliőr ekkora területet nem lát át. Talán jobb is, hogy nem találkozott a tettesekkel.

– Reggel elsőnek érkeztem hat óra felé, végigjártam az istállókat, és amikor megláttam az istálló elején a megcsonkított állatot, szinte rosszul lettem. Horrorisztikus látvány fogadott, egész nap görcsben volt a gyomrom – emlékszik vissza arra a kora reggelre az először érkező dolgozó.

A cég vezetése mindkét esetben megtette a feljelentést. Csizmazia Péter, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte, hogy a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon lopás bűntett gyanúja miatt indítottak nyomozást, az eljárás jelenleg is folyamatban van.

(zalaihirlap.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.