Nem zárt jó hetet a pesti tőzsde

Kis gyengüléssel zárta a múlt hetet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, miután az előző héten tizenegy havi csúcsára emelkedett.

MNO
2011. 04. 17. 10:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BUX index 24 193,64 ponton zárt pénteken, 239 ponttal, 0,98 százalékkal alacsonyabban az előző heti záró áránál. A forgalom visszaállt a megszokott szintre, 85,7 milliárd forint értékben születtek üzletek a részvénypiacon az előző hét kiugrónak számító, 150,2 milliárd forintos forgalma után. A nemzetközi piacokon is borúsabb volt a hangulat a múlt héten, bár a pénteki zárások már kedvezőbb képet mutattak. Negatív hatással volt a részvénypiacokra, hogy az Egyesült Államokban elindult jelentési szezon nem hozott túl fényes vállalati eredményeket, emellett Európában találgatások indultak el arról, hogy Görögország adóssága átütemezésére szorulhat. Nem kedvezett a piacoknak az a hír sem, hogy Japánban a legmagasabb fokozatúra emelték a fukusimai atomerőmű balesetének minősítését.

A CIB Bank heti értékelése szerint a kockázatvállalási kedv múlt héten tapasztalt alábbhagyását a magyar piacon az OTP és a Mol is megérezte, a Molnak emellett a csökkenő olajár is ártott, az OTP-re pedig negatívan hatott a banki részvények európai szintű gyengülése. A hét utolsó kereskedési napján aztán mindkét vezető papírnak javult kissé az árfolyama, de a hetet így is veszteséggel zárták. Alulteljesítővé vált a Richter a héten, ahogy egyre több információ látott napvilágot a gyógyszerkassza tervezett megkurtításával kapcsolatban.

A múlt héten közgyűlést tartott néhány tőzsdei cég. A TVK közgyűlése meglepetésre 82 forintos osztalékot szavazott meg a főtulajdonos Mol javaslatára. Az igazgatóság előzőleg nem javasolt osztalékot, ugyanis a vegyipari társaság a magyar számviteli szabályok szerint közel 5,5 milliárd forint veszteséggel zárta a 2010-es évet. A Magyar Telekom 50 forint, az Émász 1400 forint, az Elmű 1700 forint osztalékot fizet a részvényeseknek a tavalyi nyereségből.

A BÉT múlt heti 85,7 milliárd forintos összforgalmából az OTP adásvétele 60 százalékot tett ki, a Mol 17 százalékkal, a Magyar Telekom 7 százalékkal, a Richter pedig közel 8 százalékkal részesedett. Az OTP-részvények ára egy hét alatt 1,28 százalékkal, 6240 forintra csökkent. A Mol 0,20 százalékkal, 25 300 forintra gyengült. A Magyar Telekom változatlan árfolyamon, 614 forinton fejezte be hetet. A Richter-részvények ára 3,90 százalékkal, 37 000 forintra esett. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 2,11 százalékos erősödéssel, 19 400 forinton zárta a hetet. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1939,21 ponton zárt pénteken, 13 ponttal, 0,66 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.